zondag 11 januari 2015

Living like Larry - Een normale baan

Voor je begint met lezen, móét je even een minuut aan dit filmpje besteden. Doen, I won't let you down.Ik denk dat ik 8 of 9 was, toen ik voor het eerst over de Wallen liep.

Per ongeluk, mijn vader was verkeerd gelopen en ik liep braaf achter hem aan. Voor we het wisten zaten we vast in het Amsterdams Red Light District en konden we nog maar één ding: heel hard doorlopen. Ik weet nog goed hoe misselijk en ondersteboven ik na afloop was.
Vrouwen die echt te koop stonden achter vuilrode gordijntjes. Vrouwen die een knipoog gaven naar een onbekende man achter mij, of vunzige gebaren maakten. Ik moest bijna spugen.

Misschien was ik wel een érg sensitief kind.
Dat past in ieder geval goed bij de volwassen vrouw die ik inmiddels ben.

Want prostitutie (en andere zaken waar mensen lijden) heb ik nooit los kunnen laten. Nog steeds bekruipt me een onheilspellend gevoel als ik langs bekende prostitutieplekken kom. Ik ril ervan.

Eigenlijk, diep van binnen ben ik zelfs zó tegen prostitutie dat ik liever zou zien dat het illegaal was.
Tenminste, dat is iets waar ik vaak over nadenk. Helaas ben ik bang dat het verbieden niets zou opleveren*. Maar daar ga ik nu ook niet over schrijven.


Jojanneke in de prostitutie

Bijna één miljoen mensen keken naar Jojanneke in de prostitutie. Journalist Jojanneke deed al tijdens haar studie onderzoek naar prostitutie. Zij heeft vervolgens 2 jaar lang allerlei belanghebbenden gefilmd en geïnterviewd, waarna haar TV-serie is ontstaan. Machtig interessant en het probeert een zo objectief mogelijk beeld neer te zetten.

Ik kan alle voor- en tegenstanders, feministen en non-feministen aanraden er naar te kijken. Ook al is Jojanneke's standpunt wel duidelijk. Gewoon, om iets meer te leren over deze bizarre wereld.
Bijvoorbeeld het fragment waarin ze aan ramenexploitant Kees van Ooijen vraagt of het een baan is die hij zijn dochter zijn toewensen.
"Nee," zegt hij resoluut.
"Je wilt toch altijd het beste voor zijn dochter?" zegt zijn collega.
"Beetje rare vraag"
Wow. Iedereen wil het beste voor zijn dochter.

En daarom verdienen wij ons geld over de rug van andersmans dochter.

Op internet regent het overigens ook giftig kritiek op Jojanneke, niet in de laatste plaats van zogenaamde 'wandelaars' zelf. Tsja...

Normale baan

Opvallend is ook het fragment waarin Jojanneke de arbodienst belt en hen voorlegt of deze baan een verhoogd risico heeft. Lange werkdagen, veel op hoge hakken staan, veel fysieke inzet, verbaal en fysiek geweld, verhoogd risico op ziekten...

"Tsja," zegt de man van de Arbodienst dan terecht. "Wat is een normale baan?"
Goede vraag. Vooropgesteld: ik zou nooit dit werk kunnen doen (ik verhonger nog liever). Maar: er zijn wel meer beroepen met een 'verhoogd risico'. Chirurg bijvoorbeeld: verhoogde kans op depressie en suïcide door de werkdruk, verhoogde kans op infecties door prikaccidenten, ongezond leefschema met nachtdiensten, waardoor de kans op kanker weer stijgt. Niet dat ik liever in de prostitutie werk dan chirurg zou zijn....
Maar het zet je wel aan het denken.

Is het 'oudste beroep ter wereld' nu wel of niet normaal?**

Kijken.

Al was het maar voor het interview met een voormalig pooier. Of de vergelijking met nauwelijks bestaande mannen-voor-vrouwenprostitutie.


* Verbieden leidt volgens de gangbare mening niet tot verdwijnen van prostitutie, maar tot verplaatsing naar het ondergrondse circuit (bijvoorbeeld thuisprostitutie). Organisaties die prostituees proberen te helpen, zoals de GGD (die bv gratis SOA-testen aanbieden), wijzen op het ontbreken van enige controle als de prostitutie illegaal zou worden. Oftewel: meer HIV en andere SOA's... Wat is beter?
Weten wat thuisprostitutie betekent? Kijk dan Dit is De Dag van april vorig jaar.

** Ik heb zo'n hekel aan die uitdrukking. Oudste beroep ter wereld... Alsof dat niet iets anders zou kunnen zijn. Moeder bijvoorbeeld, of boer of jager...

5 opmerkingen:

 1. Ja, het filmpje is al een paar jaar oud, die had ik al eerder gezien :) Het programma wil ik nog terugkijken.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wow ja, heel erg gevoelig... Dat je het überhaupt besefte op die leeftijd. Ik wist toen nog niet eens wat dat was.

  En inderdaad. Toevallig was ik er gisteren ook over aan het nadenken. Oudste beroep van de wereld? Slaat nergens op! Geld is heus niet uitgevonden voor dit...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hallo Mille,

  ik woon zelf in Brussel en op mijn fietstocht naar het centrum passeer ik elke dag de twee belangrijkste plekken voor (straat)prostitutie. Door jouw artikel ben ik er eindelijk toegekomen een paar verslagen over de Brusselse situatie door te nemen, zodat ik tenminste weet hoe de situatie ongeveer is. Hoe meer ik erover lees, hoe sterker ik besef dat de stad een schaduwstad heeft, met eigen normen en waarden en met een heel eigen plattegrond.

  Ik heb ook een heel deel gezien van de afleveringen van Jojanneke i/d prostitutie, maar eerlijk gezegd vind ik dat niet zo'n sterke journalistiek. Hoewel het me zeker genoeg raakte om grote stukken te zien, vind ik het te tendentieus. En er zit iets erg ongemakkelijk te kijken hoe ze een vrouw voor de camera haar hele verhaal laat doen om vervolgens weg te wandelen.

  Bedankt voor al de artikels op je blog!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank voor je uitgebreide reactie. Ik moet eerlijk zeggen dat ik het inmiddels met je eens ben (heb de aflevering in twee delen gekeken). Ze legt haar mening er duidelijk bovenop; toch waardeer ik de moeite die ze heeft gestoken in interviews met kamerverhuurders, pooiers en prostituees. Plus, één van de voor mij belangrijkste voordelen: het is in begrijpelijke taal gemaakt, zodat echt iedereen het snapt. Want niet iedereen heeft de intelligentie om zoiets zelf te onderzoeken.
   De vragen naar het drankgebruik van een van de (jonge) prostituees vind ik dan weer niet nodig, schetsen alleen maar een stereotype beeld, en zo zijn er inderdaad nog meer aanmerkingen te maken.

   Verwijderen
 4. Dat filmpje is heftig ja. En die documentaire heb ik niet gezien, ik heb er alleen veel kritiek op gehoord :') Maar goed, ik weet nooit zo goed wat ik erover moet zeggen, wat nou echt waar is en wat nou niet, en hoeveel van de prostituees het werk echt vrijwillig doen. Wel denk ik dat het hier in ieder geval beter geregeld is dan waar prostituee illegaal is (hoewel je ook in Nederland weer illegale prostitutie hebt natuurlijk...)

  BeantwoordenVerwijderen