1. Earth Hour
Ieder jaar organiseert het WNF in maart Earth Hour: een uur lang (20.30-21.30) alle lampen uit, om aandacht te vragen voor het milieu. Zo worden we ons iets meer bewust van de feiten: het gaat nog lang niet goed genoeg in de wereld.
Earth Hour is in 2007 begonnen in Sydney, als idee van WWF Australia. Inmiddels doen meer dan 150 landen mee aan de actie! Ook veel monumenten over de wereld doen het licht uit: van Taipei 101 en Petronas Towers in Kuala Lumpur tot de Toren van Pisa en de Big Ben dichter bij huis.
* Benieuwd hoeveel aardbollen we nodig zouden hebben als iedereen zou leven zoals jij? Doe de voetafdruktest! Hoewel je soms meer dan één antwoord wil kiezen en soms jouw antwoord er misschien niet bij staat, vind ik dit toch één van de duidelijkste testen op dit gebied. Bovendien krijg je na afloop tips die op jou zijn toegespitst :)
* Ben je zaterdag in Haarlem? Op de Grote Markt zal van Earth Hour een feestje worden gemaakt! Trouwens, meer steden doen mee, bekijk ze allemaal hier. Hoe milieu-neutraal deze activiteiten zijn, durf ik niet te zeggen - wel dat ik de aandacht voor milieu een positief punt vind. Nu maar hopen dat iedereen de rest van het jaar ook onthoudt om het licht uit te doen.
2. Stichting Ambulance Wens
In 30 seconden zien waarom.
Bron |
Stel je bent ernstig ziek. Je krijgt bijvoorbeeld constant zuurstof via een slangetje en zelfs om op te staan heb je hulp van een ander nodig. Dan zou je misschien best een keer naar het strand of de dierentuin willen... maar dat kan niet. Gelukkig bestaan er de mensen van Stichting Ambulance Wens. Met 200 medische geschoolde vrijwilligers maken zij dagjes uit (laatste wensen) mogelijk voor terminaal zieke mensen. Je wordt de hele dag begeleid bij je tocht op de brancard, zodat je naasten met jou kunnen genieten van iets leuks - de Efteling bijvoorbeeld.
Bijzonder. Een stichting die de aandacht waard is.
3. Het duurzaamste studentenhuis van Nederland
Ben je al goed & groen bezig, maar kun je wel wat inspiratie gebruiken? Lees het interview met de studentes die met hun huis de verkiezing 'Duurzaamste studentenhuis van Nederland' wonnen. Hun huis staat in Utrecht. Tof vind ik deze chicks, die als huis hebben samengewerkt om zoveel mogelijk energie te besparen en milieuvriendelijker te leven. Zo deelden ze Nee-Nee-stickers uit in hun straat, om papierverspilling tegen te gaan.
Trouwens, wil jij ook zo'n sticker tegen het pakket papieren reclame dat elke week op je deurmat valt? Je haalt ze op bij je gemeente, of je gaat langs Bagels & Beans voor de leuke alternatieve versie. Zelf op je brievenbus schrijven met watervaste stift (alleen aan te bevelen in een studentenhuis) of een sticker namaken werkt trouwens ook!
Bang dat je de reclame mist? Hier blijf je op de hoogte.
4. Swapdom
In dit rijtje hoort zeker ook Swapdom thuis! Een soort Amerikaanse online variant van het kledingruilfeestje, met behulp van computers. Op Swapdom plaats je welke kledingstukken je zou willen ruilen (swappen) en wat je graag zou willen hebben. Het programma bedenkt voor een aantal gebruikers een zo slim mogelijke deal, waarbij iedereen tevreden.
Daar kunnen dus meerdere Swapdom-gebruikers tegelijkertijd bij betrokken zijn! Hieronder zie je een voorbeeld van een deal met 9 mensen:
Het kost niet meer dan de verzendkosten.
Helaas: voorlopig is Swapdom alleen nog in de VS beschikbaar. Wordt het voor alle in Nederland wonende geïnteresseerden eerst toch een kledingruilfeestje organiseren ;-)