dinsdag 20 augustus 2013

Onrustig

De dagen langzaam korter, koeler - gelukkig geven de stapels dikke wolken de stad wat hangende warmte.

"Het maakt jou ook niet uit hoe vaak je heen en weer moet lopen hè?"

Rake observatie. De onrust is niet nieuw, maar zeker ook niet welkom. Een boek lezen zonder te piekeren lukt niet. In mijn rugzak stop ik twee van mijn lievelingsdvd's, maar ik weet nu al dat ik ze waarschijnlijk mijn laptop niet ingestopt krijg, niet kijken zal. Ik blijf nergens lang, pak de trein, heen en weer, terug en opnieuw.

Schrijven gaat wel; sterker nog, dat gaat beter zelfs in tijden van onrust.

Ik poets mijn tanden en kijk in de spiegel naar mijn ademhaling. Voor het eerst in tijden vind ik mezelf mooi, en dat is fijn. Maar kijk eens naar die thorax? Op, neer, op, neer - de tandpasta heeft nog niet eens mijn hoektanden bereikt.

In andermans armen word ik rustiger. Caffeïne houdt me wakker, alert en even is alles zo simpel als ik het toesta te zijn. Jij bent niet de oorzaak van mijn onrust.

's Avonds vroeg, 's avonds laat. Ik draai en woel, zonder, met dekens. Gordijnen dicht, water drinken. Slapen gaat niet en als ik iets niet minder kan gebruiken...

"Jij bent goedkoop uit!" zou Morpheus zeggen - maar goedkoop is duurkoop. Ik krijg mezelf 's ochtends bijna niet meer tot eten aangezet, hardlopen lijkt zinloos (een slecht idee, zelfs), van mijn eigen plekje kun je de vloer niet meer zien zoveel kleding als er ligt. Het gaat niet slecht, maar waarom gaat het dan 's ochtends zo slecht? Minder slaap is niet goed, maar ik lijk wel heel hard te moeten boeten.

Jij bent niet de oorzaak van mijn onrust, maar je neemt er ook niks van weg.

4 opmerkingen:

 1. Schrijven gaat altijd beter in melancholische staat. Maar juist die melancholie voelt zo als thuis. Dat heel zijn. Dat je niet alleen maar gelukkig kan zijn. En dat je goed kan schrijven als je onrustig bent <3. maar ja. slecht slapen, muh :( daar kan ik over meepraten helaas.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Oh klinkt vervelend. Slecht slapen weet ik alles van (maar dat gaat vanzelf weer over hoor).

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Je klinkt zoals ik... Niet slapen, onrustig, beter in andermans armen, weet je zeker dat het niet door hem komt ( ik ga er even vanuit dat het om een hij gaat hier ;))?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh, wist ik het maar zeker, en had ik maar een glazen bol, zodat ik ook meteen zeker wist waar ik goed aan doe...

   Verwijderen