dinsdag 13 augustus 2013

Living like Larry - Vrije tijd goed én leuk besteden

In een lijstje - want dat schrijft zo lekker - een heleboel tips om je vrije tijd goed én leuk te besteden!

1. Minimaliseren

Eerst was het een beetje mijn stokpaardje, maar de afgelopen tijd schreef ik er niet zoveel meer over: minimaliseren! Ik weet zeker dat je weinig spullen nodig hebt om gelukkig te zijn (ik merk het ook steeds meer!). Daarnaast word ik zelf altijd vrolijk van het gevoel nadat je iets opgeruimd hebt. Dus: twee goede redenen om aan de slag te gaan!
Wat dacht je van beginnen met je tijdschriftenverzameling? Lees in deze post wat je nog meer met tijdschriften kunt doen :)

Mijn all-time favorite bestemming voor tijdschriften: collages!
Deze collage maakte ik 2 jaar terug

Ook heel tof: zelf een notitieboekje maken!

Minimaliseren kan zelfs geld opleveren: ruim op en verdien wat bij door spullen die je niet meer nodig hebt online te verkopen (lees hier meer). Wil je echt snel van je spullen af, breng kleding, boeken, speelgoed, meubeltjes etc. dan naar de kringloopwinkel.


2. Documentaires kijken
Voor mij is het kijken van series, films en ook documentaires iets waar ik maar heel weinig tijd voor heb (en maak). Heb ik iets langere tijd vrij, dan vind ik het een fijne afwisseling.
Er zijn prachtige documentaires gemaakt over de onderwerpen waar ik over schrijf (sommige zijn prachtig en haunting tegelijkertijd, dat wel). Twee van mijn favorieten:

 
 The Yes-men fix the world

* Een vrolijke/filosofische documentaire: The Yes-men fix the world
Twee Amerikaanse mannen halen grote stunts uit met multinationals die schandalig omgaan met de wereld en haar bewoners. Mike en Andy doen een net pak aan en stellen zich voor als woordvoerders van de multinational. Ze doen allerlei mooie beloftes (aan de media!), die het bedrijf in kwestie meteen terugtrekt, waardoor de multinational algauw in een kwaad daglicht komt te staan.
Je bent de helft van de tijd in awe aan het kijken... huh?! Hoe krijgen ze dat voor elkaar? Leuk trouwens: je mag de film gratis kijken, downloaden en verspreiden, daar geloven de mannen in :)

* Een shockerende: The Cove - dit was echt een eye-opener voor mij, voorgoed, en daarmee een van de weinige docu's met zo'n groot effect. Dit was mijn mening kort na het zien ervan.


3. Inform yourself
Struin eens rond op de vele leuke sites die er zijn over groener leven. Kijk bijvoorbeeld eens bij Goodsense, duurzamestudent.nl of de Engelse ethical fashion blog Sadie's wardrobe.


Boeken lezen valt ook onder jezelf verder ontwikkelen. Op mijn enviromental must read-lijstje staan onder meer deze boeken:

To Die For: Is Fashion Wearing Out the World? - Lucy Siegle
Over kleding, fast-wegwerp-fashion en de toekomst: wat is duurzaamheid?

Heat: How We Can Stop The Planet Burning - George Monbiot
Over klimaatverandering en welke oplossingen er nog zijn. Zie hier de Nederlandse versie

* No Logo - Naomi Klein
Over merkenmoe, anti-commercie. Dit boek wordt gezien als start van een tegenbeweging, tegen globalisering, en vóór kleinschaligheid, kunst, cultuur en milieu.

Ook Overdressed van Elizabeth Cline staat op mijn lijstje

Andere mustreads kun je vinden in het overzicht van Living like Larry stukjes (en bij mijn stukjes over boeken!).

4. Stap op een podium naar een betere wereld!
* Wist je dat Nederland een Duurzaam Studenten Uitzendbureau heeft? Wel alleen voor studenten uit Delft...

* Duurzame student biedt regelmatig toffe stages aan (nu alleen iets minder i.v.m. de zomer).

* Vind jij dat je jezelf een Young Professional op het gebied van duurzaamheid kunt noemen? Heb je een idee over hoe we universiteiten duurzamer kunnen maken? Kijk naar de Nudge Leadership Challenge van de Universiteit Utrecht en stuur je idee in (niet geschoten is altijd mis)!

* Groen vrijwilligerswerk iets voor jou? Kijk eens bij natuurwerk of op Groen en Doen. Maar ook goede doelen als Edukans en sociale projecten als NL Doet kunnen je hulp gebruiken. Zelf wil ik al heel lang een keertje schoenendozen controleren bij Edukans, van actie Schoenmaatjes - maar ik woon steeds niet in de buurt. Misschien jij wel?

4 opmerkingen:

 1. Ben ook aan het opruimen nu, maar echt te lui om van alles foto's te maken en te wachten tot daarop gereageerd wordt. Hup, weg!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Gave documentaire van The Yes-Men! Wel een beetje lastig te volgen hier en daar, maar ik geloof dat ik de clue heb ;)

  Je moet maar durven!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh, heel leuk dat je 'm hebt gekeken! Ja, af en toe moet je goed opletten (en af en toe vroeg ik me ook af, wordt iemand hier nu beter van? Is het niet ietsjes agressief?). Maar all in all vond ik het inspirerend, die mannen hebben lef idd en doen tenminste iets!

   Verwijderen
 3. Naar die boeken over kleding en duurzaamheid ben ik ook wel benieuwd, bedankt voor de tips! :)

  Minimaliseren blijft een levenslang proces...

  BeantwoordenVerwijderen