zondag 24 februari 2013

Living like Larry - 10 ways to waste less

10 easy ways to wasting less, die ik al gebruik.

1. Spullen
Als je zuinig bent op je spullen, kun je er langer mee doen. En met zuinig zijn bedoel ik niet dat je die mooie schoenen of trui weinig moet dragen om ze 'mooi te houden' - nee, draag het vooral! Maar het kan geen kwaad je lievelingslaarzen af en toe te poetsen, en je dierbare iPod een hoesje te geven.
Over bescherming gesproken: sinds een jaar heb ik een iPod nano en ik wist niet wat ik met alle spulletjes aanmoest. Ik reis veel (binnen Nederland, that is) en wil overal waar ik ben kunnen hardlopen met muziek, dus mijn iPod is echt belangrijk voor me. Hoe kon ik er nu voor zorgen dat ik iPod, oordopjes, snoertjes en oplader netjes hield? Zie hier:



de oplossing! De blikken in de trein zijn ook leuk, als ik mijn 'body butter' pak om naar muziek te luisteren :) Overigens gebruik ik deze nu niet meer, gezien Dove op de proefdierlijst staat.

- Houd je schoenen netjes, poets ze regelmatig (ook sneakers kun je poetsen!)
- Was vlekken zo snel mogelijk uit je kleding
- Gebruik hoesjes voor belangrijke spullen als je telefoon of mp3-speler
- Je kunt body butter-doosje ook heel goed gebruiken om andere 'kwetsbare' spulletjes in mee te nemen. Denk aan: (lange) oorbellen, haarclipjes/speldjes, kettingen...

2. Water
Douchen. In de winter, in je ijskoude badkamer. Ken je dat? Eerst maar eens even die kraan vól openzetten, dan wordt het vast wel warm. Ik merkte bij mezelf dat ik de kraan daarna ook hard laat stromen, terwijl ik daar niet sneller door ga douchen... Trouwens, ik gebruikte vroeger ook altijd een handvol shampoo, terwijl mijn haar daar echt niet schoner van werd. Dat komt de kwaliteit van het afvalwater niet ten goede...

- Draai de kraan wat meer dicht als de douche eenmaal warm is
- Was je haar niet iedere dag (ook niet goed voor je haar, common sense misschien...)
- Gebruik niet meer shampoo en douchegel dan je nodig hebt
- Drink kraanwater, geen fleswater (zie hier waarom)

3. Plastic

Lunchen op je werk, misschien vind je dat wel het fijnste moment van de dag. Ik heb inmiddels een heleboel werkplekken gezien, maar één ding hadden ze allemaal: een grote kantine of mooi restaurant waar je lekker (en/of ongezond) eten kon halen.
Ik doe dat zelf bijna nooit, hoogstens die ene keer in het jaar dat ik mijn eigen boterhammen en fruit vergeet. Zelfs die keren viel het me tegen: een bruin (gekleurd?) bolletje, één plakje kaas in een aparte plastic verpakking, een plastic flesje semi-vers fruitsap ... Je voelt vast al waar dit heen gaat. Waar ik nu stage loop, halen al mijn collega's iedere dag een uitgebreide lunch. Natuurlijk: er is tussen ons een verschil in salaris (ik: onbetaald, zij: betaald). Toch word ik met de dag tevredener met mijn eigen eten, en voel ik me er meer op mijn gemak bij. En dat geldt zeker als ik om 13.30 de overvolle prullenbakken zie... Zelfs water drink ik uit mijn eigen beker, en dat scheelt weer een heleboel plastic.

- Neem je eigen lunch mee, in broodtrommeltje of lunchskins
- Nadenken over de hoeveelheid thee & koffie die je op je werk drinkt: loont het misschien je eigen beker of mok mee te nemen?
- Let op verpakkingen: blik is bijvoorbeeld beter dan plastic! Van blik wordt tot 88% gerecycled, terwijl maximaal 50% van het plastic opnieuw gebruikt wordt. Dan wordt uiteraard de massale verspilling van plastic (zoals in kantines, waar het tussen groente- en fruitafval belandt) niet meegerekend.
- Mijd cosmetica met 'micro plastic buds', zoals scrubs! Ook deze bolletjes dragen bij aan de plastic soep, ze spoelen van je doucheputje zo tot in de Noordzee. Kijk op deze lijst voor de producten met micro buds die nog niet veranderd gaan worden. De groene lijst met producten zonder buds staat hier.

