donderdag 26 april 2018

Groene dingen in maart en april

Ik geef het toe, mijn werk heeft me de afgelopen tijd behoorlijk opgeslokt. Maar hee: balance is key, dus nu is het tijd om te schrijven. Deze leuke groene dingen wil ik jullie niet onthouden!


1. Een ton CO2 gekocht


Met stip op één van mijn groenste acties: een ton CO2 kopen bij Carbonkiller! Ja, je leest het goed: ik heb voor minder dan 10 euro de emissierechten gekocht om maar liefst één ton CO2 uit te stoten. Een ton staat voor 1000 kg, dat is bijvoorbeeld 7x naar Parijs vliegen.

Bron

Via Esra kwam ik op dit gave idee en het sprak me meteen aan. Zoals je misschien weet, overweeg ik altijd uitgebreid aan welke goede doelen ik mijn geld geef. Ik wissel ook regelmatig van doel, want er zijn zoveel dingen die ik belangrijk vind! Carbonkiller is zoiets: een nieuw initiatief, waarmee je snel een groot signaal kunt geven.


Hoe het werkt
Als je als bedrijf CO2 wil uitstoten (en dat doet elk bedrijf), zul je dit recht moeten kopen: een emissierecht. Hoe meer je uitstoot, hoe meer rechten je nodig hebt. Dat er maar "beperkt" emissierechten beschikbaar zijn, zou bij moeten dragen aan minder uitstoot.

Helaas werkt het niet zo. Er zijn namelijk erg veel rechten beschikbaar en ze zijn ook nog eens spotgoedkoop. Door de emissierechten op te kopen en ze niet te gebruiken, wordt de "beschikbare" CO2 uitstoot kleiner. Dit gaat bedrijven hopelijk een financiële prikkel geven schoner te werken, en minder emissierechten nodig te hebben!  Hier lees je er meer over (én schaf je meteen zelf ook emissierechten aan!).

2. United Wardrobe & tweedehands geluk


Ik had al een hele tijd geleden een account aan gemaakt bij United Wardrobe en wat kledingstukken te koop gezet. Daarna heb ik er alleen weinig aandacht aan besteed... Zonde, want deze website is echt een mooi plekje om kleding te verkopen of te vinden. Gelukkig wist iemand mijn prachtige sneakers te vinden laatst en zo verkocht ik voor het eerst iets via deze tweedehands modesite. Een soort marktplaats, maar dan beter!

Hoe het werkt

Het idee is heel simpel: je plaatst je kledingstuk, accessoire of paar schoenen online in een advertentie waarbij je naast maat, prijs en merk drie trefwoorden opgeeft. Door te zoeken op maat, kleur of merk vinden anderen precies wat ze zoeken.

Als je zelf een artikel wil kopen, maak je het geld over naar United Wardrobe. De verkoper stuurt het naar je toe en je laat het de site weten als je het ontvangen hebt. Daarbij geef je ook meteen aan of je tevreden bent en het wilt houden. Is dat zo, dan ontvangt de verkoper geld.
Ik vind het een supermooi systeem. Om United Wardrobe draaiend te houden houden ze wel servicekosten in van het verkochte product. Daarvoor ontvangt de koper wel bescherming.

Pro tip als je iets wil verkopen: houd je prijzen laag!

Zelf heb ik online nog niets gekocht (dat komt ook een beetje door mijn maat). In maart kocht ik wel dit superleuke shortje tweedehands. Kwam echt precies op het goede moment: al mijn korte broeken zijn veel gewassen en te groot geworden.


3. Vegan bakken


Hoewel ik vrijwel vegan eet, ben ik nog steeds "onderweg" naar 100%. Het werd daarom tijd voor meer vegan recepten in mijn 'vaste' lijstje - je weet wel: al die recepten die je steeds afwisselt, of een beetje aanpast. Ik struinde het web af en maakte onder andere deze vegan taart. Overigens ontdekte ik bij deze zoektocht de mooie website van Tuinderij Bietenrood in Overijssel, waar allerlei heerlijke recepten te vinden zijn. Van hen maakte ik deze heerlijke vegan omelet. Naar deze tulband ben ik ook nog heel benieuwd! Binnenkort bak ik hem voor een feestje - tenzij het te warm is om in de keuken te staan.


