zondag 6 juli 2014

Living like Larry - Update for the better #2

Mijn vorige update for the better is al een hele tijd terug. Het stuk ging over positief nieuws dat ik na lang zoeken bij elkaar had weten te schrapen. En dan nog stelde dat nieuws niet veel voor. Niet erg voor herhaling vatbaar dus.

Gelukkig zijn er op kleine schaal wél een heleboel positieve dingen te noemen. Dan denk ik vooral aan dingen waarover ik ook nog steeds leer. En hoe makkelijk het soms is iets goeds te doen. Ik kan alleen maar over mezelf spreken, dus vandaar dat deze post vaak het woord 'ik' zal gebruiken. Het is absoluut niet bedoeld als 'opscheplijst'. Het is bedoeld als lijst van punten die ik de afgelopen tijd heb geleerd, die jij misschien ook makkelijk toe kunt passen in je leven! :)

Dit stuk focust op kleding & eten.

Kleding

- Bij voornemens voor 2014 schreef ik op:
een keer iets kopen bij Nukuhiva, het liefst een spijkerbroek
Het heeft even geduurd, maar dit voornemen is vervuld! Een paar keer heb ik de winkel moeten bezoeken voordat er iets bijzat dat ik écht mooi vond (tip #1 voor minimalisten: lang zoeken, koop alleen wat je écht fantastisch vind). Maar uiteindelijk kocht ik dit jaar de Haily Super Skinny, en hoewel het me een rib uit mijn lijf kostte is het absoluut mijn lievelingsbroek. Mooi afgewerkt, zit heerlijk en staat prachtig.- Het Nederlandse Kuyichi is één van de eerste merken die de duurzame spijkerbroek op de markt bracht. Al in 2001 kwamen zij met een spijkerbroek van organisch katoen. Wauw! 13 jaar later zijn er nog steeds merken die dat niet voor elkaar krijgen... Op dit moment is 95% van het katoen uit de spijkerbroeken duurzaam.
Ook zo'n spijkerbroek? De Kuyichi webshop houdt op dit moment sale!

- Overigens geeft Rankabrand Kuyichi een B (wat alsnog heel goed is). Dit is vooral omdat er weinig informatie te vinden is over de CO2 uitstoot en werkomstandigheden. Ik las in ieder geval vast dit positieve stuk over Moufide, Samira en Souad.
Daarnaast zijn Mud Jeans & Nudie Jeans merken die heel goed scoren bij Rankabrand.

- Vind je een nieuwe Kuyichi spijkerbroek te duur? Tip #2 voor wie het aandurft: er zijn ook mensen die hun Kuyichi broek op Marktplaats aanbieden! ;-)

- Mijn spijkerbroek kocht ik bij Nukuhiva; echt een winkel naar mijn hart (tip #3). Alleen maar kleding van eerlijke merken, gemaakt van biologisch katoen. De spijkerbroeken (kort of lang) zijn eigenlijk allemaal even fijn. De shirts, vestjes en truien zijn vaak iets minder mijn stijl: veel wit, grijs en pastelkleurig, terwijl ik al tijden probeer meer kleur en glitter te dragen, gewoon omdat ik daar zo vrolijk van wordt.

Bij Nukuhiva zijn ook accessoires te koop die een soortgelijke oorsprong hebben. Ennn.. als je geluk hebt staat er een schaal met Tony's Chocolonely.
Let wel: de kledingprijzen zijn behoorlijk hoog, maar niet hoger dan prijzen voor andere eerlijke kleding. Ik hoop dat de spijkerbroek langer meegaat dan eentje van H&M van €30, maar dat kan ik nog niet bewijzen.Wand vol spijkerbroeken bij Nukuhiva

- Ruilwinkel
Bij mijn ouders in de buurt is dit jaar een Ruilwinkel geopend. Hoewel ik er niet vlakbij woon, ben ik toch lid geworden. Het concept is supergaaf namelijk: je levert in wat je niet nodig hebt, krijgt daar punten voor (bijvoorbeeld 1 punt per boek) en van die punten kun je iets nieuws 'kopen'. Nergens komt er geld aan te pas!

Ik zocht vijf boeken op die ik al een tijd op marktplaats had staan, maar waar niemand op reageerde. Gek hoor, wie wil er nou niet weten hoe je konijnen verzorgt? ;-) Vervolgens ging ik eens rondkijken: servies en bestek was er te vinden, allerlei boeken, cd's en dvd's, maar ook kleding en spelletjes. Een jonge moeder rekende enthousiast het spel 'Levensweg' en een stapel kinderkleertjes af. Ik kon niet zo snel iets vinden waar ik iets aan had - toch ging ik uiteindelijk naar huis met een dvdbox :) Misschien lever ik die later weer in.

