vrijdag 21 maart 2014

Boeken #12 - Afrika is besmettelijk

Genoeg van de regen in Nederland? Met dit boek ga je meteen op reis. Naar Congo welteverstaan.

Bron


Steven van de Vijver vertrekt als net afgestudeerd tropenarts (let op: dit is dus niet hetzelfde als net afgestudeerd arts) naar Congo, voor zijn eerste missie met Artsen zonder Grenzen. Artsen zonder Grenzen is een organisatie die ik ontzettend bewonder en één van de weinige goede doelen waar ik nog nooit aan getwijfeld heb. Niet gek dus, dat dit boek al tijden op mijn nachtkastje lag.

Steven vertelt kleurrijk over wat hij meemaakt: bevallingen die bijna fout dreigen te gaan, ziekenhuispersoneel dat er (voor ons) vreemde gewoontes op nahoudt, medicijnmannen, voetballen met het dorp en bananen zo uit de boom plukken. Hij is daarbij eerlijk en meldt ook hoe weinig vertrouwen hem gegeven wordt in het begin.

Steven is duidelijk een avonturier: hardlopen in een gebied waar nog landmijnen liggen, ik weet niet of ik dat zou durven. Hoewel er veel ellende in voorkomt, valt het boek zeker niet in de categorie 'tranentrekkerij' (en ook niet in de categorie 'donateurwerving'). Wel is het soms even rauw, te zien in hoe weinig zinnen een patiënt komt te overlijden. Hoe snel je weer doormoet. Toch is dat de realiteit en ik denk dat het beter is daar een eerlijk beeld van te geven, dan een romantisch.

Omdat het niet, zoals in een roman, één doorlopend verhaal is, kun je het boek gemakkelijk even wegleggen en een paar weken later weer verder lezen. Soms is dat ook wel nodig, met de heftige verhalen die er in staan. Soms ook niet: Stevens idealisme werkt aanstekelijk. Ik voel me zelfs een beetje lui als ik lees wat hij allemaal over heeft voor het kleine beetje dat hij wil veranderen aan de wereld.

Het enige minpuntje zijn de (voor mij) te uitgebreide beschrijvingen van de lokale politiek. Ik twijfel er niet aan dat Van de Vijver die duidelijk beschreven heeft, maar ik denk dat het voor wie niet op dat moment in Congo is, gewoon lastig boeiend te houden is.

Wel lezen: als je nieuwsgierig bent naar het leven als tropenarts, naar Congo of naar Afrika. Als je benieuwd bent wat Artsen zonder Grenzen van hun donaties doet.
Niet lezen: ... ik kan geen reden bedenken. 'Afrika is besmettelijk' is ondanks de titel een nuchter Hollands boek, dat echt nergens dweept met het Afrikaanse continent, of het leven van een tropenarts romantischer afbeeldt dan het is. Ik kan me niet voorstellen dat dit boek iemand tegen de schenen stoot. Lezen dus! :)


Afrika is besmettelijk - Steven van de VijverMeer?
Lees hier een kort interview met Steven van de Vijver

3 opmerkingen:

  1. Deze heb ik ook in de kast staan! Inderdaad een boeiend boek.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Oh, lijkt me fantastisch om te lezen. Wil graag die kant weer op, heb zelf in Zuid Afrika gewoond maar ik ben van plan om meer Afrikaanse landen te ontdekken. Mooi!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ja, goed boek is dat! Ik hou wel van zulke verhalen.

    BeantwoordenVerwijderen