zaterdag 21 januari 2012

Living like Larry XVIII - Plastic soep

Veel van onze verpakkingen zijn gemaakt van plastic. Plastic is één van de meest duurzame materialen die er bestaan. Duurzaam wil hier zeggen: het vergaat niet snel. Dat is gek, want veel van onze verpakkingen gooien we direct weg. Ze zijn bestemd om ons product van de supermarkt naar huis te vervoeren, of, soms zelfs daar niet voor.

Neem nu een doosje thee van Lipton: het kartonnen doosje is verpakt in plastic folie. Gek, want om de thee naar je huis te krijgen zou het doosje al voldoende zijn. Misschien heeft het iets met smaakbehoud te maken.
Overigens vroeg ik Lipton per mail waarom dit zo was, en of er misschien een beter alternatief te bedenken was. Ik kreeg geen antwoord.

Waarom maak ik me druk om plastic? Misschien heb je wel eens van de Plastic Soup of Garbage Patch gehoord. Dit is een gebied in Grote Oceaan waar een enorme hoeveelheid plastic afval drijft. Het gebied is bijna 35 keer zo groot als Nederland.
Op sommige plaatsen bestaat de oceaan meer uit plastic dan uit plankton, waar vissen zich normaalgesproken mee voeden.

De slachtoffers zijn voornamelijk dieren: zeeleeuwen, schildpadden, dolfijnen, haaien en vogels stikken in het plastic als ze het eten of rond hun nek krijgen. Het plastic vergaat niet, maar verandert in korrels. Aan die korrels gaat gif, dat ook in oceanen gedumpt wordt, kleven. DDT bijvoorbeeld, een insecticide. "In elk visje dat je eet, zit DDT" volgens Jacob de Boer, professor in de milieuchemie en toxicologie.

Er is een directe relatie tussen de consumptie van plastic(s) op het land en wat we in zee terugvinden. Oftewel: de drijvende vuilnisbelt is niet ontstaan omdat schippers hun afval overboord kieperden, maar omdat over de hele wereld mensen hun plastic flesjes en verpakkingen op stranden maar ook gewoon op straten in de stad laten liggen. De wind, vogels en water zorgen ervoor dat het in de oceaan terecht komt.

Lang heb ik gezocht naar een filmpje dat de plastic soup goed uitlegt. Het NOS Journaal bleek uiteindelijk de beste. Maar schokkender is dit. Kijk het op volledig scherm.

Deze trailer laat eigenlijk het beste zien wat het gevaar is voor vogels. Vogels, de prachtige gevleugelden, waarmee dichters, schrijvers, uiteindelijk alle mensen zich identificeren, lijden net zoveel als de dieren in zee. Je ziet hoe een albatros haar jong voert. Je ziet hoe een jong sterft, zijn maag vol bekende rode plastic dopjes. Fotograaf Chris Jordan werkt aan een documentaire, dit is de trailer ervan.

Wat kan ik doen?
1. Plastic tasjes mijden. Neem je eigen tas mee, neem desnoods oude plastic tassen mee die je nog hebt, probeer te voorkomen dat het kassameisje je spullen automatisch al in een nieuwe tas schuift. Moet het toch: bewaar de tas dan, hergebruik hem zo lang het kan en dump hem tenslotte bij het plastic afval, als jouw gemeente daaraan doet.
Per minuut worden er wereldwijd één miljoen nieuwe plastic tasjes gegeven, en er wordt maar één op de 200 tasjes gerecycled.

2. Plastic tasjes mijden in het buitenland. In Nederland hebben wij de afvalverwerking goed op orde. Dat kan niet van de rest van de wereld gezegd worden. Wees daarom nog strenger in het aannemen van plastic tasjes als je op reis bent!

3. Niet alleen geen plastic achterlaten op het strand... als het even kan, raap dan ook even dat flesje op dat iemand anders daar liet slingeren. Het is niet jouw schuld, maar een kleine moeite. Het plastic dat blijft liggen, vergaat tot kleine stukjes, komt terecht in vissen, die weer als basis dienen voor vissticks. Uiteindelijk kan het dus zomaar terugkeren, op jouw bord.

