maandag 14 juli 2014

Living like Larry - 8 snelle manieren om nú de wereld te verbeteren

... de zomervariant!

In de zomer(vakantie) heb je vaak de kans om milieuvriendelijke opties te kiezen waar je zelf misschien nog niet aan gedacht had. Hierbij 8 makkelijke tips!

Op vakantie


1. Zet je droger uit
Met het mooie Nederlandse weer (lees: veel wind) kan je was ook buiten snel droog worden, zonder dat dat extra energie kost. Trouwens, binnen lukt het ook prima - al blijft wapperend in de wind wel het beste. Ik heb nog nooit een droger nodig gehad in ieder geval!


Wasgoed in Napels (bron)


2. Ontdooi je vriezer
Zet meer apparaten helemaal uit! Je koelkast bijvoorbeeld, want wat ligt daar nu helemaal in als jij op reis bent? Een stuk kaas? Misschien kun je dat gewoon opmaken voor je op vakantie gaat. En kan ook je vriezer uit? Haal ook stekkers uit stiekeme energieslurpers die je de komende tijd niet gaat gebruiken, zoals de printer, televisie, vaatwasser, magnetron...

3. Was eens met de hand
Wie gaat backpacken of kamperen is dit vast al gewend: doe kleine wasjes met de hand! Je bespaart er een heleboel water mee en voor je kleding is het ook fijn. Niet iedereen weet dit, maar: een wasbeurt in de machine is echt een aanslag op je kleding! Daarom was ik bijzondere kledingstukken (heel dun/met kant/sportBH's) sowieso al met de hand. Het gaat dan een stuk langer mee, en dat heeft alleen maar voordelen. Let ook een beetje op hoeveel wasmiddel je gebruikt - teveel is verspilling van al chemische middelen...

Tip: Biotex is dus niet zo bio. Klok wasmiddel is dat wel! Bevat geen chemische wasmiddelen & is volledig afbreekbaar. Het witte-waspoeder bevat ook geen bleekmiddel.  


4. Pak de trein
Ga een keer niet met het vliegtuig. Of neem een vlucht naar een luchthaven die dichterbij Nederland ligt en reis de rest van het stuk met de trein. Geloof me: dat is zoveel leuker en relaxter dan vliegen! Je maakt meer mee en je ziet veel meer. Vaak is het ook nog goedkoper. Ohja, en het is dus minder milieubelastend (want vliegen, dat is wel echt enorm slecht - sorry, travel lovers, maar het is zo).


Omdat je dan belandt op nieuwe plaatsen: reis met de trein! <35. Neem een plastic flesje mee
Als je zelf alvast een drinkflesje mee hebt, voorkom je dat je op locatie (in het vliegtuig, op het station, bij het hotel, in die leuke grote stad) telkens weer voorverpakt drinken moet kopen in milieuonvriendelijke plastic flesjes of aluminium blikjes. Nu kun je dit flesje gewoon bijvullen met water uit de kraan (als dat drinkbaar is) of uit 1, 2 of 5 litersflessen. Frisdrank mag ook, wat je wil :-) Scheelt je meteen wat geld (en dat kun je op vakantie altijd goed besteden, toch?)  

6. Stop met scrubben
Scrubs worden gemaakt van microplastics, die via het doucheputje in de oceaan belanden. Alle microplastics bij elkaar vormen één vieze plastic soep. Of ze komen uiteindelijk terug op je bord, via vissen.
Toevoeging: er bestaan wel scrubs die geen plastic bevatten (zie de comments!). Of doe zoals dieren: gebruik (strand)zand als natuurlijke scrub :)

Uitjes
 

7. Ga niet naar de kermis (tenzij je dat echt heel erg leuk vindt)
Een kermis kost bakken en bakken met energie. Daar werd ik laatst aan herinnerd toen naast mijn huis de kermis werd opgebouwd, en bij mij thuis de stroom uitviel. Het verschil met een pretpark is dat er bij een kermis nog veel meer CO2 uitstoot komt kijken, omdat de attracties elke keer verhuisd moeten worden. Echt veilig is het trouwens ook niet... En, nouja, ik vind kermis eerlijk gezegd niet echt leuk: te onrustig en te veel gokken.


