zondag 17 maart 2013

Living like Larry - No Impact Week, de laatste dagen

Een lijstje leuke dingen van No Impact Week

* Een DVD ruilen via Moviemarkt: leuke manier om aan iets nieuws te komen, zónder er iets extra's voor aan te schaffen. Als je veel DVD's hebt waar je niets mee doet, kun je allicht overwegen om je aan te melden en een wens- en aanbodlijstje te maken. Dat wil namelijk niet meteen zeggen dat je ook verplicht bent te ruilen.
Ik heb dit nu twee keer gedaan (en ik heb maar een stuk of 8 DVD's!).

* Een tweedehands koffiezetapparaat aangeboden krijgen - niet dat ik zelf veel koffie drink, maar daarom had ons studentenhuis ook nog geen koffiezetapparaat...

* Eating Animals uitlenen aan een geinteresseerde vriendin, die het boek graag wil lezen... who's next? ;-)

* Een cadeautje vinden tussen een heleboel tweedehands boeken

* Met een andere vriendin brainstormen over een nog te organiseren kledingruilfeestje. Tof idee, maar ik ben zelf bang dat ik te weinig nog draagbare kleding heb. Ik doe echt lang met kleding en als het niet meer kan in het dagelijks leven, dan krijgt het vaak nog een halfslachtig tweede leven als pyjama of sportshirt. Echt mooie kledingstukken als miskopen (die ik tegenwoordig minder vaak heb) verkocht ik vroeger vaak via marktplaats. Maar wie weet komt dat kledingruilfeestje er wel, ik ga binnenkort weer eens mijn kast opruimen...

Zaterdag was het thema 'goed doen': niet alleen maar meer nadenken, ook iets positiefs doen om je leefomgeving te verbeteren. Je werd uiteraard helemaal vrij gelaten om dit in te vullen zoals je wilde. Nu was er toevallig iemand die mijn luisteren en aandacht goed kon gebruiken, dus daar heb ik mijn zaterdagmiddag aan besteed. Lijkt me toch net zo belangrijk...
Ook bracht ik afval weg dat niet bij ons opgehaald wordt (plastic en papier). Nuttig allemaal, en tegelijkertijd is het - zonder hierbij arrogant te willen overkomen -  niets anders dan ik normaal doe. Nu ben ik behoorlijk 'nadenkend' aangelegd en zoals hier te lezen is peins ik regelmatig over consumentisme, het teveel aan plastics, de katoenindustrie en andere milieukwesties. Ik zal niet zeggen dat ik het maximale doe, want dat is niet waar, maar ik zit wel dicht bij mijn persoonlijke maximum op dit moment, als je ook studie, werk, sport en sociaal leven in overweging neemt.

Vandaag was het ecozondag, met als doel een zondag te houden zoals deze volgens mij ook bedoeld is: zonder winkelen, zonder een overload aan tv en elektrische apparaten. Gezien ik dit nu typ, heb ik niet overal de stekkers uitgetrokken zoals de mail van vandaag suggereerde. Maar een lazy ecozondag was het zeker. Ik sliep uit, las het zeer indrukwekkende boek Wat is de Wat uit (daarover snel meer!), ruimde op, ging hardlopen, maakte schoon, kookte en ging theedrinken met een vriendinnetje...

No Impact Week was leuk om mee te doen, maar het heeft me behalve bevestiging en extra aandacht niet zoveel nieuws gebracht. Mocht ik de volgende keer weer meedoen aan dit project, dan lijkt het me een goed idee om samen met iemand mee te doen. Een huisgenoot of iemand met wie ik veel contact heb, zodat we samen afvalvrij boodschappen kunnen doen en gekke vragen kunnen stellen ('wilt u dat in dit bakje doen?'). Ik zou kunnen doen alsof het niet zo is, maar in mijn eentje loop ik toch tegen bepaalde grenzen aan.

Then again, het was goed om er een weekje extra mee bezig te zijn en af en toe ook anderen er van op de hoogte te stellen :)

3 opmerkingen:

 1. Een DVD ruilen is eigenlijk wel een goed idee :) als ik eindelijk al mijn huidige DVD's heb gekeken, ga ik eens kijken naar welke ik écht leuk genoeg vind om de rest van mijn leven te houden. De rest kan ik beter ruilen - kan ik nog een extra film voor 'niets' (exclusief verzendingskosten) zien ook :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, ik vind het ook echt een uitkomst! Je krijgt iets nieuws, wat al voelt als iets leukers, en door op de site rond te kijken kom je veel tegen dat je denkt, oh, dat zou ik best willen ruilen! :)

   Ik zou trouwens niet wachten tot je ál je DVD's gezien hebt (al weet ik niet hoeveel het er zijn), maar gewoon diegene ruilen waarvan het je inmiddels duidelijk is dat je ze niet (vaak) meer gaat kijken.

   Verwijderen
  2. Het zijn er nog maar een stuk of 5, en ik ben meer het persoon van alles in één keer doen, dus voor mij is het handiger om nog even te wachten. Al heb ik die DVD's al wel een tijd... maar binnenkort heb ik vakantie, dus dan mag ik ze wel eens gaan kijken :)

   Verwijderen