maandag 11 maart 2013

Living like Larry - No Impact Chick, dag 2

Het programma van No Impact Week is in stapjes opgebouwd. Op zondag koop je niets nieuws. Op maandag koop je niets nieuws en koop je geen nieuw afval. Op dinsdag koop je niets nieuws, produceer je geen afval en gebruik je alleen low-impact-vervoer... en ga zo maar door. Elke dag komt er een thema bij.

Dus voor vandaag
was mijn doel geen nieuw afval kopen.

Kijk, dat klinkt heel tof natuurlijk, verpakkingsvrij kopen... maar dat probeer ik al bijna een jaar. Toch kan het geen kwaad er deze week weer eens extra op te letten. Maar, hoe dan? Alles ís nu eenmaal verpakt in plastic! Als ik Google op verpakkingsvrij kopen, kom ik terecht op mijn eigen blog. En zo is de cirkel weer rond... Gelukkig kwam ik nog een ander studentenblog tegen, waar een week lang geprobeerd is zonder verpakkingen te leven. En gelukkig is daar een route om boodschappen te doen met Arjen, die echt afvalvrij leeft.

Tijd om het zelf te doen! Ik heb nodig: rijst, curry, kikkererwten, spinazie en uien. En fruit. Ik heb eigenlijk nog meer nodig, maar eerst dit maar eens proberen.

Rijst. Deze keuze is, een kartonnen pakje of een plastic kilo-zak. Nu eet ik niet zoveel rijst, dus zo'n kilozak is eigenlijk niet nodig. Maar aan de andere kant: hoe groter de verpakking, hoe duurzamer, want voor die zak koop je anders 3 doosjes.

Tikka masala pasta. Tsja, volgens mij moet dat echt wel een in glazen potje. Gelukkig zit de recycling van glas tegen de 100% aan, en hoeft dit niet te tellen als afval.

Kikkererwten. Je kunt ze ook zelf weken, maar in verband met tijd- en ruimtegebrek koop ik ze altijd in blik. Goed nieuws #2: blik wordt in Nederland en België heel nauwkeurig teruggewonnen uit onze afvalberg, tot 88%. Het enige waar je op moet letten, is dat je een blik niet volgepropt bij je vuilnis doet (dat verlaagt het recyclepercentage namelijk weer iets).

Spinazie. Dit is de moeilijkste. Spinazie zit voor zover ik weet altijd in plastic zakken (misschien op de markt niet? maar die was vandaag niet...). Nu recycle ik ook mijn plastic, maar plastic is veel lastiger opnieuw te gebruiken dan glas bijvoorbeeld.

Uien. In een netje. Dat moet kunnen...toch?


Fruit.
Hè, eindelijk iets waar ik het plastic tasje kan weigeren en zelf mijn eten kan verpakken in de take5-netjes.

En zo kwam ik toch weer thuis met afval. Het plastic verzamel ik en breng ik weg voor recycling (zoals elke week), maar lastig is het dus wel. Ik vind het een heel tof idee met tasjes, bakjes en bekertjes naar winkels of de markt te gaan, maar let's face it, dat kan alleen met bepaalde producten (fruit, groente, noten). Rijst, kikkererwten, maar ook cruesli(-ingrediënten)... het zit toch veel in plastic. Het kan zijn dat ik nu een heleboel over het hoofd zie: vertel het vooral als je meer weet! Maar door het vele plastic dat er is, is het des te belangrijker dat het belang van recyclen duidelijk blijft. Ik schreef eerder dat dit niet genoeg is (en dat is het ook niet!), maar het plastic in ieder geval van de straat (en dus uit de zee) houden, is al een grote stap naar voren.

De doelstelling voor plastic is trouwens een recyclingspercentage van 22,5% in Europa, en 42% in Nederland. Laag hè, als je het vergelijkt met blik? En dit is dan slechts een doel, dat nog niet eens bereikt is...

Om vandaag iets extra's te doen, heb ik een stapeltje post geretourneerd. In mijn studentenhuis valt regelmatig iets op de mat voor iemand die hier al tijden niet meer woont. Zonde van het papier en plastic. Woont hier niet meer! heb ik met zwarte viltstift op alle post geschreven, en het tevreden in de brievenbus gepropt. Note: het ging om reclame hè, niet om belangrijke post ;-)

Wat kun je doen?
1. Kijk hier waar jouw gemeente plastic inzamelt. De lijst is nog niet compleet, dus staat je woonplaats er niet tussen, kijk dan ook op deze kaart.

2. Weet wat er wel en niet in de plasticbak mag. Wel: verpakkingen als zakjes, bakjes en kuipjes van etenswaar, cosmetica, tijdschriften... Het hoeft niet schoon te zijn. Niet: plastic met chemische resten eraan (verf of lijm), piepschuim of gemengd materiaal zoals chipszakken of kauwgumstrips. Kijk hier als je het niet zeker weet.

3. Zeg post op die je niet meer wilt! Vraag je bank en andere instanties om je zoveel mogelijk per mail te informeren. Retourneer post die niet aan jou gericht is.

