maandag 26 september 2011

Living like Larry VIII - Water (of: Sesamstraat beter bekeken)

Als klein meisje heb ik er een keer naar gevraagd, gewoon, aan tafel, tussen twee boterhammen met hagelslag in.
"Papa, ze zeggen dat je uit de wc kan drinken. Kan dat?"
Mijn vader legde uit, ja, dat kan inderdaad. "Want in Nederland spoelen wij onze wc's door met drinkwater."
"Is dat niet... heel raar?"
"Ja. Maar ik denk ook dat het niet lang meer zo blijft. Als jij groot bent, zal het anders zijn."

Dit gesprek vond denk ik zo'n 13 jaar geleden plaats en, helaas, inmiddels is er niets veranderd. Wij spoelen niet alleen onze toilet door met drinkwater, maar wassen er ook onze auto's mee en gebruiken dat zo schaarse goed om de vloer mee te dweilen en de planten mee te sproeien. Iets zegt me dat dit verkeerd is (en sterker nog, dat gevoel heb ik bijna dagelijks). Als ik vuil van mijn handen was, of als ik afwas, of mijn huisgenootjes drie keer op een dag hoor douchen met drinkbaar water...

Ik ben van de Bert & Ernie generatie. Als wij op vakantie gingen (3 dagen rijden in een hete auto zonder airconditioning), dan draaiden we bandjes van Sesamstraat. Eén van mijn lievelingsbandjes was Hou het park schoon. Dat klinkt oh-zo-moralistisch, maar met die leuke, aanstekelijke liedjes had je als kind echt niet door dat dit groene propaganda was. Mijn lievelingsnummer was Maak geen rotzooi van de zee. Het is niet op youtube te vinden, maar hier vond ik een stukje van het liedje. Het gaat over de (smerige) zee en is zo waar. En zooooo schattig, want het is bedoeld voor kleine kinderen. Als je behoefte hebt aan een glimlach: even luisteren. Ik weet wel dat de jeugd van een ander vaak minder nostalgie oproept dan die van jezelf, maar proberen kan geen kwaad ;-)

Dan, zonder grappen: ik vind het echt erg dat er elke dag zoveel kostbaar drinkwater verloren gaat aan zaken waar het eigenlijk niet voor bestemd is (en dan met name toilet) - terwijl op andere plaatsen mensen dorsten naar een goed glas water, en water uit de kraan onder geen beding gedronken mag worden. Even ter verduidelijking: per persoon gaat er 43 liter water verloren via de wc, per dag. Zelf kan ik tot nu toe alleen maar de standaardmaatregelen bedenken: minder lang douchen (alsof al die doucheproducten écht nodig zijn... 1x douchegel en 1x shampoo will do!), kraan dicht als je je handen inzeept, plantjes water geven met regenwater, auto wassen met emmers i.p.v. tuinslang (40 liter versus 100 per keer of 2000 liter per uur...)
Maar ik kan niet veranderen waar we onze toilet mee doorspoelen. Of wel? Kan ik de regering een brief sturen? Zal er iemand naar me luisteren? Ik heb eerst meer kennis nodig, de sleutel tot verandering. Wie heeft deze kennis al, en wil met mij delen? Hoe zouden we ons systeem kunnen veranderen?

En, na even zoeken heb ik de Engelse versie gevonden van Maak geen rotzooi van de zee. Dus voor wie tot hier gelezen heeft, de muppets en sesamstraat openlijk weet te waarderen om de wijsheid en het talent dat er duidelijk achter zit.... geniet! ;-)



En voor wie allebei geluisterd heeft, is het je opgevallen dat de monsters elkaar aanspreken met dude en dudette? Hoorde je ook dat in de Amerikaanse versie weinig (of in ieder geval minder) concreets wordt gezegd? Het is vooral: love the ocean, show respect to the sea (wat dat dus ook moge betekenen), in het Nederlands is het maak geen troep, wat voor mij wel duidelijker is. Geen troep = geen plastic zakjes.
Maar de Amerikaanse versie is natuurlijk geweldig omdat... het zo'n mooie parodie op de Beach Boys is! Oh, ik word er helemaal blij van. En dat nog wel bij zo'n triest onderwerp.

*Cijfers komen hier vandaan.

11 opmerkingen:

  1. Echt, ik vind deze posts zo inspirerend. Zonder dat je mensen veroordeelt laat je toch mensen (of in ieder geval mij) na denken over hun gedrag. Ik vind het heel erg fijn dat je niet met een beschuldigende vinger wijst, maar dat je het vooral hebt over wat je zelf kan doen. Ik denk dat jij op dit gebied heel veel zou kunnen veranderen, omdat je zo ambitieus bent!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. De vraag is of het wel zo erg is dat we drinkwater gebruiken. Want al zouden we minder gebruiken, dat maakt nog niet dat er meer is in die landen waar ze het zo hard nodig hebben. Is die waterzuivering echt zo erg? Ik vind het eerlijk gezegd wel zo hygienisch om me met schoon water te douchen. Oké; natuurlijk is het goed om zoveel mogelijk te besparen en het toilet zou best met bedrijfswater kunnen. Maar daar moeten dan wel weer aparte leidingen voor worden aangelegd, heb je daar al over nagedacht? Wat voor infrastructuur daar voor nodig is?