4. ... & nieuwe vegan producten

 

Ook in de gewone supermarkt kwam ik ineens allemaal vegan producten tegen. Dan heb je aan mij een goede: ik vind het altijd leuk om nieuwe dingen te proberen! Zo at ik begin maart vegan Ben & Jerry's, die mijn vriend heel lief mee naar huis genomen had (uitkomst: heerlijk, maar net niet the real deal). De cornetto's heb ik nog niet gespot!
De laatste weken probeerde ik deze groentespread.


Hoe het werkt
Nouja: werkt... Deze groentespread is iets nieuws in het schap, omdat bonen een belangrijk basisingrediënt zijn! Bijna dagelijks eet ik iets dat vegan is én smeerbaar op mijn brood, en meestal is dat groentespread. Omdat de groentespread van Zonnatura vrij prijzig is en de sandwichspread van Heinz vooral uit mayonaise bestaat, eet ik meestal spread van de Aldi. Curry-papaya is mijn favoriet. Dat lijkt een (piepklein) beetje op kip-kerrie salade, of zoals ik me dat herinner.

Afgelopen weken heb ik Mister Kitchen geprobeerd, maar chili/paprika is mij iets te zoet en smaakt teveel naar ui. Ook is de spread wateriger dan ik gewend ben.
Hun andere smaak kikkererwten/citroen (= citroenhummus?) wil ik nog wel eens proberen, maar voor nu: terug naar Mama Nature van Aldi.
(Mister Kitchen €2,99/270 g, Albert Heijn; Mama Nature €1,89/200 g, Aldi)

Wél aan te raden: de vegan raw bars van Action!
Vooral de cocoa - goji is heerlijk voor tijdens of na het sporten. Momenteel ben ik aan het trainen voor mijn eerste marathon. Daarbij wil ik leren eten onderweg, dat blijkt nog niet zo simpel! Afgelopen week probeerde ik de rode reep en hoewel het een beetje voelde alsof ik stikte, smaakte de reep zelf echt heel lekker. Eigenlijk net een Nak'd bar, maar dan een stuk goedkoper.
(Raw Bar €0,49, Action)
En ja, dan morgen als afsluiter van de maand: Koningsdag! Ideaal moment om, zelfs al blijft het fris, kleedjes af te struinen, op zoek naar tweedehands aanwinsten. Wat is er nu leuker dan iets moois een tweede leven geven?

Pro tip: je kunt natuurlijk niet alleen spulletjes voor jezelf scoren, maar ook voor anderen! Ik vind het een hele leuke uitdaging om goed uitgezochte, tweedehands cadeautjes te geven, bijvoorbeeld een boek dat je al kent en dat er als nieuw uitziet, of sieraden, of ...

Verwacht iemand in je omgeving een kindje, of is je neefje/nichtje binnenkort jarig? Op rommelmarkten zijn de leukste babyspulletjes te vinden, en vaak ook allerhande speelgoed!
Nog iets leuks nodig voor vader- of moederdag? Boeken, films en prullaria in overvloed!
Of heb je dit jaar nog een gek themafeest, of een bachelor(ette)? Scoor voor een paar dubbeltjes die attributen die de ander toch weg wil gooien, en you're good to go :-)

Fijne koningsdag!

3 opmerkingen:

  1. Ik schaam me een beetje dat ik zo lang niet hier gelezen heb. Wat leuk om te zien dat je ook emissierechten hebt gekocht! En goede recepten voor vegan baksels kan ik absoluut nog gebruiken. De taart klinkt erg lekker en niet te moeilijk (qua ingrediënten, aangezien ik niet veel tijd heb om te bakken wil ik natuurlijk niet dat er vanalles ligt te verpieteren in mijn kast). Ga ik een keer proberen!

    BeantwoordenVerwijderen