zaterdag 26 januari 2013

Living like Larry - Ocean's beauty

In mijn leven heb ik één kans gehad om een oceaan buiten Europa te zien. Of nouja, de rand van de oceaan. In de Zuid-Chinese zee ligt een mini-eilandje waar je prachtig kunt snorkelen, duiken en natuurlijk ook gewoon zwemmen. Ik was er een paar jaar terug en ik koos voor het eerste.

Als je ver genoeg van het strand af zwom, kon het zomaar al gebeuren dat je een schildpad tegen kwam. Hoe gaaf is dat?










Maar zeeën en oceanen vullen zich met plastic, olie en ander afval. Terwijl ik zwom, voelde ik me heel bevoorrecht en ik vroeg me tegelijkertijd af: hoe lang zullen mensen hier nog van kunnen genieten?

En niet alleen dat: we hebben de zee nodig. Algen worden gebruikt om tandpasta uit te maken. Zeewier (pretty!) wordt gegeten in Azië, en wij maken er kleur- en conserveermiddelen van. Stofjes uit zeewier worden gebruikt in make-up en kunstmest. En dan is er nog vis. Vis is in arme kustlanden als Sierra Leone de belangrijkste bron van eiwitten (nee, dat geldt niet voor ons Nederlanders!).


Wat kun je doen om te helpen?

1. Ditch the disposable lifestyle! :)
Elk lijstje met tips dat je bekijkt, zal hetzelfde beginnen.
Gebruik minder plastic!
Plastic is de grootste bedreiging van de oceanen & every plastic ever made is still on the planet. Oeps. En er komen elke 5 minuten 2 miljoen plastic flesjes bij in de Verenigde Staten. Say what...

Wie Happy Feet gezien heeft (aanrader!), kent vast Lovelace nog. De pinguïn die dankzij het vreemde plastic om zijn nek aanzien heeft verworven in zijn kolonie. Voor mij was het een pijnlijk momentje van schaamte in deze verder schattige film. Het geluksgevoel werd er een beetje door verstoord: wij mensen maken ook alles kapot...Vandaar dat ik vrijwel al mijn plastic probeer te recyclen, en er minder van probeer te gebruiken. Meer tips om je plastic te minderen vind je in plastic 1 & 2.

2. Probeer minder vis te eten.
Vrijwel alle vis wordt gevangen met enorme fabrieksschepen, die en passant de bodem kapotmaken. Dat betekent: nu een vette vangst, maar het ecosysteem herstelt zich niet snel en in 2048 zijn de oceanen zo goed als leeg. En herinner je je pirate fishing nog?
De grenzen van de visvangst zijn bereikt, zegt de WHO. Of dat nu komt doordat de aarde te vol is of doordat het Westen teveel gevist heeft: het verandert niets aan het feit dat we minder vis zullen moeten eten. Het meest overbevist zijn kabeljauw uit de Noordzee, paling, blauwvintonijn en gamba's. Toch vis op tafel? Kijk hier!



3. Ook al woon je niet vlakbij een zee: all water on earth is connected. Let dus op wat je door het doucheputje spoelt! Staan jouw producten op deze lijst? Dan bevatten ze plastic, mijd ze zoveel mogelijk. Probeer in de tuin weinig kunstmatige stoffen te gebruiken. Dump nooit zomaar batterijen. En misschien heb je wel eens gehoord over accumulatie, hoe kwik dat in de oceanen gedumpt wordt uiteindelijk in ons lichaam terecht komt. Zie daarvoor ook hier.

4. Logisch misschien, maar: koop geen bedreigde souvenirs. Laat koraalsieraden, schelpendoosjes, mini-schildpadjes en haaientandkettinkjes allemaal maar liggen. Thuis doe je er toch niets meer mee.

5. Omdat dit ook gaat over water: KRNWTR promoot het drinken van kraanwater, omdat dit in Nederland net zo gezond is als water uit vervuilende plastic flessen. Om te tonen waar er kraanwater geschonken wordt in de horeca, willen ze een app ontwikkelen. Kijk hier: waarom kraanwater drinken zoveel minder milieubelasting geeft vergeleken met fleswater (min of meer common knowledge, maar wel een schattig filmpje). Een kwart liter olie voor één plastic flesje water... dude. En olie die vervolgens weer de oceaan in lekt... Geen fleswater meer dus!


Meer?

- Amazing, hunting TED-talk met prachtige beelden. Als je alles al wist, klik dan op z'n minst op deze. Waar bycatch een gezicht krijgt, net als global warming.

- Rook je? (Alsjeblieft, stop ermee -  your life will be so much better!) Zorg er dan voor dat je geen sigaretten op het strand of ergens anders in de natuur of op straat achterlaat. The ocean conservacy vond in 5 jaar tijd maar liefst 8,2 miljoen sigaretten in het water...

- Filmpje met aanstekelijk muziekje over plastic in de oceanen.

- The ten best ocean stories (& pictures!) van 2012

6 opmerkingen:

  1. Like, dank! Goede en originele tips zitten hierbij, echt dingen waar ik normaal te weinig bij stilsta...

    Ik vind het trouwens zo stom dat er nog steeds zo veel restaurants in Nederland zijn waar ze je weigeren kraanwater te schenken. 'Spa blauw bedoelt u?' argh.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het is niet waar dat ál het plastic wat ooit gemaakt is nog op de aarde aanwezig is. Er bestaat namelijk een paddenstoel die plastic eet en het ook kan verwerken. Jammer genoeg duurt het nog een jaar of 10 voordat het ook maar enigszins industrieël toegepast kan worden. Ik weet niet meer in welke van de 2 het voorkwam, alleen dat het in één van deze twee zat: http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1315946 of http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1197156

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Haha echt? Dat is wel tof. Nee, inderdaad, niet ál het plastic zal er nog zijn... Ik heb dat uit één van de filmpjes. Maar het enge is dat het wel in de buurt komt.

      Verwijderen
    2. Het komt zeker heel erg in de buurt, alleen vind ik nuances altijd van wereldbelang. Het is geen oneindig probleem alsin dat we er nóóit vanaf kunnen komen. Als een paddenstoel het kan verwerken, kunnen er ook andere planten of dieren zijn die het kunnen verwerken :) En misschien mislukt het wel met die paddenstoel, maar zelfs dan is de hoop nog niet weg.

      Verwijderen
    3. Maar ik denk niet dat we de oplossing moeten zoeken in iets om het overschot weg te werken, maar eerder (en vooral éérst) in iets om ons systeem drastisch te veranderen. Maar da's misschien weer een heel andere discussie ;-)

      Verwijderen
    4. Jammer genoeg werkt het probleem aanpakken slechts voor een kleine groep... Voordat die groep groot genoeg is om écht een verschil te maken, is er alweer zoveel plastic afval bijgekomen, dat het ook wel belangrijk is om het gevolg aan te (kunnen) pakken.

      Verwijderen