donderdag 18 juni 2015

Living like Larry - Goede doelen


What about charity?


Één keer per jaar, meestal in december of januari, maak ik naar een aantal goede doelen geld over. Ik geef het liefst meteen wat ik kan missen voor het hele jaar, want ik ben nogal organiserend ingesteld... en dan ben ik er maar vanaf ;-).

Bijkomend voordeel: hiermee kan ik me aan mijn principes houden zonder een compromis te hoeven sluiten. Ik geef namelijk echt nooit geld aan mensen op straat. De zwerver niet*, de goed gebekte goede-doelen-marketing-jongen niet, de stralend blonde NRC-abonnementenverkoper niet.
Waarom? Omdat ik het zonde vind dat goede doelen extra geld moeten besteden aan fondsenwerving. En omdat ik het niet oké vind dat wervers extra kunnen verdienen of bonussen krijgen naarmate zij meer mensen charteren.

Bron

En ook omdat ik het liefst alles zelf beslis. Dus ook wie ik wanneer geld geef, en dat is meestal pas als ik wat achtergrondinformatie heb over het goede doel! :-)
Bijvoorbeeld wat hun streven precies is, waar ze in geloven, of de directeur veel of weinig verdient, of ze schandalen hebben meegemaakt... Dat soort dingen.

Die informatie deel ik graag met jullie (zonde van het uitzoekwerk anders!). Hieronder vind je toelichting op een paar goede doelen en toffe initiatieven die ik de afgelopen jaren gesteund heb of nog steeds steun :-)


Bron


 

 1. OneWorld


Het blad OneWorld is voor mij een eindeloze bron van inspiratie. Ik vind er reportages over mensensmokkel of nieuwe duurzame artikelen, wereldconflicten worden uitgelegd en opstartende goede doelen komen voorbij. OneWorld gaat over all things global en is oplossingsgericht. De artikelen zijn goed en diepgaand. Niet voor niets won redacteur Sanne van Terlingen onlangs een prijs voor haar online onderzoeksjournalistiek.
Voorzitter van de redactieraad is trouwens Pieter Broertjes, die eerder hoofdredacteur van De Volkskrant was.

Aanvankelijk was OneWorld gratis, omdat het subsidie van de overheid ontving. Het was het enige magazine dat mijn hele studententijd op de deurmat viel (3 huisgenootjes lazen overigens mee!). Omdat ik er zoveel inspiratie uit opdoe en van leer, besloot ik na mijn afstuderen een abonnement te nemen. Geen spijt van!
Ik lees het blad meestal in de trein en krijg dan altijd direct zin om iets goeds te gaan doen of aan mijn blog te gaan werken.

Op de site kun je een preview zien van wat er zoal in het magazine staat. Bijvoorbeeld het duurzame dilemma van deze editie, wat is beter: biogroente kopen (in plastic) of gewone groente (onverpakt)?


Bron

Eén van de doelen van OneWorld is handvatten en inspiratie te bieden aan geïnteresseerden die de wereld rechtvaardiger en schoner willen maken. Geloof mij maar: dat doel wordt ruimschoots gehaald! :-)

Nu niet allemaal mijn blog verlaten en alleen nog maar OneWorld gaan lezen hè, lieve blogbezoekers...Bron

 


2. Stichting Anak


De Filipijnen staan hoog op mijn reisverlanglijstje. Wat zou ik graag zelf een aantal eilanden bezoeken! Maar voor zo'n verre, milieuonvriendelijke vliegreis wil ik de tijd nemen (om me in te lezen, om er van te genieten...). En die tijd heb ik de laatste jaren nog niet gevonden. Gelukkig blijf ik ook een beetje op de hoogte via stichting Anak. Deze kwam ik ooit tegen toen ik op zoek was naar zo'n toffe tas van drinkpakjes. Inmiddels verkopen ze deze niet meer.**

Maar ik bleef hangen, want Anak doet goede dingen. Anak gelooft niet dat ze de wereld in één keer kan veranderen, maar steunt vooral op de kracht van onderwijs. Het biedt jongeren een opleiding en daarmee kans op een (betere) baan. Anak communiceert zoveel mogelijk via internet/social media, om drukkosten en milieu te sparen. Het heeft geen kantoor in Nederland en werkt alleen met Filipijnse locals. Helemaal mijn straatje dus.
Meer lezen kan op hun eigen website.


