woensdag 25 december 2013

Living like Larry - Heldin van 2013

Faiza Oulahsen (1987) studeerde politicologie in Amsterdam, met als specialisatie internationale betrekkingen. Sinds 2011 is ze aan het werk als campagneleider bij Greenpeace.


BronSeptember dit jaar reizen dertig actievoerders van Greenpeace (afkomstig uit de hele wereld: Argentinië tot Denemarken) naar de Noordpool. Faiza is één van hen. De activisten willen een spandoek hangen op een booreiland van staatsoliebedrijf Gazprom. Dit bedrijf wil namelijk naar Noordpoololie gaan boren. Gazprom heeft een slechte reputatie. In 2011 kwamen meer dan 50 mensen om toen een Russisch booreiland kapseisde en zonk. Het spandoek van Greenpeace wordt nooit opgehangen. Het oliebedrijf (waar Shell mee samenwerkt!) vraagt namelijk assistentie van de Russische kustwacht en Rusland belooft Gazprom gewapende inzet.

Dat betekent dat Russische de autoriteiten het Greenpeaceschip ‘Arctic Sunrise’ zonder toestemming van de Nederlandse overheid enteren en de opvarenden arresteren. Dit alles gebeurt onder schot. Iedereen moet knielen op het dek van het schip, met getrokken wapens op zich gericht. Hiermee breken de Russische autoriteiten het VN-Zeerechtverdrag en wordt alle actievoerders en hun familie onnodig veel angst aangedaan. Een tijd lang is er geen contact met het schip; daarna worden de actievoerders zonder duidelijke aanklacht gevangen gezet.Twee maanden lang verblijven de actievoerders, waar onder Faiza, in de Russische gevangenis, op basis van aanklachten als piraterij en hooliganisme. Als de eerste aanklacht gegrond wordt geacht, kan een gevangenisstraf van wel 15 jaar worden opgelegd. Eind november wordt ze op borgtocht vrijgelaten (= elke dag melden in St. Petersburg) en vandaag, op Eerste Kerstdag, vervalt de aanklacht. Faiza hoeft niet geen gevangenisstraf uit te zitten. Ze mag naar huis.
Faiza: 'Recht viert geen zege, ik krijg amnestie voor een misdrijf dat ik niet gepleegd heb, maar ik ben blij dat ik (waarschijnlijk) voor de jaarwisseling thuis ben. Ik ben trots op het feit dat ik vreedzaam protest heb gevoerd tegen riskante olieboringen in het Noordpoolgebied.'
Ik ook op haar.

Faiza moonwalkt de gevangenis uit als ze vrij is, en zegt: "De strijd om de Noordpool is pas net begonnen". Stoer. En inderdaad, we zijn er nog niet. Wil je ook helpen? Mail Shell met deze kant-en-klare tekst en vraag ze de boringen in het Noordpoolgebied te stoppen. Meer lees je hier of bij Greenpeace.

Even een kleine reminder. Dit alles doet Greenpeace om deze prachtige dieren op de Noordpool te houden:
Geinspireerd door dit verhaal? Kijk eens naar de Duurzame Jonge 100, een variant op de 'Duurzame 100'-lijst van de Trouw. Hoewel ik spontaan een kleine inzinking krijg als ik zie hoe weinig ik zelf eigenlijk doe, is deze lijst vooral heel positief en stimulerend. Je vindt er bloggers, mensen die zich inzetten tegen voedselverspilling en ook de vrouw achter Buy Nothing New. Supertof.

   Naast publieke helden zijn er in 2013 ook een heleboel kleine helden opgestaan. Zo heb ik tot drie keer toe in een hele korte periode vrienden en vriendinnen zien bewijzen hoe lief en zorgzaam ze zijn. Ik maakte nieuwe vrienden en vriendinnen, die me verbaasden: hoe lijken onze levens toch op elkaar, ook al zien we dat niet. Maar ook online is er zoveel moois. Bloggers hebben me verrast, met leuke reacties en mails, maar vooral ook door zelf prachtige en inspirerende artikelen te schrijven.

Ik hoop dat jullie een fijne kerst hebben en ik wens jou, lezer, een gelukkig en eerlijk nieuwjaar. Eerlijk als in fair, een jaar waarin je je niet schuldig hoeft te voelen om de kleding die je draagt of de chocolade die je eet. Maar ook eerlijk in de omgang met wie je dierbaar is; ik wens jullie toe dat er in 2014 niemand voorgelogen wordt, dat je trouw blijft aan jezelf, dat je niet onrechtvaardig behandeld zult worden.

En mocht het toch gebeuren dat mensen je voorliegen of anderszins naar behandelen: herpak jezelf & ga alsjeblieft verder. Koester geen haat, blijf niet boos maar wees lief voor jezelf en verwonder je over hoe veerkrachtig je bent.

Let's take care of our planet next year - en maak er ondertussen vooral iets moois van.

2 opmerkingen:

 1. Ik voel me altijd een beetje schuldig zodra er iets over GP wordt geschreven: ik voldoe lang niet aan alle eisen om volgens mij een goed mens te zijn ;) Ik bedoel, ik hou in feite mijn huisdieren in een kooi (omdat ik ze moeilijk dood kan laten vriezen in de tuin), draag echt niet allemaal ecologische kleding en heb maar een paar spaarlampen in mijn huis branden. Ik rijd soms auto (maar heb zelf alleen maar een fiets, omdat ik niet echt in het nut van een auto geloof) en kan dus maar moeilijk peilen 'hoe goed ik ben' als ik me met GP-strijders ga vergelijken.. Jij enig idee? :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik geloof dat je 'hoe goed je bent' op je eigen schaal moet zien. Je bent in die zin goed bezig als je iets doet dat voor jou een stap is. Als jij nu (bijvoorbeeld) een paar spaarlampen hebt, maar je vervangt langzaamaan al je gloeilampen door zuinige LEDs, dan doe je je best, je doet iets dat voor jou nog niet gewoon was. :-) Voor mij is dit het geval met plastic recyclen. Lang genegeerd, maar nu ben ik er trouw mee bezig.

   Ook heel belangrijk is dat je je ergens bewust van bent. Dus als je tenminste al weet van het bestaan van global warming, the plastic soup, kinderarbeid etc., dan helpt dat je later ook echt een verandering te maken. Kleine kanttekening is dat het helaas bij heel veel mensen alleen bij dit vage besef blijft en dat er dan op een fatalistische/YOLO-achtige manier niets meer mee gedaan wordt... Jammer vind ik dat. Over die mindset heb ik trouwens ook ooit een stuk geschreven: http://www.millepagine.blogspot.nl/2012/11/living-like-larry-door-de-bomen-het-bos.html.

   Verwijderen