zaterdag 13 december 2014

Living like Larry - Goed eten III










Vredelievend eten? Moet je ook nog rekening houden met oorlogen als je boodschappen doet? Fairtrade, oké, maar vredelievend?
Ik had daar eerlijk gezegd nog nooit ook maar over nagedacht. Totdat ik een Palestijnse activist tegenkwam op een treinstation waar hij folders uitdeelde. Normaal gesproken pak ik die niet aan (zonde van het papier; ik koop toch niets op straat dus dan gaat het bij mij thuis de oud papier bak weer in...), maar deze keer was anders...

Er zijn nog 3 punten over uit mijn lijst met aandachtspunten voor Goed Eten! :) De eerdere stukken vind je hier en hier.


7. Vredelievend

Vredelievend voedsel dus. Daarmee bedoel ik (het kopen van) eten dat geproduceerd is in een land dat achter jouw idealen staat, en bij die idealen hoort waarschijnlijk ook: geen oorlog. Geen makkelijke opdracht.

Op dit moment zijn er 53 gebieden met gewelddadige conflicten op de wereld (kijk zelf maar op de verdrietige Conflictenteller). Sommige daarvan zijn echt oorlogen. Bij die landen zit ook Colombia (bananen), Peru (suiker, koffie, rijst) en Israël (citrusfruit, olijven, amandelen, dadels). Een man van stichting Stop de Bezetting deelde mij daarom het foldertje uit. Deze stichting streeft naar het bereiken van vrede tussen Israël en Palestina. Ze roept daarom op om geen producten te kopen die gemaakt zijn door fabrikanten die ook de oorlog die Israël (onder andere!) voert, stimuleren. Zoals HP.

Machtig ingewikkeld en verdrietig vind ik wat er gebeurt en gebeurd is tussen Israël en Palestina.

Ik moet eerlijk zeggen dat ik nog onvoldoende strategie heb ontwikkeld en ook nog onvoldoende hiervanaf weet om dit in mijn dagelijkse boodschappen mee te nemen. Maar ik ben van mening dat bewustwording de eerste stap is, en wil me hier zeker verder in verdiepen.
Heb je een mening hierover? Ik hoor het graag in de comments.



Uit Eating Animals



























8. Variatie

Ook wij, Nederlanders/Europeanen eten lang niet alle eetbare producten. We eten juist heel ongevarieerd.
Dat is jammer: er zijn zoveel lekkere (lokale) producten! Wat dacht je bijvoorbeeld van 'vergeten groentes' pastinaak, postelein, schorseneren of koolrabi? Sommige klinken als een uitdaging om mee te koken, maar geloof me, deze groenten verdienen je aandacht. Omdat ze super gezond zijn en veel minder schade aan het milieu berokkenen.


Schorsenerenquiche: lekkere recepten genoeg!

















Ook hier geloof ik dat je met je portemonnee kunt stemmen! Meer vraag naar vergeten groentes zal ze onder de aandacht brengen bij boeren en producenten. En dat kan snel gaan, zo bewijst de superfoods hype waar ook mijn Albert Heijn nu een schap voor heeft. Het verhaal van fairtrade chocolade is ook illustratief :-) (lees: Chocola en waarom vragen echt helpt).

Echt, dat is één van mijn meest trouwe motto's: als we willen, kunnen we samen de wereld echt veranderen.

Tot variatie hoort ook: af en toe geen zuivel, maar vervangers proberen... zoals soja! Daarbij wil ik kort even iets aanstippen dat ik in mijn hoofd 'de sojamythe' noem.

Als ik mensen vertel dat ik vegetariër ben, hoor ik vaak het belerende antwoord: "Oh, maar al die soja die 'jullie' eten is anders ook helemaal niet goed voor de aarde, daar wordt regenwoud voor gekapt".** Dit is een misverstand! vlees en zuivel zijn de meest milieuonvriendelijke producten die er bestaan. Om dit verkrijgen, wordt soja verbouwd om veevoer van te maken. Dat gebeurt inderdaad op voormalig landbouwgrond. 5 kg soja levert dan 5 kg veevoer, wat op z'n best 1 kg vlees levert (zeer optimistische schatting). Biologische soja wordt verbouwd op andere, beter beheerde plaatsen. 5 kg soja levert dan ook echt 5 kg soja, veel efficiënter dus. Dus nee, de soja die een vegetariër verbruikt, is niet net zo milieuonvriendelijk als de soja die nodig is voor een vleeseter.

