zaterdag 31 maart 2012

Living like Larry - Rio de Janeiro

Een jaar geleden kreeg ik een uitnodiging om naar Rio de Janeiro te komen. Wat had ik graag willen gaan. Rio is al sinds jaren een droombestemming, zoals eigenlijk heel Zuid-Amerika dat is. Anyhow: ik ging dus niet, wat mijn CO2-bewuste mindset wel een beetje kalmeerde, ware het niet dat ik nog steeds heel graag wil. A propos Rio de Janeiro, in juni dit jaar zal daar de VN-conferentie over duurzame ontwikkeling plaatsvinden.

Het aantal onderwerpen dat daar allemaal besproken zal worden, of zou moeten worden, is enorm. Want duurzaamheid is een containerbegrip. Naast 'groen doen' gaat het ook om het feit dat meer en meer mensen in de wereld toegang zullen krijgen tot de welvaart die wij normaal vinden: een iPod, een auto, een iPad, twee auto's...
Dat is fijn, want armoede moet de wereld uit. De bedreiging laat helaas wel pijnlijk goed zien wat er mis is met onze Westerse levensstijl.

De conferentie wordt aangeduid met Rio+20. Twintig staat voor het aantal jaren dat voorbij gegaan is de eerste conferentie, ook in Rio. Helaas, waarover toen gesproken werd... dat geldt grotendeels nog steeds.
'All this is happening before our eyes, and yet we act as if we have all the time we want, and all the solution'  - Een twaalfjarig meisje gaf twintig jaar terug een indrukwekkende speech daar. Luister naar haar woorden in 1992 (!) want het haar horen zeggen is even more impressive. De titel van het filmpje is niet voor niets 'the girl that silenced the world for six minutes'.

If you don't know how to fix it: please: Stop. Breaking. It.

Ik zou willen dat het inmiddels allemaal opgelost was. Tegelijkertijd is er meer aandacht voor duurzaamheid dan ooit en leren we steeds meer. Opgeven is géén optie en een klein beetje optimisme mag.
De drie belangrijkste doelen voor Rio+20 zijn deze: (opnieuw) zorgen voor politieke commitment als het gaat om duurzame ontwikkeling, vaststellen hoe ver we zijn en nieuwe (alarmerende) problemen vaststellen. Zoals vaker in de politiek: grote woorden. Toch waardeer ik elk initiatief en ik blijf benieuwd wat er van terecht komt.

Of minister president Mark Rutte namens Nederland aanwezig zal zijn... is niet duidelijk. Ik vind dit onvoorstelbaar, hoe kun je hier nu niet zijn?! Wie zal dan de ideeën van Nederland (want die zijn er!) ten gehore brengen? Op #DusRutteNaarRio zie je waarom het beter is dat Rutte wél gaat. Trouwens, daar vind je nog veel meer begrijpelijke informatie over de hele conferentie.

Meer over Rio+20? Hier vind je de officiële site en ons Nationaal Platform Rio... maar laat je niet ontmoedigen als je het niet begrijpt: je leest nu wat de wereldleiders ook lezen. Je bent nu op het allerhoogste niveau. Stel jezelf op de hoogte van wat er in de wereld gebeurt, en begin bij #DusRutteNaarRio - dan weet je misschien al meer dan de minister-president.


Sinds een maand tel ik bij de Living like Larry-stukjes niet meer in de titel maar... dit is het 25e stuk over mijn zoektocht naar fair & ecofriendly! :) Ik vind het heel erg tof dat ik al zoveel verteld heb, en eerlijk is eerlijk, dat komt door jullie! Reacties en pageviews maken me blij, omdat het laat zien dat ik niet alleen hierover pieker. Daarom, bij uitzondering, een vraag aan het eind van een artikel (ik vind dat normaalgesproken een beetje cheesy). Wie leest, en vooral: waar piekeren jullie nog meer over? Waar zouden jullie graag meer over willen lezen?

Dankjewel dat je tot zover gelezen hebt - er komt meer!

Living like Larry 25, maart 2012

10 opmerkingen:

  1. Ik volg je blog nog niet heel erg lang, dus heel precies weet ik niet waarover je LLL posts tot nu toe gingen. Waar ik in ieder geval het meeste over nadenk, qua duurzaam enzo, is eten. Dat is namelijk in principe hetgene waar ik het vaakst geld aan besteed. Wat ik me bijvoorbeeld afvraag is: hoe 'goed' is vegameuk (nepvlees) nou eigenlijk? Ik heb wel eens gehoord dat dit voor het milieu slechter is dan kippen, omdat ze oerwoud kappen voor sojaproductie. Dat het helpt om biologisch te kopen snap ik, maar het gaat me meer om waar ik nou het beste voor kan kiezen als ik in de gewone supermarkt sta. Zit er bijvoorbeeld verschil tussen huismerk en A-merken in milieubewustheid? Of verschilt dat ook weer per product en per supermarkt?