Leuk ook: het prikbord, waarop mensen vooral vroegen om fietsen en elektrische apparaten. Toch: een mooi initiatief. In plaats van alleen maar meer te kopen, moet je nu echt iets wegdoen voor je iets nieuws je huis binnenhaalt.


Eten

Wat ik leerde: het is een stuk makkelijker om milieuvriendelijk te eten als iets meer leert over wat er in voeding zit!

- Minder vliegkilometers
Ik vind kiwi's lekker. Jammergenoeg moeten ze helemaal vanuit Nieuw-Zeeland naar Europa worden vervoerd, voordat ik ze kan opeten. Kiwi's eten wordt (uiteraard) gepromoot door de fabrikant, en wel om de volgende redenen: bevatten veel vitamine C, polyfenolen en vezels en maar weinig calorieën.
Gelukkig is er een heleboel heerlijk fruit te vinden dat ook aan al deze voorwaarden voldoet, maar van dichterbij kan komen (tip #4)!

Namelijk:
Vitamine C vind je ook in citrusfruit (citroen, limoen en sinaasappel), zwarte bessen en aardbeien. Het zit ook volop in goudrenet appels (andere appels bevatten minder vitamine C).
Polyfenolen vind je in bijna al het fruit, maar dezelfde concentratie als kiwi's zitten in pruimen, bosbessen, blauwe bessen en... koffie? Ja, echt.
Vezelrijk & calorie-arm: dat geldt eigenlijk voor ál het fruit. Alleen zacht, rijp fruit zonder schil of pitjes bevat wat minder vezels.

- Groente- en fruitkalender
Met deze handige kalender van Milieu Centraal kun je zelf kijken wat deze maand het minst milieubelastende groente en fruit is (tip #5). Er wordt rekening gehouden met energie die gebruikt wordt bij teelt en vervoer.

De resultaten zijn soms verrassend. Voor juli zijn bijvoorbeeld aardbeien en frambozen (uit Polen) niet aan te raden: worden naar Nederland vervoerd per vrachtwagen. Het slechtste, klasse E, zijn de sperzieboontjes uit Kenia of asperges uit Peru (allebei per vliegtuig vervoerd). Trouwens, bramen uit Nederland krijgen ook klasse E: geteeld in een verwarmde kas.

- Tip #6 Laat je niet overdonderen door al deze kennis! Zie het als een eye-opener.
Houd overzicht door eerst te zoeken op A-categorie. Dan vind je dat je deze maand zonder problemen appels, bananen, sinaasappels en peren kunt kopen. :-)
Good luck :-)

5 opmerkingen:

 1. Fijne tips! Die kalender ga ik zeker gebruiken. Ik kocht onlangs ook mijn eerste fair trade spijkerbroek van Monkee Genes (bij een soortgelijke Belgische winkel: Todayisagoodday), daar ben ik ook heel tevreden over!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Tof! Die winkel staat ook al een tijd op mijn verlanglijstje om te bezoeken. Helaas is Antwerpen niet naast de deur, maar misschien lukt het aan het einde van de zomer :-)

   Verwijderen
 2. Wat raar dat Nederlandse peultjes in juli zo laag scoren... Ik heb heeel veel peultjes op. Uit de moestuin van mijn vader :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Goed om te lezen! Motiverend :) Ik heb pas mezelf getrakteerd op een mud jeans en hij zit wonderbaarlijk goed (ik had niet gepast van tevoren)! Ik zag laatst ook op rankabrand dat Gstar het redelijk goed doet wat ik heel fijn vind, want dat is mijn favo jeans merk!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Goede tips :) Misschien moet ik bij Nukuhiva gaan kijken voor een spijkerbroek (ik heb al jaaaren geen spijkerbroek meer, afgezien van een slecht passend afdankertje van familie, omdat ik het kopen van een goede broek steeds uitstel omdat ik bang ben dat het toch niet lukt - gelukkig heb ik er niet echt eentje nodig, anders word dat minimalisme wel lastig :')) Die ruilwinkel is een tof concept! Ik heb zelf nooit het geduld om dingen op Marktplaats te zetten en dan te wachten, dus ik geef altijd alles weg. Ook niet ideaal.

  BeantwoordenVerwijderen