vrijdag 14 december 2012

Living like Larry - Fairpriced clothing

Door het stuk over brand in een kledingfabriek in Bangladesh ontstond de vraag: waar kun je eerlijke kleding voor een 'normale' prijs vinden? Ik heb, na veel zoek- en mailwerk, een lijst gemaakt! Voordat je die bekijkt, wil ik één ding kwijt.

     Iets als 'spotgoedkope kleding waar óók (of: toch) een eerlijke prijs voor betaald is' bestaat niet!

Tenminste, niet nieuw, misschien wel bij de kringloopwinkel. Nieuwe kleding, zoals een rokje van €5,95 van H&M kan domweg niet een goed salaris hebben opgeleverd voor de man of vrouw die de labels er in gestickt heeft. Immers, er gaan nog kosten vanaf voor het verbouwen van katoen, onderhoud van verwerkingsmachines, transport, verpakking, opslagkosten, winkelpersoneel, advertentiekosten...*

Oftewel: er bestaat geen fair Primark, ofzoiets. Ik heb hieronder niet de winkel staan waar je voor €19,95 een nieuwe én eerlijk beloonde én milieuvriendelijke spijkerbroek kunt vinden. We moeten opnieuw leren wat een normale prijs voor kleding is, denk ik. En misschien ook dat we minder nodig hebben dan we denken...
















Dat gezegd hebbende: lees gauw verder, ik hoop dat je er iets mee kan!








Categorie 1: $ 

Merken: American Apparel (slogan: sweatshop free!), Jackpot
Prijzen: shirt vanaf €15 (in de sale vanaf €5), broek €40
Bijvoorbeeld: mannenshirt

American Apparel is een merk dat echt is ontstaan als reactie op sweatshops. De sale noemen ze ook wel oops! we made too many, wat ik oprecht grappig vind.



Categorie 2: $$

Merken: Jackpot, Kuyichi, Global Girlfriend, Miss Green
Prijzen: T-shirt €20-30, broek €50-80


Bijvoorbeeld: toffe Kuyichi spijkerbroeken of de zorgvuldig afgewerkte truitjes van Jackpot

Uit dit rijtje zul je in de stad het snelst een winkel van Jackpot tegenkomen. Het lijkt op Mexx, maar is toch heel anders als je naar hun filosofie kijkt. Lees er eens een stukje van, je kunt je er vast in vinden. Elk seizoen hebben ze een Donation shirt voor €25. De opbrengst gaat dan deels naar boeren uit bijvoorbeeld India en China die biokatoen verbouwen. Het precieze doel verschilt per keer.

Bij Global Girlfriend staat bij elk artikel vermeld waar het vandaan komt (vaak uit ontwikkelingslanden) en hoe dit de makers helpt. Hier vind je ook yogaspulletjes en naast kleding een heleboel toffe cadeautjes.

Categorie 3: $$$

Merken: Kuyichi, Miss Green, Knowledge Cotton Apparel (mannen)
Prijzen: shirt vanaf €40, broek €60-100

Kuyichi staat er zowel bij $$ als bij $$$, omdat hun prijzen erg uiteen lopen. Zo kan je een spijkerbroek in de sale vinden voor €59, maar een nieuwe jas kan ook €160 kosten.
Ook Knowledge Cotton Apparel is zo'n merk. Een simpel shirt kost €35, maar voor een sweater of overhemd wordt €95 gevraagd. Ze verkopen alleen mannenkleding - misschien een leuk idee voor als je vader/broer/vriend écht geniet van kwaliteitskleding.
De kleding van Miss Green komt alleen uit Turkije, nadat oprichtster Maaike Groen zelf haar leveranciers in China en Turkije had bezocht. In haar filosofie lees ik echt alles waar ik zelf waarde aan hecht, heel fijn :)



Categorie 4: $$$$

Merken: People Tree!, Camilla Norrback
Prijzen: vanaf €80-100 voor een trui

Deze categorie is meer om van te dromen. Gelukkig mag dromen altijd :)
People Tree is het mooiste van allemaal, vind ik zelf.




























Meer tips
1. Winkels met (bijna) alleen maar fair trade kleding: WatMooi, Fair21, Brandmission, Nukuhiva, Charlie + Mary. Charlie + Mary heeft ook een winkel in Amsterdam. Helaas loopt het rijtje ook wel op qua prijs.

2. Recycliiiiing! Cheap ass toffe kleding kun je ook tweedehands opdoen! Denk aan kledingruilfeestjes, kleding zoeken op marktplaats of Ebay en kringloopwinkels. Kringloopwinkels zijn trouwens allesbehalve suf, zoals je op deze kaart van De Groene Meisjes kunt zien. Elke roze punaise is een interessante vintage kledingwinkel!