    Verder, over de cheesyness, ik vind t wel meevallen. Nou moet ik toegeven dat ik het zelf wel eens doe. Ik ben namelijk oprecht benieuwd naar wat mensen vinden. Aan de andere kant, als iemand er echt een mening over heeft zegt hij het vanzelf wel. Het komt denk ik ook omdat ik reageren op blogs stiekem best eng vind. Ik weet nooit zo goed of mensen wel zitten te wachten op mijn mening. Daarom probeer ik ook een beetje mijn lezers gerust te stellen dat ik wel degelijk op hun mening zit te wachten. Zelf reageer ik dus ook sneller op een blog als iemand er expliciet bijzet dat commentaar welkom is.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Kippen eten zelf ook soja en voor 1 kg kip heb je iets van 4 kg voer nodig (voor varken- en rundvlees is dit iets van 8 kg). Het is dus veel beter om direct soja te eten dan het eerst in een kip te stoppen waardoor je er nog maar een klein beetje vlees voor terug krijgt.
      Ten minste, dat is zoals ik het heb begrepen. Ik ben wel benieuwd hoe het nu precies zit!

      Verwijderen
  2. Ik lees al sinds het eerste Larry-stukje mee, geloof ik ;-) Ik was zoals je weet een paar weken geleden bij een conferentie over leadership for economic change, en ook daar werd het bijna continu herhaald: "het is nu tijd om écht iets te doen. we kunnen niet meer afwachten blabla etc.” Ik heb een beetje een schijthekel aan dat soort uitspraken gekregen, omdat ze er vooral zichzelf aan moeten herinneren iets te doen of zoiets. Net als dat meisje twintig jaar geleden al zei. Nu wordt de aarde nog steeds gesloopt, en gebruiken we nog steeds te veel.

    Zolang de politiek en het bedrijfsleven haast niets doen met (wetenschappelijke) kennis op dit gebied, is onderzoek op dat gebied ook relatief zinloos? Rutte erheen sturen is wat mij betreft ook zinloos. Het (duurzaamheid) interesseert hem werkelijk geen flikker, dus hij zal hier nooit beleid voor wil maken of dat aanmoedigen. (Zijn beleid verbrandt liever kolen.) Hij zal altijd het boven water houden van het huidige economische systeem kiezen boven welke vorm van duurzaamheid dan ook... Niet dat ik mijn hoop verloren heb ofzo, maar van bepaalde dingen, als het niet spontaan gaat, dan liever niet. Het echte probleem is ook, dat hij grote delen van het beleid van zijn kabinet op geen enkele wijze meer kan verantwoorden als hij daar is geweest; dus daarom gaat hij niet.

    Goed stuk trouwens, dat dan weer wel.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik lees mee, maar dat wist je al :) Waar ik zelf over nadenk is hoe we de dingen kunnen veranderen. Ik denk eigenlijk dat de problemen met het milieu slechts een symptoom zijn van een veel groter probleem, namelijk hoe we welvaart, rijkdom en economische groei definiëren. Daarom heb ik er ook niet veel vertrouwen in dat we vanuit de politiek de initiatieven kunnen verwachten die nodig zijn: men kan bijvoorbeeld niet én oproepen om minder te consumeren én de economische groei stimuleren, wat wel wordt verwacht van politici. Uiteindelijk denk ik dat verandering van onderop, vanuit de maatschappij zelf moet komen. En hoe je die mensen bereikt en stimuleert, daar denk ik over na...

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wow, is dat filmpje uit 1992? Jeetje, dat wist ik niet eens. Ik vond het een hele sterke toespraak.

    Wat ik heel lastig vind, is het feit dat mensen denken dat het wel wordt opgelost, terwijl ze zelf niet echt werken naar duurzaamheid. Of dat mensen denken dat ze de wereld redden als ze biologisch afbreekbaar wc-papier gebruiken (ik zeg niet dat het niet goed is, maar er is meer wat je kunt doen).

