zondag 1 juni 2014

Living like Larry - Nieuwe ideeën

Online vond ik opeens dit gave e-book: 101 ways to help planet earth. Gaaf, omdat er allerlei manieren in staan om rekening te houden met het milieu, waar ik nog niet aan gedacht had. Of waar ik me nog niet van bewust was.
Het boek verdient niet de prijs voor het allermooiste design, maar dat geeft niet. De inhoud komt uit een goed hart.

Mij vielen de volgende (toffe!) tips op.


1. Papier: (her)gebruik eenzijdig bedrukte blaadjes
Een tip voor mama's: kleine kinderen hebben geen nieuw, chloorgebleekt witpapier nodig om op te tekenen. (tip #6)
Ik was het helemaal vergeten, maar als kind tekende en schilderde ik op oud papier. Niet omdat we arm waren, maar omdat mijn vader het zonde vond op zijn kantoor stapels goed papier weg te gooien - en dan thuis zijn kinderen te laten kleuren op nieuw, chloorgebleekt papier. In de map die ik nog heb van de peuterspeelzaal en kleuterklassen, zitten ook een paar waterverftekeningen met vergadernotities op de achterkant.
Ik heb er niets aan over gehouden. Het jongentje dat vorige zomer deze shiny disco voor mij tekende ook niet ;-)























Voor scholieren en studenten: dit kunnen wij ook!
Omdat ik het zo gewend was als kind, ben ik later ook oud papier blijven gebruiken. Als scholiere en als studente. Bijvoorbeeld bij het leren voor tentamens: ik maak graag samenvattingen en schema's terwijl ik leer. Het liefst met pen en papier, want op de computer raak ik snel afgeleid. Papieren samenvattingen markeren ook fijner, en je kunt er kleine tekeningetjes bij maken (wat bijvoorbeeld bij biologie en geschiedenis echt nodig is). Regelmatig verdween ik dus met een pak eenzijdig bedrukte A4'tjes naar mijn kamer. Had ik de stapel volgeschreven, dan moest de leerstof er toch wel inzitten...

Voor to-do-lijstjes gebruik ik vaak oude enveloppen en planningen kunnen prima op overtollige misprintjes worden gemaakt. Dat schreef ik al eerder. Deze blogster doet het ook :)


2. Papier: zet je spellingscontrole aan (tip #4)
Grappig. Nooit over nagedacht, maar je document overlezen (en nog een keer, en nog een keer door iemand anders) voorkomt dat je het straks opnieuw moet printen vanwege een spelfout! Scheelt ook weer ergernis voor jezelf.


3. Fiets: pomp je banden op
Als je de banden van je fiets (of auto, for that matter) op de juiste spanning houdt, slijt er minder rubber af. Bovendien krijg je minder snel een lekke band en fietst het fijner. Als je net als ik heel Nederlands bent en vaak je fiets gebruikt, lijkt me dat de moeite waard!
Het algemene 'motto' van deze tip komt er natuurlijk neer op: wees zuinig op je spullen. Dan doe je er langer mee en oefen je minder druk uit op het milieu (je hoeft pas later een nieuw product te kopen). Zo heb ik vanochtend een shirtje met kant buiten laten 'uitwaaien', in plaats van het meteen in de wasmachine te gooien. Dan slijt het minder snel en kan ik er langer van genieten. Ook dat valt onder ecofriendly leven :-)


4. De zon schijnt, het park in :-)
Heerlijk, de zomer lijkt te zijn begonnen. Af en toe avondeten in het park (of op het strand, als je dat in de buurt hebt) is dus een goed idee. Maar... niet met plastic bestek en servies (tip #15)! Het is milieu-onvriendelijk omdat je het maar één keer gebruikt en bovendien was de productie ervan niet nodig geweest als je gewoon je al bestaande bestek (of picknickbestek) had gebruikt. Het is trouwens ook veel minder fijn in gebruik, vind ik. Zoek je bestek bij elkaar en have an eco-friendly picknick, dus!



















Bron

Misschien needless to say, maar: zorg dat je geen verpakkingen of afval achterlaat nadat je in het park bent geweest. Spreek vrienden er (vriendelijk!) op aan als zij afval laten slingeren.

5. Plastic: dat sixpack blikjes dat je net kocht?
Knip de verpakking even door voor je het weggooit, om dit te voorkomen (tip #27). Er bestaan ook foto's van, maar je kunt je vast wel voorstellen hoe naar het als een pinguïn of vis zo sterft.
Blikjes zijn trouwens goed te recyclen, maar dat gebeurt vaak niet omdat ze in de natuur of in het gemengde afval belanden. Dit maakt blikjes drinken behoorlijk milieubelastend. En de inhoud (cola, bier) is meestal ook niet zo goed voor je gezondheid... Misschien toch liever zelf een flesje meenemen, de volgende keer ;-)


6. Koken
Ga je iets bakken in de oven? Niet gluren ondertussen! Elke keer dat je dat doet, verlies je 25% van de warmte (tip #71). Trouwens: de baktijd kan vaak korter, soms wel 10 minuten. Probeer het eens uit. De opwarmtijd van 10 minuten hoef je ook niet altijd aan te houden. Als je geen ervaren kok bent, begin dan ook niet met de oven voorverwarmen, maar met al je spullen klaarzetten, ingrediënten snijden en mengen. Warm daarna pas de oven op, anders staat die veel langer aan.

Voor vandaag leken deze nieuwe ideeën me genoeg, maar het e-book staat vol met nuttige tips.


Onderweg in deze speurtocht kwam ik trouwens Verdraaid Goed tegen, een ontwerpbureau dat vrijwel alleen maar restmateriaal gebruikt (bijvoorbeeld van oude treinen!). Hun producten worden in sociale werkplaatsen in Nederland gemaakt. Zo worden mensen aan een baan geholpen en ondertussen is de afstand om het product bij jou te krijgen klein (dus: minder CO2 uitstoot!). Klinkt goed, toch? Wat dacht je van een dienblad van een oud NS-informatiebord; een dienstblaadje dus?






















Andere producten die van treinmateriaal worden gemaakt vind je hier. Tassen bijvoorbeeld :)
Ook te koop bij Paperchase op Rotterdam Centraal, Arnhem en Amsterdam Zuid.

Fijne zondag!

3 opmerkingen:

  1. Wauw! Die dienstblaadjes en notitieblokjes zijn echt heel erg gaaf :D Misschien ga ik wel wat bestellen (even bedenken of ik er echt wat mee ga doen - anders is het natuurlijk alsnog zonde...)

    Ik heb helemaal geen A4-papier in huis (laat staan gebleekt), een printer evenmin, dus als ik iets wil opschrijven moet ik het inderdaad wel doen met enveloppen, achterkantjes enzovoort ;) Op mijn werk doe ik het ook zo veel mogelijk.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ontbijt op bed-blaadje? ;-)

      Ik heb ook geen printer trouwens, maar er komt alsnog heel wat geprint papier mijn huis binnen...

      Verwijderen
  2. Ha, ik tekende vroeger ook altijd op eenzijdig bedrukt papier! Hoewel ik het toen ik ouder werd eigenlijk niet zo leuk vond. Ik had niet het gevoel dat mijn moeder mijn artistieke talent helemaal serieus nam ;) Inmiddels kalk ik ook mijn to do-lijstjes en routebeschrijvingen aan alle kanten vol. (En tekenen gebeurt toch alleen nog maar tussen de kantlijnen).
    Allemaal nuttige tips weer, bedankt! :)

    BeantwoordenVerwijderen