4. Plak, als je die nog niet had, een Nee-Nee sticker tegen reclame op je brievenbus. Bang dat je iets mist? Daar zijn de sites folders & reclamefolder voor. Kun je tenminste ook kiezen welke reclame je bekijkt. De sites hebben allebei ook nieuwsbrieven en, misschien nog wel beter, een app!

5. Houd recyclebare grondstoffen uit de grijze container! Per jaar komt er 187 kg afval (per persoon) bij het restafval, dat hergebruikt had kunnen worden. Zonde, want is het eenmaal rest, dan kan dat niet meer. Stop geen papier, glas of textiel in je vuilniszak! Alles van katoen, zelfs vodden, kan gerecycled worden tot bijvoorbeeld achterbanken van auto's. Vind hier je katoendumpcontainer van Humana.


P.S. Zaterdag is het thema: doe iets goeds. Heeft iemand nog ideeën voor mij?

8 opmerkingen:

  1. Gaaf dat je dit doet! Ik raak er helemaal geinpireerd zijn. Ik moet zeggen dat ik door de gemeente amsterdam die in mijn wijk geen gft afval ophaalt nogal gedemotiveerd raak om te recyclen.
    Misschien voor zaterdag een idee om bijvoorbeeld met een groepje in een bos afval op te gaan ruimen?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Volgens mij kun je bij de Ekoplaza soms losse spinazie kopen, misschien dat je dan een papieren zak moet gebruiken, maar je zal vast ook je eigen tas mogen gebruiken. En op de (biologische) markt kan dat ook, maar daar moet je natuurlijk wel tijd voor hebben.
    Interessant om hierover te lezen!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Goede actie! (Vandaag en) zaterdag is NL Doet, misschien dat je daar bij een mooi project kan aansluiten? Ik had ook heel graag wat gedaan en mijn school gaat vandaag op stap, maar ik moet op mn energie letten...

    BeantwoordenVerwijderen
  4. De koffer voor Duurzame Dinsdag 2013 is open... Oftewel je kunt je ideeën voor een duurzamere maatschappij indienen! En goede ideeën gaan naar het kabinet. Dus een poging lijkt me zeker 'iets goeds' :) (Ik heb zelf trouwens ook al een idee wat ik ga indienen!)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Net even gegoogled, wat een goed initiatief! Ik heb behalve persoonlijke leefstijlveranderingen niet zoveel ideeën, op dit moment. Ja, ik zou graag willen dat de politiek ervoor zou zorgen dat statiegeld niet afgeschaft wordt, dat bedrijven die vis en vlees invoeren zich beter moeten verantwoorden, tevens ook zuivelbedrijven, dat megavarkensstallen verboden worden en meer van dat soort dingen, maar dat zijn niet echt ideeën...

      Verwijderen
    2. Nee, het is ook niet zo eenvoudig om met goede ideeën te komen (anders zag de wereld er wel anders uit) maar ook al is het te laat voor het 'goede' van gisteren, iets insturen kan gelukkig altijd later nog :) Ik had ook niet meteen een idee toen ik van Duurzame Dinsdag hoorde en ik weet ook niet echt hoe uitvoerbaar mijn idee is. Maar ik ga het in ieder geval aankaarten.

      Verwijderen
  5. Gave blogreeks! Je onderbouwt je Living-like-Larryblogs ook altijd met links naar je bronnen, wat ik heel fijn vind. Ik probeer net als jij al een tijdje zonder afval te leven, maar oh oh wat is dat lastig, zeker als je 'even snel' een vergeten boodschap moet halen bij de Appie. Meestal gebruik ik de biologisch katoenen netjes van Re-sack voor het kopen van mijn groente en fruit. Bij de Natuurwinkel, Estafette, Ekoplaza of de biologische markt kun je (bijvoorbeeld) spinazie los kopen. Dubbel voordeel, want dan neem je minder snel meer dan je nodig hebt, ook dat bespaart afval en kosten! De Ekoplaza heeft daarnaast nog een biobulk waar je muesli, noten, zaden etc (en ik hoop ook rijst en granen?) kunt krijgen. Je kunt het er vast in zelf meegebrachte bakjes en zakjes meenemen. Ik zie dat je net als ik iets met Italië hebt, dus wilde je de negozio leggero - le spese alla spina niet onthouden: http://www.negozioleggero.it/ Ik zag ze voor het eerst in Slow Food hoofdstad Torino afgelopen oktober.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dankje voor je uitgebreide reactie!
      Van de winkels die je noemt, is geloof ik alleen de Natuurwinkel in de buurt - ik zal eens wat beter kijken hoe het daar gaat met groente verpakken (helaas zag ik vooralsnog heel veel plastic tasjes!). Noten wil ik ook al een tijdje op de markt gaan halen, maar dit is vaak zo lastig met werk & studie...

      Negozio leggero ziet er heel goed uit! Ik zal het onthouden voor als ik ooit naar Torino ga (waar ik ondanks alles nog nooit geweest ben!).

      Verwijderen