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Over seizoens fruit en en groente..alle kalenders zijn anders en soms staan er zelfs bananen op, ik begrijp er werkelijk niets van. En over hoe ver je moet gaan in duurzaam leven, waar voor mij de grenzen zijn (en hoe ik die in elk geval verder op ga zoeken want ik ben nog maar amper begonnen, maar dat is meer een persoonlijk iets) Vooral alle dilemma's die je in praktijk tegenkomt vind ik lastig. En dat filmpje..wauw. En wat Nathalie zegt, ik denk dat we niet op de politiek moeten wachten zolang zij willen dat we deze manier van leven en consumeren volhouden. Er zijn gelukkig heel veel initiatieven wereldwijd. Wat ik soms wel moeilijk vind is dat 20 jaar geleden al hèt moment was voordat het te laat zou zijn en dat moment is het nu nog, soms ben ik bang dat het echt al te laat is. Maar liever proberen dan niets doen!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Goed dat je die vraag stelt, want ik wil het al een tijdje zeggen, maar op de een of andere manier vergeet ik het steeds.
    Ik heb namelijk nog een beetje een stuk gemist over water en watervervuiling, bijvoorbeeld door zeep. Volgens mij valt daar op een makkelijke manier heel wat te halen! Veel mensen douchen bijvoorbeeld veel vaker dan nodig is, of gebruiken handenvol shampoo terwijl dat alleen maar slecht is voor je haar. Ik heb het zelf uitgeprobeerd en gebruik nu half zoveel shampoo als vroeger, dat gaat prima. Ook zeep gebruik ik tegenwoordig veel minder dan er uit zo'n potje komt als je 1x op het pompje drukt... Ik snap dat de producenten graag willen verkopen maar het is gewoon veel te veel!
    Verder kun je me misschien bij de volgende vraag helpen: als je een beetje speelt met de voedselafdruk volgens het Voedingscentrum, zie je dat dagelijks zuivel of vis consumeren nog erger is dan dagelijks vlees eten. Ik snap daar echt niks van en heb het Voedingscentrum gemaild, maar die beantwoorden alleen vragen als ze vaak genoeg gesteld worden :S

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Shit, ik had een heel verhaal getypt en toen deed ik doms en nu is het weg.
    Maargoed, dan maar opnieuw.
    Zoals je weet lees ik met veel plezier je stukjes. zover ik weet heb ik er nog geen enkele gemist. De stukjes hebben op een positieve manier echt mijn leven veranderd. Je hebt me echt aan het denken gezet! Ik vind je schrijfstijl erg fijn en ik vind het ook heel leuk dat je altijd zoveel links in je stukjes hebt, zodat je heel makkelijk nog meer over het onderwerp kan lezen.
    Ik denk vooral na over hoe we mensen kunnen stimuleren om zelf in actie te komen. Maar ja, tot nu toe kom ik daar nog niet echt uit.
    Zou je misschien nog een stukje kunnen schrijven over plastic? Ik heb wel eens gehoord dat de plastic-recycling helemaal niets oplevert en ik ben benieuwd of dat waar is. Sowieso ben ik nou wel benieuwd of die plastic-recycling zo'n goed idee is en wat je er eigenlijk aan hebt. (En is voorkomen niet beter dan genezen?)
    Oh en ik ben ook wel benieuwd naar bioplastic. De wortels van ah zitten in een bioplastic zak, maar volgens de gemeente mag deze zak niet bij het plastic (want het geen echt plastic), maar we hebben het op de compost hoop gegooid en daar verteerd het niet. Dus nu gooien we de zak gewoon maar bij het 'gewone' afval. Kans op recycling is er dus niet. Hoe zit dit nou precies? Jij zal waarschijnlijk ook niet al deze vragen weten, maar dit zou ik wel graag willen weten.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Jij bedankt voor het schrijven! :)
    Waar ik over pieker: eeh, daar komt praktisch geen einde aan :P Maar om één ding te noemen: de relatie tussen welvaart en milieuvervuiling. Zoveel mensen leven in armoede. Daar moet een einde aan komen, maar tegelijkertijd vraag ik me af hoe dat dan zou moeten als iedereen in auto's zou gaan rijden en dure producten zou laten overvliegen. (Niet dat welvaart 'auto's' betekent, maar... dat zou wel gebeuren). Toen ik die test op die website had gedaan van hoe groot jouw voetstap is, had ik, als vegetariër die op het milieu let, alsnog een veel te grote voetstap. Hoe moet dat dan als iedereen zo'n grote krijgt?
    Begrijp me niet verkeerd, ik denk niet dat die landen dan maar arm moeten blijven, maar het is problematisch.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Dankjulliewel voor de reacties! Er komen zeker stukjes over de onderwerpen die genoemd zijn! Het zijn inderdaad, zoals al veel gezegd is, geen makkelijke vragen dus het kan even duren... keep on reading nonetheless :)

    BeantwoordenVerwijderen