vrijdag 20 september 2013

Living like Larry - How to stay focused

Or better yet: how to maintain your happy, ecofriendly spirit, even when other things in life don't go well.Je kent het wel. Je verslaapt je. Je stoot je been. Je wil ontbijten, maar de muesli is op. Je lievelingsshirt zit in de was. Als je de deur uit wil gaan, regent het keihard en ontvang ook nog eens een niet-zo-tof sms'je. Je dag is eigenlijk al verpest voordat ze is begonnen. Je wilde eigenlijk gezonder gaan eten, maar nu haal je bij de Kiosk toch maar een croissant en een koffie met heel veel suiker. Oftewel: je laat je goede voornemens vandaag maar even voor wat ze zijn.

Het gebeurt heel vaak (bijvoorbeeld bij het voornemen 'ik wil gezonder gaan eten!') dat je een keer de 'fout' in gaat. Vaak op zo'n dag als deze. Het is dan heel verleidelijk om maar meteen weer helemaal terug te vallen in je oude patroon. Dit is mij heus niet onbekend ;-)
Terugvallen gebeurt ook vaak bij goede voornemens die met milieu te maken hebben. Eén foutje, en ach, laat ook maar zitten... Maar dat hoeft niet zo te gaan! Hierbij een paar tips om het te voorkomen.

Psst, waarom zou je ook alweer iets goeds voor het milieu willen doen? Hierom.


1. Maak het routine
Alles wat routine is, gaat je makkelijker af. Routine betekent niet dat je alle spontaniteit in je leven opgeeft. Het maakt daar juist ruimte voor! Alles wat je als gewoonte hebt, doe je zonder er over na te denken. Dat betekent: veel sneller! Als jij standaard een Take5-netje (onder)in je tas hebt zitten om je groente en fruit in te doen bij het boodschappen doen, dan gebruik je dat uiteindelijk automatisch. Simpel. Logisch. Doe je altijd, dus ook op een mindere dag.

Waar kun je routine van maken?
- Je plastic afval verzamelen en 1x per week of per 2 weken wegbrengen.
- Geen plastic tasjes gebruiken voor groente en fruit (vervang ze door herbruikbare netjes)
- Je afval scheiden (glas, papier, GFT & plastic). Dit kan óók in een studentenhuis.En waarom? Omdat deze prachtige vissen onze plastic soup niet overleven. Daarom.
(Foto: mijn eigendom)2. Kies één ding tegelijk
Je kunt niet ineens alles veranderen (wereldberoemde artiesten met drie personal coaches niet meegerekend). Wil niet teveel. Kies één verandering per keer. Volg de veranderingen die al in je routine zitten en voeg af en toe iets toe.
Denk niet dat het niets is dat je doet, omdat je bijvoorbeeld 'maar' vegetarisch eet en nog niet veganistisch. Zoals Vera Dalma (directrice van Milieu Centraal) zegt in een interview: liever inconsequent goed, dan consequent fout.

Geen idee wat je zou kunnen veranderen?
- Plak een Nee/Nee-sticker op je brievenbus
- Neem je voor dat de volgende (spijker)broek die je koopt, eerlijk & duurzaam is
- Open een spaarrekening bij een eerlijke bank (die niet investeert in kernwapens)


3. Laat je inspireren

Je wordt als wie je bewondert, maar dan moet je wel blijven lezen. Zoek groene blogs en volg diegene die je leuk vindt. Alleen lezen is soms al voldoende om gefocust te blijven. Volg OneWorld, één van mijn favoriete platforms dat bericht over hoe de wereld te verbeteren.
Lees eens de Ideaal, het ontzettend inspirerende (en positieve) blad van de ASN bank. Tip: als je een rekening opent, valt ie vanzelf op je deurmat ;-)

Verdiep je in beroemdheden tegen wie je opkijkt. Denk aan bijvoorbeeld aan moeder Theresa, of aan minder bekende mensen, die hard werk(t)en om de wereld een mooiere plaats te maken. De krant Trouw maakt elk jaar een Duurzame 100-lijst, met waanzinnig inspirerende mensen.Be faithful in small things because it is in them that your strength lies - Mother Theresa


4. Wanhoop niet! ;-)

Net als bij een dieet: laat je niet verleiden om bij één 'foutje' meteen alles op te geven! Ik weet het, soms is het zo makkelijk om liever maar meteen jezelf de grond in te praten, dan je best te doen (en misschien wel te falen). Trust me, I know.  Maar het is niet nodig! Ik vind het geweldig dat je dit stukje tot hier hebt gelezen. Je bent al fantastisch alleen omdat je het probeert! Now try to stay devoted - you'll get there :)Kaart: PostSecret
Foto's: mijn eigendom.

6 opmerkingen:

 1. Leuk om te lezen en een goede motivatie! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hele goede post hoor. Vind het zo goed dat je je overal in verdiept. Dikke duim!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Tof stuk! Routine is inderdaad een groot goed. Vooral als je na een tijdje bedenkt hoe goed je bezig bent, zonder dat je er in je hoofd mee bezig was.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Heel goed stuk, ik vind dit ook wel een moeilijk puntje. Onwetendheid en onverschilligheid zijn niet het probleem, het is focussen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ja ik heb ook een Ideaal op mijn deurmat gekregen! :)

  Momenteel gaat het met mij slecht genoeg om helemaal niks te kopen, hahaha. Elk nadeel heb zijn voordeel.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Je moet in de routine zien te geraken, en dat is meestal het moeilijkste deel.

  BeantwoordenVerwijderen