    P.S. Planten water geven met regenwater? Dat klinkt als een muggenkweek! Niet leuk!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. @ Desi: aww, dankjewel! Ik probeer er inderdaad op te letten mijn posts niet te agressief en belerend te maken, dus dat werkt blijkbaar.

    @ Esra: "Ik heb eerst meer kennis nodig, de sleutel tot verandering. Wie heeft deze kennis al, en wil met mij delen? Hoe zouden we ons systeem kunnen veranderen?" Daarmee doelde ik inderdaad op de infrastructuurverandering die ervoor nodig zou zijn.. en dat ik daar zelf bar weinig vanaf weet. Je hebt inderdaad gelijk in dat het zeker niets oplost voor de andere landen. Maar verspilling vind ik gewoonweg een no-go.
    Vind je het trouwens onhygiënisch om je in Italië/Spanje/Egypte/Griekenland/Azië te douchen? Want daar kun je het water dus niet drinken. Ik vind douchen daar eigenlijk zonder verschil, dus wat dat betreft zie ik je punt niet. Ik wilde namelijk niet beweren dat we ons met regenwater moeten douchen he ;)

    Dat van die planten komt misschien niet goed over, maar wij hadden vroeger een grote achtertuin, waar altijd wel ergens een gieter stond, en als die volregende was dat best handig. Je krijgt denk ik muggen als je het water in een ton opvangt? Dat heb ik nooit geprobeerd, moet ik toegeven.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Maar niet met regenwater douchen betekent dus zuiveren. Zou het echt zo veel uitmaken of je het gedeeltelijk of helemaal zuivert?

    Je hebt gelijk, als je het regenwater direct gebruikt hebben muggen geen kans. Maar om voorbereid te zijn op langere droge periodes heb je natuurlijk wel een ton oid nodig, en dat zou wel een muggenkweek worden ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Je bent de wasmachine een vol programma met drie handdoeken laten draaien vergeten te noemen ;-)

    Maar even serieus: Vooruitdenken is natuurlijk de utopie, maar het is vaak zo dat de ‘overheid’ hier sowieso alleen op de korte termijn mee omgaat. Wat dus betekent: gas onder de bodem vandaan blijven peuteren totdat het op is (en binnenkort schaliegas trouwens), alsmede met z'n allen lekker veel water blijven gebruiken totdat het (bijna) op is: helaas komt er vaak dan pas een oplossing.

    Op deze website staat wel een interessante analyse, vanaf pagina 64 komen ze met de problemen/knelpunten:
    http://www.stowa.nl/uploads/themadownloads2/mID_4910_cID_3900_87778353_Strategienota%20afvalwater%20defversie%2012%20april%20www.pdf

    BeantwoordenVerwijderen
  6. wat mijn ouders thuis hebben: een grondwater-pomp die is aangesloten op het toilet en op de kraan in de schuur. Er is wel infrastructuur voor nodig maar heel kleinschalig. Just to show another possibility ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Je hebt echt helemaal gelijk. Ik sta er zelf denk ik niet genoeg bij stil. Het is heel makkelijk om het als vanzelfsprekend te vinden dat het water uit de kraan schoon is. Goed dat je hier aandacht aan besteedt!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Dat van die pomp is op zich een goede oplossing om het kleinschalig te houden, zitten we wel weer met het volgende probleem: het grondwaterpeil zakt heel snel doordat alle boeren dat water gebruiken om hun land te beregenen! (Misschien is dat nog wel een groter probleem dan overtollig gebruik van drinkwater...)

    Sorry trouwens dat ik alle ideeën wegwimpel, ik vind het echt heel goed om water te besparen maar die beren springen steeds vanzelf op mijn weg :O

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Dit vind ik wel een heel grote beer :p Alsof dat ineens zo'n vaart loopt. En zowel, dan kunnen we daar een wet voor bedenken. Maar ik vind het supertof dat jullie allemaal meedenken!

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Het loopt zeker vaart, nu al, laat staan wanneer iedereen ineens grondwater zou gaan gebruiken voor het toilet. Het idee van duurzaam is toch dat iedereen het kan doen zonder dat het de natuur belast? Nou, daar is zo'n pomp dan zeker geen voorbeeld van.
    Als er hier op aarde maar één persoon in een auto zou rondrijden of zijn wc zou doorspoelen met drinkwater, zou je er heus niemand over horen.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. As said, wetten en regels omtrent gebruik.

    BeantwoordenVerwijderen