zaterdag 5 november 2011

Living like Larry X - Voedsel dat vergaat

Het voedingscentrum liet mij laatst een enquête invullen. Ik moest gokken hoeveel voedsel er jaarlijks weggegooid werd. Nu weet ik dat dat veel is, dus ik klikte een antwoord hoger aan dan ik het antwoord dat ik eigenlijk zou kiezen. Het was er nóg één hoger. Het voedingscentrum was daarna ook zo vriendelijk om de confronterende waarheid in mijn gezicht te smijten:

"Om u een idee te geven van voedselverspilling in Nederland volgen nu de antwoorden op voorgaande vragen.
- Er wordt in Nederland jaarlijks 9,5 miljoen ton aan voedsel verspild.
- Dit heeft een totale waarde van € 4,4 miljard.
- Per persoon wordt jaarlijks gemiddeld voor €135 / 65 warme maaltijden aan voedsel verspild."

Ik heb even onderstreept wat ik het belangrijkste vind: het voedsel, niet het geld. Snelcursus verspilling tegengaan in vijf punten!

1. Gooi je eten niet weg als je het niet opkunt. Simpel, maar doeltreffend. Als je die grote pan pasta niet opkunt, een verpakking te groot voor jou alleen blijkt te zijn of als je zomaar uit eten bent gegaan: denk éven aan wat je nog met het overige eten kunt! Schep het over naar een ander (magnetron)bakje en eet het de volgende dag, of die daarna.
Dat deed je al? (Altijd?! Echt?) Lees verder dan :)

2. Stel vragen! Vandaag zag ik 6 verse boterhammen in onze eigen huisprullenbak. Ik heb mijn huisgenootje - op eigen risico - er wel eens naar gevraagd: waarom ze zoveel brood weggooit. 'Het wordt zo snel oud' antwoordde ze. Maar (ondanks dat ik vandaag echt heel verdrietig naar het gebakken tarwe tussen de besmeurde plastic bakjes en lege blikjes tomatenpuree keek), ik weet dat vragen stellen helpt. Natuurlijk aan jezelf, maar bovenal ook aan anderen en hardop: waarom gooi je dat weg? Had dat niet anders gekund? Weet je zeker dat het niet goed meer is, of is dat een onderbuikgevoel? Natuurlijk mag je zelf de woorden zorgvuldiger kiezen.

3. "Het probleem wordt onder meer veroorzaakt doordat consumenten en supermarkten meer bederfelijke waar in slaan dan ze weg kunnen werken." laat het ANP weten. En dus? Opnieuw: nadenken! En wel thuis én in de supermarkt. Winkel met een lijstje. Koop niet méér bederfelijke groente dan in je twee dagen op kunt maken. Denk na over hoe lang je met die zakken fruit kunt doen, of met die twee enorme broden.
Koop niets dat je al voldoende hebt: afbakbroodjes en pakken chocomel in de aanbieding zijn leuk, maar als je ze weg moet gooien straks, was het alsnog duurder dan je zou willen.

4. Deze is eigenlijk best makkelijk: boycot de overduidelijke vormen van voedselverspilling. Ik vind persoonlijk eetwedstrijden (frikandellen, kip, knoedels en ga zo maar door) echt walgelijk. 183 kippenvleugeltjes in twaalf minuten opeten, dan ben je toch gewoon niet helemaal lekker? De meneer van de laatste link ging trouwens nog dood ook.
Boycotten dus. Niet naar kijken, niet om lachen, afkeurend over praten als mensen er je mening over vragen - of er gewoon niet over praten.

5. Educate yourself! Leer het verschil tussen een THT en TGT-datum hier. Bedenk dat bij de THT (tenminste houdbaar tot)-datum soms nog wel een jaar opgeteld mag worden... Vergeet ook niet dat er voor bedrijven ook eigenbelang in de (te verzinnen) datum zit. Het wordt ook wel de commerciële houdbaarheidsdatum genoemd!
Bij dit puntje hoort ook: leer jezelf iets over waar je voedsel vandaan komt. We staan, in vergelijking met lang geleden, nu verder van ons eten af. "Ham, dat komt toch van hamsters?" sprake een kleutertje... Het is aan jou om (jezelf) er iets over te leren! Kijk bijvoorbeeld de documentaire Taste the Waste. (Die heb ik dan nog weer niet gezien, maar ik heb er wel goede verhalen over gehoord.)

Behoefte aan meer? Let me know, ik wilde er eerst namelijk tien punten van maken!


Dit stukje is één in een reeks over tevreden zijn met minder, en vooral milieuvriendelijker zijn met minder. Klik op het labeltje hieronder om meer over Living like Larry te lezen.

