zondag 17 februari 2019

Apptip! - Je eigen kleding opnieuw bekijken met Cladwell

Bij duurzaam & milieubewust leven hoort onvermijdelijk zuiniger met je kleding omgaan, en minder kleding kopen. Het telen van katoen is een enorm intensieve proces, dat vele liters water kost en waarbij vaak pesticiden gebruikt worden. Ook het verven van de stof is niet zonder milieuschade. Tot slot komt er bij het naaien van de kledingtukken vaak kinderarbeid kijken, en krijgen ook volwassen medewerkers lage lonen...

Daar wil je dus niet meer aan meedoen.

Aan de andere kant ken je vast ook dat gevoel: wat moet je nu weer aantrekken? Ik heb soms dagen (wéken!) dat ik het niet weet, en 's ochtends weer minutenlang twijfel. Vooral sinds ik afgestudeerd ben en vaak netjes voor de dag wil (of moet) komen, heb ik hier last van. Zoveel gelegenheden met dress code: bruiloften, sollicitaties, een werkbezoek, begrafenis. Of het gevoel dat je zoveel nodig hebt: nette kleding voor op werk die niet je eigen stijl is, of juist prachtige kledingstukken die je niet voldoende warmhouden in de barre winter....

En misschien heb je, net als ik, ook niet voldoende tijd om in je eigen kledingkast te snuffelen en steeds weer na te denken over nieuwe combinaties. Of verlies je kledingstukken makkelijk uit het oog, omdat je toch steeds voor dezelfde trui gaat.

Ik kwam onlangs een ontzettend leuke app tegen die me helpt mijn eigen kledingcollectie meer te waarderen, en ik deel hem graag hier: Cladwell! Slogan: Your guide to a happier closet, en dus ook een duurzamer gebruik daarvan :-)


BronHoe het werkt
Het idee is simpel: je voert in de app in welke kledingstukken je hebt. Na enkele vragen over je stijl en het klimaat waarin je leeft (lees: warm of koud), kun je beginnen. Je kiest de kleding door te klikken op bestaande plaatjes en bouwt zo je kledingkast na. Zelf heb ik dit in delen gedaan, bijvoorbeeld om tijd te verdrijven in het OV. Nu heb ik zo'n beetje al mijn winterse kleding erin staan.
De app biedt allerlei basics aan: zwart t-shirt met ronde hals, zwart t-shirt met V-hals, witte blouse, enzovoorts. Dat maakt het heel makkelijk invoeren.

De collectie lijkt eerst onvolledig, maar dat verandert als je een stukje verder komt. Dan kun je kledingstukken ook selecteren op soort en kleur, en vind je dus heel makkelijk precies die blauwe coltrui die je zelf ook in je kast hebt hangen.

Inzicht
De app geeft je vervolgens voor iedere dag een suggestie, of stelt zelfs een heel weekprogramma voor je samen. Ook kun je 'loggen' wat je vandaag of (eer)gisteren of de dagen daarvoor gedragen hebt, inclusief schoenen. Je kunt direct al zien hoeveel combinaties er mogelijk zijn met jouw kledingkast (ik zat al snel op 652 mogelijke combinaties!). Ook je favoriete kleuren worden meteen inzichtelijk. Ik ben echt gek op rood, en uiteraard duwde Cladwell me meteen met mijn neus op de feiten. Best confronterend: rood op rood staat vaak niet, veel weinig gedragen items dus.

Nadat je een aantal dagen hebt gelogd (liever nog een aantal weken), kun je je eigen statistieken bekijken. De app houdt vervolgens voor je bij welke kledingstukken je regelmatig draagt, en welke je best iets vaker aan zou mogen trekken. Het kan je zelf op nieuwe ideeën brengen: als je ze met reden niet draagt, kun je ze misschien weg doen?Extra's
Met de app kun je ook capsules maken: bijvoorbeeld met feestelijke kleding, of een collectie kleding voor als je een uitdaging aangaat zoals de 10x10 challenge.

Tips
- Wees niet te precies met het kiezen van kleding: een kledingstuk hoeft niet exact hetzelfde te zijn, als je zelf maar weet wat je ermee bedoelt.
- Neem de suggesties ook niet al te serieus: soms zijn ze niet in overeenstemming met het weerbericht. Die mogelijkheid is er trouwens wel, maar dit werkt volgens mij alleen als je de app je locatie doorgeeft.

Bron


Positieve punten
- Inzicht in je eigen kledingkast: hoeveel heb je, wat draag je nu echt het meest, wat zou je weg moeten doen? Ik ben gek op dat soort statistieken!
- Elke dag weer nieuwe inspiratie! Welke combinaties kun je nog uitproberen?
- Zien wat er ontbreekt: Cladwell laat je ook zien welke (basic) items je mist die veel anderen met jouw kledingstijl wel hebben, bijvoorbeeld een blazer of lang vest.
- Het was eerst een betaalde app, maar Cladwell is inmiddels gratis!
- Ik vind het dus écht een heerlijk kortdurend tijdverdrijf om te 'loggen' welke kleding ik draag als ik sta te wachten op de trein.

Minpunten

- Overbodige features
Sinds kort krijg je regelmatig een enthousiast gif'je te zien als je weer een outfit hebt geregistreerd. Had van mij niet gehoeven, maar ik ben dan ook een enorme liefhebber van clean. De powerpointsheets van mijn presentaties zijn ook altijd zo leeg mogelijk ;-) Verder kun je een heel profiel aanmaken en vrienden toevoegen, dit was wat mij betreft ook niet nodig en laat ik liever over aan de ware fashionista's.


Kortom: een (gratis!) app met veel mogelijkheden, kijk eens wat je er van vindt!
Laat me vooral ook weten wat je zelf al doet om je eigen kledingkast zo duurzaam mogelijk te gebruiken - wie weet kan ik er nog iets van leren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten