dinsdag 30 oktober 2012

Living like Larry - Feest- en cadeautjestijd

Met het langzaam korter en kouder worden van de dagen, komen er ook weer een heleboel feesten aan. Nederlandse, internationale... december is hoe dan ook een cadeautjesmaand als geen ander. Als je weinig tijd hebt, en veel mensen blij wilt maken, heb je voor je het weet een heleboel nieuwe, dure, milieuonvriendelijke cadeaus gekocht, om maar zeker te weten dat je iedereen tevreden houdt. Als je er nu alvast over nadenkt, kun je het dit jaar een beetje anders doen. Alle beetjes helpen namelijk, en misschien houd je er nog geld aan over ook!


1. Speelgoed verkopen
Nu is hét moment om spulletjes op Marktplaats te verkopen: ouders zoeken hier koortsig naar het mooiste speelgoed, en ongetwijfeld heb jij nog speelgoed van vroeger. Denk bijvoorbeeld aan een poppenhuis, een bestuurbare auto, een groot gezelschapsspel, LEGO, barbies, K'nex, baby born, playmobil, stevig houten speelgoed... Deze merken zijn van alle tijden en waarom zou je er niet iemand anders blij mee maken?

Tips
- Zorg voor een duidelijke advertentie (in welke staat is het speelgoed? heb je nog een verpakking/handleiding misschien? welke prijs wil je er absoluut voor hebben? mag een koper spulletjes combineren om de verzendkosten laag te houden, of krijgt hij dan zelfs korting?).
- Voeg als het kan foto's toe
- Zet onderaan je advertentie een aantal tags waarmee je makkelijker gevonden wordt. In deze tijd van het jaar kun je bijvoorbeeld 'Sinterklaas, Kerst, cadeau' toevoegen.

Behalve speelgoed kun je natuurlijk nog veel meer verkopen: boeken, DVD's, kleding, CD's...Denk eens na over hoe vaak je alles écht gebruikt!

Naast Marktplaats kun je ook via bol.com verkopen; dan gaat wel een heleboel geld 'verloren' aan dit bedrijf, jammergenoeg. Zij krijgen per verkocht product €1 + een provisiepercentage. Zonde, maar: laat het je niet belemmeren! Sommige mensen kopen gewoon liever via een 'vertrouwd' bedrijf, en je wordt altijd precies betaald wat je gevraagd hebt. Als je je kansen wil verdubbelen, zet je boeken/cd's/dvd's zowel op marktplaats als op Bol.
Als je een tweedehands boek zoekt is de Slegte online ook nuttig!

Extra leuk aan marktplaats zijn de blije mails die je ontvangt! Vorig jaar heb ik in een paar maanden veel verkocht, en elke week zat er wel een tevreden geluid in mijn inbox: mijn dochter is heel blij met de barbie! of het boek ziet er nog als nieuw uit, bedankt!

2. Opruimen
Met of zonder nummer 1, opruimen is overal fijn voor. Minder rommel, minder om schoon te maken, minder om je schuldig over te voelen... More is less, lees en hoor ik overal, maar ik zie bijna geen mensen die ook echt weinig spullen hebben. Volgens mij kan dat juist veel verschil maken!

3. Breng regifting tot leven

 Regifting (het doorgeven van cadeautjes die beter bij iemand anders passen) noemde ik al eerder. Veelal hangt dit samen met een soort schaamte: alsof je een ander tekort doet door een cadeau te geven dat je zelf gehad hebt, waar je dus niet voor betaald hebt. Tuurlijk, het kan cheapass zijn, maar als je goed kiest, vooral heel erg lief! Stel, je wint 2 kaartjes voor Jason Mraz, die je toevallig afschuwelijk vindt maar je beste vriendin niet... dan maak je haar toch blij met die kaartjes?

Vorig jaar heb ik met een groep vrienden Sinterklaas gevierd. Het lootjes trekken werd overgeslagen, we bedachten een cadeauspel. Maar wat moesten we dan kopen? Ineens kwam iemand  met een idee (en ik was het niet! :D dat was misschien nog het tofste): één cadeau koop je, het andere moet iets zijn dat je nog hebt, maar waar je nooit iets mee doet... en dus eigenlijk wel zonder kunt...
De leukste dingen kwamen tevoorschijn! Een stapel gloednieuwe tijdschriften, samengebonden met een lintje, een DVD, een kookboek, een luchtje en ja, natuurlijk douchegel/badschuim. Maar het was de moeite zeker waard. Bovendien wist niemand precies wie wat had ingebracht... dus iedereen voelde zich na afloop vrij om wat te ruilen, waar nodig ;)


P.S. Als je gaat winkelen: een leuke (milieuvriendelijke/fair trade) cadeautjeslijst volgt binnenkort! :) Suggesties hiervoor zijn nog welkom!