12 opmerkingen:

  1. Puntje drie is inderdaad terecht dikgedrukt. Ik heb daar ook een verhaaltje over, al gaat het dan niet over eten. Ik had laatst een cd nodig om een liedje op te branden voor mijn auditie. Een ‘ouderwetse’ brandbare cd, maar ik wilde er maar eentje. Ik heb de hele stad gehad, maar ik kon er alleen maar tien of zelfs twintig kopen. Ik wilde geen 7 euro uitgeven voor 10 cd's waarvan ik er over een aantal jaar toch 9 weg zou gaan gooien! Niet dat 7 euro zoveel geld is, maar ik wilde niet meer dan ik zou gaan gebruiken.

    Vaak zie ik dit ook in de supermarkt; bijvoorbeeld vooral grote verpakkingen of hoeveelheden. En vaak is die dubbele hoeveelheid minder dan dubbel zo duur (volg je het nog ;-) ), en dan lijkt het dus goedkoper. (Maar dat is het dan weer niet als je het weggooit.) En dan heb ik het nog niet eens over aanbiedingen.

    Terecht stukje!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja hier wil ik zeker meer over lezen! Dit is zo mega interessant! :)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ja, met de neus op de feiten. Thanks.. ik -ooit zo netjes opgevoed met afval scheiden, niets weggooien etc- ben de afgelopen twee jaar steeds meer gaan struisvogelen op dit gebied.

    Tijd voor een schop onder m'n kont dus. Dankjewel!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Maar wat zijn nu eigenlijk de gevolgen van verspilling?

    BeantwoordenVerwijderen
  5. "Als de vraag naar voedsel minder wordt, zullen de prijzen lager worden. Daarvan profiteren vooral de mensen in de arme landen."

    Daarnaast is het een onnodige post in CO2 uitstoot, doordat je nieuw voedsel koopt. Als het voedsel gewoon opgegeten zou worden, zou er minder extra voedsel geproduceerd worden --> minder CO2 uitstoot.

    Ook worden wereldwijd bossen gekapt om ruimte te maken voor akkers om aan de wereldvoedselvraag te voldoen. Die zou dus kleiner zijn als we ons voedsel zouden eten, en niet weggooien.

    Lees ook vooral het NRC-artikel! :)
    Of kijk eens hier: http://aadverbaast.wordpress.com/2011/07/29/voedselverspilling/

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Wow, dat is echt ontzettend veel eten zeg. Gelukkig doe ik puntje 1 steeds vaker. Over het brood trouwens, als je dat gewoon invriest kan het veel langer mee en het blijft lekker.

    Trouwens, sinds je post over het verspillen van water let ik veel meer op hoeveel ik verbruik en ik ben aan het verminderen ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  7. toeval, ik schreef vorige week op in mijn agenda: taste the waste kijken! ik wil meer meer meer livinglikelarry's!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Heel goed artikel. En het is zo erg zoveel voedsel verspilling. Ik heb bij de slagerij van de C1000 gewerkt (lang lang geleden...nu zou ik kapot gaan van alle dieren die ik zie liggen..haha) en jemig ik weet nog dat ik de eerste dag versteld stond aan hoeveel vlees en beleg er per dag werd weg gegooid. Echt zoveel en toen ik vroeg of ik een beetje mocht meenemen werd mij verteld dat het niet mocht. Het moet vernietigd worden...maar het was gewoon goed vlees...niet over de datum. Het is echt zonde. Maar ik ben echt strikt geworden. Wat overblijft vries ik in.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Punt 1, 3, 4 en 5 heb ik van huis uit meegekregen :) Alleen nog werken aan nummertje 2 dus! (Maar ik zie eigenlijk nooit mensen hun eten weggooien, volgens mij bevind ik me op de uni in een vrij 'bewuste' omgeving (wat ook niet zo gek is aangezien ik op plantkunde zit - vraag een willekeurige persoon bij ons wat de zin is van plantkunde en hij zal je vertellen dat kennis over planten kan bijdragen aan hogere opbrengsten in de landbouw, om voedseltekorten op te kunnen lossen :) Als dat je levenswerk is ga je natuurlijk geen boterhammen in de prullenbak gooien))

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Stond ik gisteren toch behoorlijk beteuterd te kijken toen er ineens een half brood in de prullenbak in de koffiekamer lag... :(

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Op je stage/werk? Ja, hier vandaag ook weer. En het erge was, ik had net zin in een boterham. Dat brood had in mijn buik gekund!

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Op stage ja :( Ik had dan wel geen zin in een boterham (ik houd niet zo van boterhammen, maar dat is nog geen reden om ze weg te gooien :D), ze zagen er uit als goede, verse boterhammen.

    BeantwoordenVerwijderen