8. Ga niet naar het dolfinarium (ook niet als je dat echt heel erg leuk vindt)
 En ga niet met dolfijnen zwemmen. Voor meer uitleg, lees je dit stuk over de dolfijnenindustrie of kijk je de documentaire The Cove. Olifant berijden valt wat mij betreft in dezelfde categorie: niet oké.

 

Misschien needless to say maar...als je dan straks vakantie hebt, geniet ervan! Ga gewoon lekker naar het strand, banjer door de stad of trek de natuur in en kijk om je heen.Ontmoet nieuwe mensen, proef nieuwe gerechten en leer dankjewel te zeggen in een vreemde taal. Zorg dat je niet al te veel geen afval achterlaat, dan doe je het al heel goed ;-) Fijne zomer!


Update: zin in een gave strandwandeling waarbij je ook nog iets goeds doet?
Ga mee met stichting de Noordzee! Zij willen de kustlijn van Nederland opruimen. Vorig jaar is het gelukt de hele kust in 31 dagen af te lopen, dat gaan ze in augustus weer proberen. Vaak is de lunch gesponsord. Kijk hier voor een etappe bij jou in de buurt.

6 opmerkingen:

 1. Scrubs van bijvoorbeeld Lush worden gemaakt met zeezout, suiker of gemalen amandelen en zijn dus biologisch afbreekbaar. Blackfish is ook een aanrader a la The Cove. En locatie is met een c ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ah, dankje voor de aanvulling!
   Een mooie natuurlijke scrub is natuurlijk ook naar het strand gaan ;-)

   En inderdaad, ik zie het. Ik ga het aanpassen, dank!

   Verwijderen
 2. Wat een originele tips! Ik moet zeggen zelf helemaal niks om de kermis te geven, dus dat is voor mij niet moeilijk. Maar tja; die dolfijnen... Dat blijft een moeilijk dingetje. Al ben ik er wel van overtuigd dat ze in het dolfinarium goed worden verzorgd.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ze krijgen goed te eten, worden vast liefdevol verzorgd en worden niet mishandeld, nee. Maar de manier waarop ze gevangen zijn, daar plaats ik mijn vraagtekens bij. Net als een leven in gevangenschap, is dat oké voor een dolfijn die normaal zeeën en oceanen ter beschikking heeft? Ik denk het niet. Zie ook dit plaatje ter vergelijking:
   http://liberationbc.org/sites/default/files/orca-largest-tank-in-world-marineland-antibes-france2_0.JPG

   Verwijderen
 3. Bespaart met de hand wassen echt zo veel water? Het is wel beter voor je kleding en ik doe het regelmatig, maar ik vraag me oprecht af of het water scheelt, want een wasmachine pakt toch ook maar een keer of 3 water tijdens een wasbeurt?

  Ken je de "Beat the microbead"-app al? Die is echt geweldig! je kunt dan met je smartphone streepjescodes scannen van allerlei verzorgingsproducten (van bodylotion tot tandpasta - in de gekste dingen kunnen plastic deeltjes zitten) en de app vertelt je of het goed is of niet :) Op die manier kun je ook de scrub vinden die geen plastic bevat!

  P.s. "Ontdooi je koelkast"?? ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Klopt, het bespaart wel maar niet gigantisch, als je het netjes per kledingstuk berekent. Maar op vakantie heb ik gemerkt dat je vaak even wat wil wassen, en niet zoals thuis netjes op kunt sparen om de trommel vol te maken. Dan gaat het dus al om een groter verschil :-) Daarnaast voor de kleding inderdaad! Het scheelt zoveel!

   Ja, ik heb er van gehoord! Helaas is mijn 'smartphone' uit 2008 en kan die dat soort apps niet aan, te groot. Maar gaaf dat het zo'n goede app is! :-)

   Enne, aangepast haha. Thanks.'

   Verwijderen