4. Geen plastic drinkflesjes gebruiken. In Nederland komt schoon drinkwater uit de kraan, dat je ook prima kunt vervoeren in flesjes die niet gemaakt zijn van plastic. Trouwens, heb jij een ooit plastic flesje gehad dat makkelijk schoon te maken was? Of lang meeging?

5. In veel verzorgingsproducten zit plastic! Ja, die shampoo en scrub dus, en zelfs in sommige tandpasta's. Nadat jij gedoucht hebt, komt dat plastic via de riolering in de Noordzee terecht. Hier vind je de lijst met te mijden producten en dit is de groene lijst. Al kan het milieu je niets schelen, misschien vind je het dan nog wel belangrijk om je gezicht schoon te maken met iets op water- in plaats van op plasticbasis.


Meer?
* Feiten
* Schattig stopmotionfilmpje
* Documentaire om te googlen: Sea the Truth
* Boek om te lezen: Plastic Soep - Jesse Goossens


Dit stukje is één in een reeks over tevreden zijn met minder, en vooral milieuvriendelijker zijn met minder. Klik op het labeltje hieronder om meer over Living like Larry te lezen.

10 opmerkingen:

  1. Voor Punt 4; je hebt tegenwoordig allerlei waterflesjes van steviger materiaal (Dopper, One For One) die je dan voor iets van 10 euro koopt, maar die kan je blijven gebruiken, en afwassen, etc.

    Dat filmpje is bizar trouwens :(

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Bizar filmpje inderdaad! Wat het buitenland betreft: hangt heel erg af van welk land je naartoe gaat. Ik ben op plekken geweest in Duitsland waar ze in de supermarkt alleen katoenen tasjes hadden en in Engeland hadden ze toen ik er was een actie waarbij ze recyclebare tasjes weggaven en die ook in de winkel weer innamen. Dat zie ik hier in Nederland ook niet....

    BeantwoordenVerwijderen
  3. In de ah bij ons geven ze geen gratis plastic tasje meer weg. Een goede zaak. Je kunt de grote tassen nog wel kopen, maar dat zullen (hopelijk) meer mensen zonde van het geld vinden, waardoor meer mensen tassen van thuis meenemen. Ik heb een keer gelezen dat ze in Japan helemaal niet aan plastic tassen doen.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik vroeg me al af waar je blogje over plastic bleef ;)

    De dingen die je hier noemt, dat is eigenlijk momenteel al mijn aanpak. Ik kan er aan toevoegen: zorg dat zo veel mogelijk van je plastic afval gerecycled wordt. Veel mensen zijn sceptisch over de plasticrecycling, omdat je lang niet alle soorten plastic kunt recyclen, maar 1. alle beetjes helpen en 2. als we onze goede wil laten zien is de kans ook groter dat het hele systeem verbeterd wordt.
    Dat van die thee trouwens: toevallig, Pickwick precies hetzelfde verhaal en daar was ik me een paar dagen terug ook over aan het verbazen. Ik ga ze maar eens mailen, wie weet heeft het effect ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Jeetje zeg, ik ben best wel onder de indruk van die trailer zeg...

    Toevallig zelf net ook wat getikt over afval, ik ga in mijn volgende verhaaltje over zuiger leven zeker deze post en dat filmpje even aanhalen!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Die film wil ik echt graag gaan kijken, de trailer was echt mooi. Het laat ook wel zien dat er dus écht iets moet gebeuren. Ik word er wel een beetje droevig van dat we in zo'n egoïstische wereld leven, maar het geeft me ook wel hoop dat er altijd nog mensen zijn die wél iets om het milieu geven! Dankjewel voor het delen :)

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik had hier echt totaal geen weet van! Goed stuk en wat een geweldig vreselijk filmpje zeg.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ieeww :/ Waarom is het altijd zoveel erger dan je denkt? Dat het ook in verzorgingsproducten en zo zit, dat had ik nou niet verwacht...
    En dat van Lipton is, lijkt mij, om te voorkomen dat de doosjes opengaan en alles eruit valt in de supermarkt. Maar daar zou ook iets anders op te vinden moeten zijn... anders stuur ik ze ook een mail!

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Jammer, ik heb nu wel antwoord van Pickwick, maar ze willen niet, want ze menen dat dat stukje plastic toch wel degelijk belangrijk is voor de houdbaarheid.

    BeantwoordenVerwijderen