N.B. Soms spijt het me hoe grootmoederachtig het allemaal klinkt: nadenken, bezinnen, je eigen mok meenemen... Maar so be it, moet ik dan maar denken. De plastic soep die schildpadden verstikt klinkt namelijk helemaal niet corny.

Hebben jullie nog meer simpele  manieren om makkelijk je afvalproductie omlaag te brengen? Vertel!

7 opmerkingen:

  1. Ik vind de mok juist niet meer dan logisch. Op mijn (oude) faculteit hebben we in de studentenkantine van de studieverenigingen zelfs een rek met mokkenhaakjes. Die kun je huren voor 50ct per jaar, zodat je een handige plaats hebt om je mokken op te bergen. In de kantine is ook een kast om je eigen theedoosje neer te zetten en er staat een waterkoker. Goed voor het milieu en je portemonnee :) en ook heel leuk, want iedereen heeft zijn eigen hippe mok. Mijne is groot en heeft een klavertje vier.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Goede tips! Die eerste moet ik misschien ook eens toepassen, nu gooi ik altijd alles los in mijn tas.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Morgen ga ik een beker meenemen naar mijn stage. Zal toch zeker zo'n 300 bekertjes schelen dit jaar.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Goh, nu je dit zo schrijft besef ik pas hoe goed ze het op onze faculteit aanpakken. In de kantine wordt bijna niets in plastic verkocht, er wordt gewoon servies gebruikt wat je daarna naar de spoelkeuken brengt. En bij de koffieautomaten staan überhaupt geen wegwerpbekers, het is je eigen mok of helemaal niks!

    - Veel cosmeticaproducten werken helemaal niet. Ik kocht eerst allerlei spul tegen puistjes, maar af en toe stoppen het te gebruiken wees uit dat het meeste niks deed. Vanzelfsprekend koop ik dat niet meer.
    - Kleding die kapot is repareren, het is echt makkelijker dan je denkt. Als er een naad loslaat of een knoop af is, pak eens naald en draad en gebruik je hersens!
    - Trek dat stomme truitje wat je al veel te lang hebt nog eens aan en kijk in de spiegel. Is het echt zo erg? Trek er eens iets totaal anders bij aan dan je voordien deed. Bovendien kun je 'pijnpuntjes' verhullen door er bepaalde kledingstukken bij te dragen. Het brengt je kledingkast tot leven :)
    - Spit de etenswaren die je in huis hebt vaker door dan je normaal zou doen en leg dingen die nodig op moeten vooraan. Zo voorkom je dat je eten weg moet gooien.
    - Wees eigenwijs en print dat pak papier wat je niet echt nodig hebt gewoon niet uit, ook al wil je docent of wie dan ook van wel. Je hebt er tenslotte een goede reden voor.

    Oh, ik kan nog wel honderd dingen bedenken. Maar nu ga ik slapen ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ons hotel bood ons een gigantische fles Spa Blauw aan, in glas. Vond ik erg prettig en het is een mooie fles. We hebben hem dan ook meegenomen en gaan hem thuis hergebruiken als vaas of andere decoratie. Overal hingen ook van die bordjes met "hang je handdoek terug, is goed voor het milieu". Al snap ik dan niet waarom ze dat soort dingen niet gewoon verplicht maken.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Leuk om alle reacties (+ extra tips!) te lezen! Blij om te horen dat het in andere kantines/op andere werkplekken wel normaal is je eigen mok te gebruiken, dat scheelt al heel veel in bewustwording.
    En way to go voor wie binnenkort zijn eigen mok/beker mee gaat nemen! :)

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Bij mijn stage (waar ik overigens morgen weg ga, dus voor nu niet zo belangrijk meer) komen de papieren bekertjes standaard uit de automaat. Ik geloof niet dat je daar een keuze in hebt. Op school doen ze het heel goed. Als je de waterkoker gebruikt kun je gratis drinken/soep pakken. Er staan theezakjes en de hele kast staat vol mokken en theeglazen. Wanneer je iets uit de automaat neemt moet je wel betalen.

    BeantwoordenVerwijderen