vrijdag 24 april 2015

Living like Larry - (Positief) nieuws over trash

Niet zo lang geleden schreef ik over de bedriegelijke campagne Nederland Schoon. Wat baalde ik van de conclusie die ik moest trekken! Het was niet mijn bedoeling een negatief stuk neer te zetten, maar blijkbaar zit de wereld toch vol met mensen die het niet zo nauw nemen met eerlijkheid... Wil je het kort uitgelegd krijgen? Zie dit filmpje. Kun je ook meteen het tenenkrommende antwoord van de projectmanager van Nederland Schoon zien...

Maar laten we Nederland Schoon in de eerdere blogpost laten! :-)

Ik houd jullie graag op de hoogte van het laatste positieve en minder positieve nieuws rondom plastic afval. Met wel de focus op optimisme, want dat is vaak lastiger te vinden dan fatalisme. Zwerfafval klinkt mild maar is écht een probleem. Waar gelukkig ook écht een aantal oplossingen voor zijn.

Dit is het Vondelpark na een eerste zonnige dag...

















Op dit moment wordt al op een aantal manieren geprobeerd zwerfafval tegen te gaan. Bij grote parken en evenementen verschijnen vaak extra prullenbakken. Helaas te klein en te weinig. Daarnaast is "opvoeden van de burger" een oplossing. Dit probeert de overheid door een boete voor het achterlaten van vuilnis waar het niet hoort. Ook zonder toestemming flyeren (= heel veel extra zooi) kost je €140.* Heel goed, maar zoals ik al eerder schreef... Zag jij ooit iemand die zo'n boete kreeg? Terwijl je waarschijnlijk wel honderd keer getuige was van een peuk, snoepwikkel, zakje of drinkflesje dat op straat gegooid werd.

Wist je trouwens dat verpakkingsbedrijven gemeentes elk jaar 20 miljoen euro betalen, om ze tegemoet te komen in de opruimkosten? Omgekeerde wereld, really! Laten we liever dat geld steken in een beter systeem, zodat er minder opgeruimd hoeft te worden.

De derde en laatste oplossing is statiegeld.

Soms wordt ook de plastic recycling, die nu nog geen tien jaar bestaat, als oplossing genoemd. Ik begrijp de verwarring, maar plastic recycling is geen oplossing voor zwerfafval; het staat er los van. Plastic recyclen is namelijk hetzelfde principe als afval in een bak gooien: je moet het zelf doen. En dat gebeurt nu dus net niet, uit luiheid of baldadigheid of door het missen van een financieel motief.
Terug naar statiegeld dus.


In de Volkskrant verschenen afgelopen week goede stukken over statiegeld en haar toekomst. Een goed stuk van Van Opstall bijvoorbeeld, en een droevig stuk dat de strijd verloren lijkt (beide niet volledig leesbaar zonder abonnement, helaas).  En precies datgene wat ik denk, wordt hier verwoord (wel volledig te lezen).

Ik ben heilig overtuigd van statiegeld. Het verschil tussen Italiaanse en Nederlandse stranden is zo groot, alleen om dat statiegeld al. 

En hoe komt dat? Door geld. Een beloning dwingt mensen in een bepaalde richting! En dit geval de juiste...
Kijk ook maar naar het verschil op blogs: een enquete wordt extreem veel vaker ingevuld als er een prijs (hoe klein ook) te winnen valt. En een winactie krijgt gerust 1000 comments van lezers die anders alleen gluren.
Gelukkig is het merendeel van de bevolking het met me eens: statiegeld heeft de toekomst. Nu de regering nog overtuigen ons prachtige systeem te behouden...

De leukste initiatieven van de afgelopen weken vond ik Trash Hunters & het verhaal van Tommy Kleyn.