Zelf het bewijs zien? OneWorld zocht het voor je uit en kwam op hetzelfde resultaat (bladzijde 7). Ook hier wordt het uitgelegd.



9. Voorraad

Tsja, en hoe breng je al deze stappen het beste in de praktijk? Door jezelf en je voorraadkast te kennen. Weet wat je nodig hebt voor al dit goede eten: leer te koken en leer je standaardboodschappen kennen. Ga naast je basics eens voor een nieuwe (vergeten) groente en... geniet van het resultaat!

Trouwens, tot je 'voorraad' horen ook je kookboeken. Welk boek staat nu al jaren in je boekenkast? Kijk eens of je er inspiratie uit haalt voor een lekker (vega) recept :) En zo niet, geef het boek dan cadeau aan iemand die er wél graag uit zou willen koken. Spullen hebben is zo overrated, delen is het nieuwe kopen ;-)

Bron

















* Er is discussie mogelijk over dit getal, want een duidelijke bron geeft Foer niet. Toch is al lang bekend dat het standaard Amerikaanse dieet ongevarieerd, vet, dierrijk en ongezond is.
Zoals ik hier lees: I don't know the specific source for Foers statement but I am sure it is true:  Most of our caloric intake is from just 3 animals: cows, pigs, chickens (Americans don't eat many sheep), and about 10 plants: corn, wheat, rice, sugar cane, sugar beets and cooking oil plants.

**
Ben je geen vegetariër en stel je deze vraag ook wel eens? Kijk dan de volgende keer of je kunt proberen het belerende woordje 'jullie' weg te laten :) Wij-zij denken en praten creëert vaak alleen maar wrevel...



4 opmerkingen:

  1. Oei, nee daar had ik dus nog nooit over nagedacht. Maar nu dus wel, thanx. Al wordt het wel heel ingewikkeld allemaal. Want hoe hou je nou rekening met alles wat je belangrijk vindt? Maar je hebt gelijk, bewustwording is de eerste stap en daar kan je dan keuzes op basseren. En jullie ja. Heel irritant.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Toen we op Curaçao waren, gingen mijn vriend en ik ontbijten de Denny's. Voor wie er (zoals ik) nog nooit van gehoord had: een van de vele Amerikaanse fastfoodketens. Echt een slecht plan... Ik bestelde bosbessenpannenkoek (het klonk gezond) en wat kreeg ik? Twee enorm dikke pannenkoeken met een heleboel maple syrup en boter, en daarbij nog een bord gevuld met hash browns (soort rösti) met een gebakken ei, een worstje en een stuk bacon. Hoe ga je al die vettigheid ooit opeten? Ik probeerde het weg te spoelen met mijn sapje (dat overigens veel te duur was omdat je alles gratis kunt refillen) maar dat ging gewoon niet, omdat er zo belachelijk veel suiker in zat, dus aan die refill ben ik niet toegekomen. Ik snap nu echt wat er fout gaat bij Amerikanen. Die eten gewoon DRIE keer per dag te veel, te vet en te zoet. "Uit eten" gaan (lees: fastfood eten) is goedkoper dan naar de supermarkt. En dan dat drinken nog, pure suiker die met liters naar binnen wordt gegoten. Wat een ramp. Gelukkig werd mijn vriend er ook niet vrolijk van. We hebben afgesproken om er nooit meer heen te gaan :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het klonk heel lekker en gezond maar wat je beschrijft klinkt echt ronduit vies... haha, één keer en nooit meer dus! ;-)

      Verwijderen
  3. Goede punten om bij stil te staan :) Zelf probeer ik regelmatig vegetarisch te eten en eet/drink ik sowieso geen zuivel.

    BeantwoordenVerwijderen