zaterdag 2 juni 2012

Living like Larry - Voedsel(verspilling) II

Na mijn vorige stukje verscheen de vraag wat er mis is met eten weggooien. Er gebeurt immers geen wonder als we het níét weggooien, toch? Dat klopt, maar dat is omgekeerd redeneren. Bij het weggooien van eten verspil je uren energie (die het gekost heeft om het voedsel te creeëren, vervoeren en bereiden). Elk product heeft een bepaalde hoeveelheid CO2 gekost en door het niet op te eten maar weg te gooien, is die CO2 helemaal nergens goed voor geweest. Daarom is eten weggooien milieutechnisch gezien zo zonde.
Eten weggooien is ook zonde, omdat de middelen waarmee het gemaakt wordt, schaars zijn. Water bijvoorbeeld, en vruchtbare grond.

Wat kun je doen?

1. Pak in de supermarkt NIET het pak yoghurt dat helemaal achteraan staat. Misschien is dit een trucje dat je van je moeder of oma leerde: zo heb je het pak met de langste houdbaarheidsdatum. Maar: dat pak heb je vaak helemaal niet nodig! Meestal zul je met die ene dag winst niet voorkomen dat iets bederft. Toch, doordat jij en vele anderen dit doen, zal uiteindelijk dat eerste pak vooraan blijven staan en misschien zelfs weggegooid moeten worden door het winkelpersoneel.

2. Het uren zoeken en graaien naar de mooiste komkommers, tomaten en courgettes in de supermarkt stimuleert ook verspilling. Zijn al die op-de-grond-gevallen boontjes bij de Albert Heijn je wel eens opgevallen? Als je ze zelf laat vallen: raap ze op! Thuis was je je groente toch weer. Bovendien, hoe dacht je dat het eten hier kwam? In een grote vrachtwagen, die ook niet eerst volledig steriel gemaakt is...

3. Lees deze supermooie Infographic. Inclusief dit duidelijke stuk:
























4. Weet wat je kunt met eten! Oud brood maakt heerlijke wentelteefjes, van broccoli kun je ook de stronkjes eten. Toch teveel gekocht? Ga op zoek naar nieuwe recepten, verzin een pizza met al je overgebleven groente, maak smoothies van fruit dat wat zachte/beurse plekjes heeft... Ken de inhoud van je koelkast (en vriezer) en plan je maaltijden er naar.

5. Dit gaat niet echt over verspilling, maar... probeer eens dingen van dichtbij! Ken je zeekraal al? Een groente die er uitziet als boontjes en een beetje zout smaakt. Lekker om gekookt te eten, of met gepofte/gebakken aardappels en paprika, ui en champignons. Ohja: supergezond! Het wordt gekweekt in Zeeland en op Texel: lage CO2-uitstoot voor deze bijzondere groente dus :)

6. Vermijd 'all you can eat'-buffetten. Zelf vind ik ze al niet echt feestelijk of chique, maar dit zijn echt tradities waarmee je verspilling aanwakkert. Het is toch gratis, leg maar op je bord! Als je het niet opkunt is er niemand boos... In sommige restaurants hebben ze overigens een policy die stelt dat je alles moet opeten wat je pakt - maar dat neemt niet weg dat het ook overeten stimuleert.

Meer lezen?
- Het boek America Wasteland (Amerika gooit bijna 50% van haar voedsel weg) van Jonathan Bloom lijkt mij superinteressant.

8 opmerkingen:

  1. Goede tips. En dat van die yoghurtpakken geldt natuurlijk ook in je eigen koelkast: een beetje opletten wat als eerste op moet voorkomt onnodig bederf.

    Ik ga zelfs nog ietsje verder. Ik snoep minder dan vroeger omdat snoep geen voedsel is dat je nodig hebt. Waarom zou je zakken met chips naar binnen zitten te proppen terwijl ergens anders kinderen verhongeren? Ik heb letterlijk mijn broekriem aangehaald, voor mij het bewijs dat het zin heeft!
    Wat ik ook laat liggen: koeken en repen die per stuk verpakt zijn. Dat is weliswaar geen voedselverspilling, maar wel verspilling van verpakkingsmateriaal en dus energie.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat een fantastische tips! Vooral tip 2 was een eye-opener voor mij. Toch vind ik ook wel dat het geldverspilling is om producten te kopen die gewoon niet helemaal goed zijn. Een beetje beurse plekken is niet erg, maar sommige groente die in de supermarkt liggen zijn toch te veel bedorven om het geld waard te zijn.

    Toevallig heb ik net nog zeekraal gegeten :) Ik moet nog even wennen aan de smaak, maar het is weer eens wat anders.

    De tip van Esra is ook een goede trouwens. Koop geen voedsel dat niet verzadigd. Ik zou makkelijk elke dag een zak chips kunnen eten, puur omdat het niet verzadigd.

    Mijn tip: als je een bedorven groente ontdekt, probeer hem dan te redden. Oude aardappels die al wortels hebben gekregen, kun je nog prima eten. Je moet alleen wat meer moeite doen om ze te schillen, maar ze smaken nog (bijna) hetzelfde. Van een bedorven ui is de binnenkant meestal nog prima. Haal gewoon een extra rok van de ui af en er is niets aan de hand.
    Ik wil natuurlijk niemand stimuleren om bedorven voedsel te eten (want dat kun je maar beter niet doen), maar vaak kun je nog makkelijk het product redden als je gewoon het bedorven deel weghaalt.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik zou inderdaad ook geen dingen kopen die bedorven zijn. Als je dat doet, stimuleer je de supermarkt als het ware om maar wat in huis te halen; het gaat toch wel op. Terwijl jij dan niet tevreden bent met je product. Neem de middenweg ;)

      Verwijderen
  3. Inderdaad goede tips. Er wordt maar wat veel weg gegooid,
    waar we zelf overigens ook wel eens aan mee doen. Verder proberen we zoveel mogelijk inkopen te doen naar wat we eten en vriezen we daar waar het kan ook eten in.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Goed stukje. Ik vind het verschrikkelijk als ik iets moet weggooien. Het overkomt mij ook wel eens.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Oooh, ik voel me betrapt. Ik besteed erg veel tijd aan het zoeken naar het product met de langste houdbaarheidsdatum (ik baal ook echt als er geen verschil is) en de mooiste groenten en fruit. Maar je hebt misschien wel een punt. Misschien moet ik toch maar beginnen met eentje die iets minder lang houdbaar is. Heel voorzichtig, want het zit zo in mijn systeem...

    Wat Esra zegt vind ik trouwens ook een goeie! Ik probeer zo min mogelijk snoep te eten omdat het overbodig is voor mijn lichaam, maar het is ook overbodig om te produceren. Dat is wel een extra stimulans...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik deed het tot een paar maanden geleden eerlijk gezegd ook, maar daarom schrijf ik er juist over!

      @ Esra:
      Dat van die individueel verpakte dingen pas ik al best lang toe :) Bananen zijn echt het mooiste voorbeeld van hoe de natuur het zelf heeft bedacht vind ik ;-)

      Verwijderen
    2. Ja :) Helaas moeten bananen wel een eindje vliegen voor ze hier zijn. Al zeg ik niet dat 'inheems' fruit heilig is hoor, want eerlijk gezegd weet ik er niks van hoe ze in de schappen van de supermarkt belanden.

      Verwijderen