Trash Hunters

TH is een idee van de Plastic Soup Foundation. Zoals ze zelf zeggen: op afval jagen met je smartphone! Het doel is zwerfvuil beter in kaart te brengen. En dat gaat het beste als iedereen de moeite neemt afval in de buurt op de foto te zetten. Kijk meteen even bij de top 5 van vervuilers, je herkent ze vast.
Oké, ik weet dat iets meer doen soms best ingewikkeld is, maar deze keer echt niet. In tegenstelling tot bij de #zwerfie kom je bij trash hunten niet eens herkenbaar in beeld online. Dus geen excuus, doe mee, het is zo makkelijk! Ik heb deze week 7 foto's ingestuurd. :-)

Dat van die beloning weten ze bij TH trouwens ook. Ze verloten elke week een jagerspakket onder de inzenders ;-)

Tommy Kleyn

Wat een held is deze Nederlandse meneer! Hij was zo geïrriteerd door het zwerfafval dat hij elke dag onderweg naar zijn werk zag liggen, dat hij er iets aan deed. Project Schone Schie noemde hij het. Kijk zelf de fotoreportage. Geniet vooral van de laatste foto (spoiler: dat is niet degene die hieronder staat!).


Bron






















Helpen?
1. Het makkelijkste: stuur de staatssecretaris een email op www.statiegeld.help
Op dit moment zijn er nog geen 5000 mensen die dit gedaan hebben, dus een extra mail kan geen kwaad lijkt me!

2. Doe mee met Trash Hunters. Je mobiele telefoon met camera heb je toch altijd bij je... Maak in plaats van een foto van je hippe avondeten, je sixpack-in-wording of de zonsondergang, eens een foto van dat kleine plastic flesje dat je op de grond ziet slingeren. Ruim het flesje op en stuur de foto op (kan heel snel met WeTransfer app, zoals de Trash Hunters website al netjes vermeldt). Je omgeving weer een stukje schoner en weer een argument extra om zwerfafval aan te pakken!

3.  Praat erover, like Statiegeld moet blijven en blijf op de hoogte van de strijd :-)

4. Aanvullend: uitstekend stuk in de Trouw deze week. Lezen!


* Atsma wilde in 2012 de boete zelfs tot €400 verhogen... maar zover is het nooit gekomen.

7 opmerkingen:

  1. Ik irriteer me zo gruwelijk aan zwerfafval. Maar ook aan de prullenbakken die altijd vol lijken te zitten. Daar gaat al iets mis denk ik. Ik kan het niet helpen elke keer weer te denken welk beest dat gaat inslikken. Ik hoop mijn kinderen zo op te voeden dat nooit nooit nooit te doen. En inderdaad, af en toe eens wat opruimen kan echt geen kwaad. Hoop dat er ooit een omkeer komt.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik heb vandaag op weg van de supermarkt naar huis zoveel zwerfafval opgeraapt dat ik een tas vol had. Was trouwens benieuwd of je nog iets 'gedaan hebt' met de Fashion Revolution Day?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb die dag gewerkt, en was eerlijk gezegd te druk om iets te doen. Maar ik sta regelmatig stil bij de ramp(en) in de kledingwereld, de dag van bewustwording zie ik meer als opstapje voor wie nog niet zo bekend is met het onrecht in deze industrie :)

      Verwijderen
  3. Dit herinnert me eraan dat we als kind wel eens prikstokken maakten van takken die we vonden in het bos, en dan de berm schoon gingen maken. De nostalgie. En we hadden zo veel plezier :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, bij ons op de basisschool mocht iemand die goed gewerkt had ook wel eens de meester helpen met 'de prikker', stoer dat dat was! Op de middelbare school veranderde het helaas in strafcorvee...

      Verwijderen
  4. Echt een leuk en mooi initiatief, dat Trash Hunters. Ik snap echt niet dat mensen hun afval op straat gooien. Ik heb dat nog nooit gedaan, want: HOE MOEILIJK IS HET OM EEN PRULLENBAK OP TE ZOEKEN? Niet echt moeilijk toch?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Precies, dat snap je toch niet? Je voelt je toch ook niet fijn (maar juist schuldig) als je een blikje in een verder prachtig park gooit?
      Ik denk dat iedereen wel beseft dat het stom is, dat alleen sommige mensen (jongeren en, excuse my french, tokkies...) het of stoer vinden of er gewoon echt niets om geven..

      Verwijderen