zondag 10 mei 2015

Living like Larry - Drowning for freedom

Pas geleden las ik een interview (Volkskrant Magazine) met Nederlandse YouTube legende Enzo Knol. Wat was zijn geheim, wilde de interviewer weten. Net als zijn broer Milan gaf hij aan nooit zich te mengen in religieuze of politieke discussies. Misschien inderdaad de beste manier om iedereen aan je grappige, luchtige filmpjes te binden.

Maar ik geloof niet in journalistiek zonder mening, in ieder geval niet op mijn eigen weblog. Ik heb ideeën en ambitieuze plannen voor de wereld, voor het verbeteren van de wereld. Ik geloof in hoor en wederhoor, én in ruimte voor mijn eigen oordeel.

En hoewel ik soms niet eens weet wat mijn mening dan precies is (zoals nu), wil ik toch een thema aansnijden waarover felle discussies losbarsten. Een thema waarvan ik wakker kan liggen en waarbij ik domweg niet weet wat het beste is*.  


Bootvluchtelingen in Libië.


Het Noord-Afrikaanse Libië (hoofdstad Tripoli) is oorspronkelijk een prachtig land met veel potentie. Het land werd overheerst door Romeinen, Arabieren, Ottomanen en Italianen en kent een lange geschiedenis. Daarbij zijn er prachtige Romeinse en Griekse ruïnes te vinden, heeft het land een mediterrane temperatuur en mooie zandstranden.


Lepcis Magna, stad in het Noorden van Libië
Bron


Maar het gaat niet goed in Libië, al tijden niet. Korte geschiedenis:


1951: het land wordt onafhankelijk, maar kampt met grote economische problemen.
1969: Activist al-Kaddafi komt aan de macht.
Dankzij hem ontvangen militaire groepen over de hele wereld, zoals de Ierse IRA, financiële steun van Libië. Libië pleegt verschillende keren aanslagen (Amerika, Groot-Brittanië, Frankrijk, Duitsland...).

2000+: De lijst met negatief nieuws over Libië goes on: het land erkent massavernietigingswapens te produceren (2003), veroordeelt onschuldigen ter dood (2004, 2006) en neemt Nederlandse soldaten gevangen (2011).
2011: De bevolking van Libië komt in opstand tijdens de Arabische Lente; ook hierbij vallen veel slachtoffers. Uiteindelijk wordt Kaddafi afgezet.
Nu: het land is nog steeds in burgeroorlog. Rebellen hebben hoofdstad Tripoli bezet; diverse groepen strijden om de macht.

Ondertussen proberen vluchtelingen uit heel Afrika proberen toch vaak de oversteek naar Europa te maken vanuit dit verscheurde land. Sommige migranten uit Ethopië, Syrië, Mali, Niger en Eritrea zijn oorspronkelijk van plan in Libië te blijven, maar kiezen - gedwongen door de onveilige situatie - toch voor het oversteken van de zee.

Via via klikte ik op de documentaire Drowning for freedom van de site van Amerikaans tijdschrift VICE.
Een korte documentaire van journalisten die meemochten met de kustwacht van Libië, die dagelijks bootjes terugsleept naar het land. Hierna worden de illegale immigranten gearresteerd en komen zij in detentiecentra terecht. "Sommige halen we wel drie, vier keer van de zee af," vertelt een kustwacht.
"They say it's Europe or die."

 
BronDe documentaire laat de zee zien en wat de kustwacht daar dagelijks aantreft.
Ze filmt een detentiecentrum, waarvan directeur Khalid al Toumi zegt dat het één van de betere van het land is. 45 mensen in een kamer; één toilet voor 200 man. Geen medische hulp. Mishandeling.

"We konden deze statements niet controleren," zegt de voice-over - maar ik ben in dit geval behoorlijk goedgelovig.

Onthutsend.

De documentaire bestaat uit 3 delen van elk ongeveer 10 minuten. De delen zijn los te bekijken. Zeker niet vrolijk, maar wel een must see voor iedereen die een mening wil vormen over dit wereldwijde probleem.


* Behalve dan een utopie waarin eindelijk wereldwijd vrede aanbreekt...

4 opmerkingen:

 1. Ja echt afschuwelijk. Er wordt soms (vaak) veel te makkelijk geoordeeld over deze mensen. Maar het zijn mensen. Neem ze eens kwalijk dat ze doen wat ze doen, wat zou jij doen?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik vind het zo fijn dat je nog steeds deze living like larry stukjes schrijft. Ik lees ze nog steeds met heel veel plezier! Ik ben van plan binnenkort (in de vakantie) ze allemaal maar weer opnieuw te lezen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat een lieve reactie, dankje!
   Ik schrijf ze ook met plezier (ook al kost zo'n stuk soms best wat tijd); ik leer er vaak wat van om het allemaal netjes uit te zoeken en ik deel het graag :)

   Verwijderen
 3. Ja, vreselijk moeilijke kwestie... Eerlijk gezegd vind ik dat we vluchtelingen een kans moeten geven om de oversteek veilig te kunnen maken en verspreid over Europa asiel aan te vragen... Wellicht is het einde dan zoek maar tegelijkertijd is het toch onze morele verplichting?

  BeantwoordenVerwijderen