Bron 

3.  Wakker Dier

Ik eet heel bewust geen vlees en vis en zo min mogelijk melk, boter en eieren. Stiekem zou ik het liefst de hele dag praten tegen anderen hierover: wat een verschil zou het maken als iedereen bewuster at & boodschappen deed! Maar ik geloof in recht op je eigen keuzes en op bemoeienis zit niemand te wachten. Dus preek ik niet.

Gelukkig is er Wakker Dier dat Nederland wakkerschudt met billboards op stations, reclames op TV en radio. Fijn. Want de bio-industrie is wat mij betreft iets dat Echt. Moet. Stoppen.

4. Meer!

In dit stuk is lang niet genoeg plaats om alle toffe initatieven en goede doelen te bespreken. In Nederland zijn er maar liefst 381 goede doelen bij het CBF geregistreerd, en dat zijn ze nog niet eens allemaal. Moet je nagaan :-)

Doelen waar ik nu of in het verleden achter heb gestaan zijn o.a.:

- For the Love of Chocolate: een mooi vormgegeven maar serieuze campagne van Solidaridad. Dit gaat niet alleen over Fair Trade Cacao, zoals Tony's, maar ook over duurzame teelt daarvan.
- Stichting Ambulancewens: daar schreef ik al eerder over.
- Just Digg it: project vóór klimaatherstel; tegen verwoestijning.
- Artsen zonder Grenzen  en  Amref Flying Doctors, allebei omdat ik als dokter vind dat iedereen recht heeft op medische behandeling
- Edukans, omdat ik Actie Schoenendoos (nu Schoenmaatjes) zo gaaf vind. Nog steeds.


Bron
 Zelf iets opzoeken over een goed doel? Dat kan bij CBF. Zie je meteen hoeveel geld er bijvoorbeeld naar fondsenwerving gaat.


* Ik vraag de vrouw van de Straatkrant wel eens of ze wat nodig heeft en dan neem ik dat mee uit de supermarkt. Laatst vroeg ze om een zak aardappels :-)
** Drinkpakjestassen zijn nu moeilijk te vinden. Hier en hier vind je nog wel tassen van gerecycled materiaal.

5 opmerkingen:

 1. Ah wat een fijn artikel weer! Hier heb ik echt wat aan. Ik vind geld geven aan goede doelen altijd lastig. Ik wil echt graag een goed doel steunen, maar ik vind het zo vervelend dat heel veel van het geld niet op de juiste plek terecht komt. Een vriendin van me heeft als werver gewerkt en vertelde dat het 9 maanden duurde voordat er van een donatie ook maar geld naar het fonds ging. De eerste 9 maanden betaal je dus alleen maar voor het salaris van de werver en het bijbehorende bedrijf. Daar ben ik wel erg van geschrokken en daarom doe ik het nu niet meer. Ik weet natuurlijk niet of dit een betrouwbaar nummer is, maar ik kan het me heel goed voorstellen. Bedankt voor de goede initiatieven die je hier bied.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik wil ook graag dat het geld op de juiste plek komt. Nu heeft vrijwel elke stichting wel iets van "werving/promotie" nodig, anders komen er nooit genoeg inkomsten. Maar ik zie het percentage graag zo laag mogelijk.

   Volgens mij moet je het niet in maanden zien, maar in euro's. Voorbeeld:
   WNF. Als je op CBF kijkt, zie je dat 83% besteed wordt aan de doelstellingen, 14% aan werving en 5% aan beheer en administratie.
   Dat betekent dat van elke 10 euro, €1,40 wordt besteed aan werving en €0,50 aan beheer en administratie (kosten gebouwen & medewerkers).
   Op een totaal 'bateninkomen' van bijna 59 miljoen (!) is 14% ineens best veel...
   Ook zie je dat het eerste directielid €132.355 per jaar verdient (modaal inkomen is €35.000).

   Dus duurt het 9 maanden? Nee. Maar gaat er veel geld ook naar de stichting? Ja, in absolute getallen zeker...

   (bron: http://www.cbf.nl/Instelling/3926/Wereld-Natuur-Fonds-Nederland-St-Het)

   Verwijderen
 2. Ik volgde OneWorld al op Twitter, maar nu ben ik ook abonnee geworden. Fijn dat je dit soort informatie op een rijtje zet!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Interessant! Dankjewel en wees niet bang, ik zal niet stoppen met het lezen van je weblog hoor :)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dank voor je mooie analyse van OneWorld (All things global, inderdaad). Juist nu zijn onze lezers onze belangrijkste en zeer gewaardeerde ambassadeurs.

  BeantwoordenVerwijderen