3. Wil je zelf aan de slag met oude kleding? Begin eens met bewonderen van de pinterestcollectie Recyckleren - inspiratie/succes verzekerd!

4. Op dit artikel staat een vervolg gepland, stay tuned :)




P.S. Het risico is dat je na het lezen en zien van al deze toffe dingen, belandt in één groot klikken en willen kopen. Sorry daarvoor. Dat is echt niet mijn bedoeling.

* Goed, de laatste drie worden met meerdere kledingstukken gedeeld, maar dan nog.

15 opmerkingen:

  1. Als ik nog eens in Amsterdam of Rotterdam ben ga ik eens bij American Apparel kijken :) of in Arnhem bij Jackpot. Wat leuk dat je hier een vervolg op gaat schrijven, want meer tips zijn nog altijd welkom!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Jeetje, van al die winkels heb ik nog nooit gehoord laat staan ergens gezien :(

    Maar recykleren is echt gaaf! In plaats van een middagje winkelen een middagje achter de naaimachine, waarom niet? Mijn moeder heeft me pas geleerd hoe het moet dus tijd om te oefenen :)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat een goed stuk! Dit is ook een onderwerp wat ik heel belangrijk vind, maar omdat ik als scholier zonder bijbaantje niet heel veel geld heb blijft het voor mij bij heel vaak bij kijken en draag ik gewoon H&M/Monki kleding. Niet met een heel goed geweten, zoals je begrijpt. Ik probeer wel om veel minder kleding te kopen (de afgelopen zes maanden heb ik alleen één trui, één blouseje en wat panty's gekocht, zelf kleding te maken, kapotte kleding te repareren en wat ik niet meer pas aan een goed doel te geven en zo. En met het geld wat ik daardoor bespaar kan ik me ook wat duurdere, verantwoorde kleding veroorloven.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb precies hetzelfde probleem hoor! Maar ik denk dat het al erg helpt om er zo mee bezig te zijn, lijstjes bij te houden van wat je koopt (zo zie je hoeveel kleding je in een jaar koopt en of dat echt nodig was) en inderdaad te sparen.

      Verwijderen
  4. Heb ik even geluk: Jackpot zit op 100m afstand vanaf mijn huis tot in de winkel. Veel dichterbij kan niet :) Ik ga er maandag gelijk heen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Mmmh... het is alleen maar vrouwenkleding geloof ik, sorry! Maar American Apparel heeft wel mannenkleding :)

      Verwijderen
    2. Ja daar was ik eigenlijk al bang voor, maar gelukkig ga ik met een vrouw :P

      Verwijderen
  5. Gelukkig is er dus ook nog goed nieuws! Bedankt voor deze post, erg inspirerend. Wel jammer dat er niet zoiets als een fairtrade primark bestaat, zou erg fijn zijn. Kringloopwinkels komen dan nog het meeste in de buurt, maar dat is minder mijn stijl.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja hè, ik zou dat ook wel fijn vinden, fairtrade Primark. Maar aan de andere kant probeer ik mezelf te leren, dat als ik echt zo gek ben op kleding, ik ook het kwalitatief goede moet kopen. Broeken die niet na 9 maanden al pluizend en verschoten zwart zijn. Geldt voor schoenen ook. Kringloopwinkels heb ik zelf vooral niet de tijd voor, omdat je vaak goed moet zoeken. Er is niet een standaard collectie - maar dat is natuurlijk ook wel weer een leuke verrassing.
      Het lijkt me trouwens ook heel fijn om zelf te kunnen 'recyckleren', maar zo ver ben ik voorlopig nog niet.

      Verwijderen
  6. Bedankt voor dit stuk! :) Ik had altijd principieel iets tegen American Apparel (omdat ik er ooit een soort katoenen strapless badpak had gekocht. Ja. Wat moest ik daar nou meer.) maar misschien wordt het tijd voor nieuwe principes! ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik winkel niet veel, maar als ik het ga doen, dan kijk ik even op dit lijstje :)
    American Apparel vind ik qua kleding tof, maar door hun advertenties zou ik hen niet willen steunen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat zijn hun advertenties dan? Seksistisch? (ik weet dit oprecht niet)

      Verwijderen
    2. Ja, ze bevinden zich constant op het randje van seksisme en pornografie. Je kunt gewoon "American Apparel sexism" intikken bij Google en je krijgt genoeg materiaal om te bekijken en door te lezen.

      Verwijderen
  8. Ah, dit soort dingen lees ik graag. Wil me daar ook wat bewuster mee bezighouden bij mijn toekomstige aankopen.

    Hoe zit het bijvoorbeeld met Esprit?

    BeantwoordenVerwijderen