7 opmerkingen:

 1. Goed artikel weer! Dat idee met dat cadeauspel is echt heel erg leuk.
  Een goede tips voor cadeaus kopen is om naar de kringloopwinkel te gaan en daar dingen te kopen en die te pimpen (denk aan: een kastje opnieuw verven, fotolijstjes versieren, kussens verven of mokken bedrukken met teksten of afbeeldingen).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat pimpen vind ik een leuk idee :D ik heb zelf ook wel eens een surprise gemaakt van een knuffel uit de kringloop. En inderdaad, wat Lisa zegt, lijstjes zijn handig, dan krijg je dingen die je nodig hebt / in ieder geval wil hebben. Ik zal bij onze groep (we doen al jaren dat kadospel) het idee om ook dingen die je niet gebruikt mee te nemen eens introduceren. Oh, en wat ik zelf altijd een leuk kado-idee vind is iets bakken. Ik weet niet hoe fair-trade, biologisch enzo dat is (nja, hangt van de ingrediënten af natuurlijk), maar het valt altijd wel in de smaak, bijv. een mooie glazen weckpot met zelfgebakken muesli. Ik ben ook benieuwd naar de lijst met tips! Sowieso denk ik dat mensen alternatieven laten zien beter werkt dan ze alleen wijzen op de slechte kanten van consumeren.

   Verwijderen
  2. Ik denk dat iets bakken supermilieuvriendelijk is als je dit vergelijkt met iets kopen wat veel verder weg is geproduceerd, met veel meer grondstoffen (met meestal het geval is bij gebruikelijke cadeaus)! :) Ben benieuwd of het in jouw vriendengroep werkt. Aan de lijst wordt nog gewerkt!

   Verwijderen
 2. Interessant onderwerp! Dat minder spullen hebben, vind ik moeilijk. Ik wil steeds maar van dingen af, maar toen ik naar Parijs verhuisde, merkte ik dat ik bij bijna alles dacht: ja dat heb ik echt nodig... (de dingen die ik niet echt nodig had, blijken wel bijna allemaal weg te kunnen). Maar goed, dat kan ik wel goedpraten door mijn leeftijd en woonsituatie en zo.
  Ik heb nog wel een tip: geef van tevoren duidelijk aan wat je wilt krijgen en voorkom dat je geliefden de dag van tevoren uit wanhoop maar iets voor je kopen dat je nooit gaat gebruiken. Wees dat voor, zorg dat je zelf niets nutteloos' krijgt!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Inderdaad! Ik zeg ook wel eens dat ik voor het een of ander aan het sparen ben. Dan vinden mensen het al gauw leuker om geld te geven omdat ze weten dat jij er dan zelf een extraatje van koopt. Plus ze weten natuurlijk dat je liever geld hebt dan iets anders.

   Gaat het te ver om te zeggen dat je alleen fairtrade-chocolade wilt? :P (Heeft wel een hoog jullie-brengen-toch-wel-weer-chocolade-mee-gehalte)

   Ik vond gisteren trouwens deze site: www.rankabrand.nl. Qua cadeautjes heb je er nog niet veel aan, maar ik verwacht dat dat wel gaat komen!

   Verwijderen
 3. Ik ben benieuwd naar je (milieuvriendelijke/fair trade) cadeautjeslijst! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik probeer ook echt hopeloos van al mijn spullen af te komen. Regiften vind ik inderdaad een uitvinding. Ik krijg vaak van die "grappige" cadeautjes, maar na 5 minuten is de grap eraf en zit je ermee opgescheept. Ik had bedacht om op mijn verjaardagsfeestje een bingo te houden en alle nutteloze cadeautjes van de avond als prijs te gebruiken, maar dat vonden ze een beetje rude allemaal.

  Ik heb ook al mijn dvd's op Bol.com gezet maar daar houd je uiteindelijk maar 50 cent aan over of zo, beetje jammer.

  BeantwoordenVerwijderen