Lees verder voor een verhelderende uitleg!
Bron |
Ehm, TTIP? Is dat zoiets als HTML?
Dat dacht ik ook toen ik het de eerste keer las. Nee, TTIP staat voor Transatlantic Trade & Investment Partnership. Een handelsovereenkomst tussen Europa en de Verenigde Staten. Over dit verdrag is men nog steeds in debat, het gekke is alleen...
Media berichten er nauwelijks over. En dat terwijl het iets heel belangrijks is voor wie geeft om milieu, mensenrechten, privacy, arbeidsomstandigheden en/of economie. Voor iedereen dus.
Dat moet je even beter uitleggen.
Tussen de VS en Europa vindt veel handel plaats. Wij importeren producten van hun en exporteren de onze, en vice versa. Voor producten gelden regels (auto's moeten voldoen aan botsproeven, voeding aan kwaliteitseisen, etc.) en voor veel transacties moeten invoerkosten betaald worden. Die regels en kosten verschillen tussen de VS en Europa. Die verschillen vind je in elke sector: voeding, chemicaliën, elektronica, medicatie, ga zo maar door.
Zou het niet handig zijn die regels gelijk te trekken en vrije handel veel simpeler te maken? Dat is (of lijkt?) de achterliggende gedachte van TTIP.
Arjan Lubach kan het achtergrondidee ook heel grappig uitleggen, kijk dit filmpje maar.
Dus dat is toch positief?
Zo kort door de bocht is het helaas niet. Als je googlet op TTIP infographic krijg je weliswaar een paar positief gestemde plaatjes, maar vooral ook veel negatieve plaatjes.
The largest corporate power grip you've never heard of! kopt er één. Een beter milieu eindigt bij TTIP, stelt Milieudefensie...
Brr... dat klinkt erg veel als de waarheid die ik er verder over vind...
Waar gaat het dan nog meer om?
De overheid houdt het een beetje vaag, maar nadelen zijn er natuurlijk zeker. Die regels gelijktrekken, dat gaat héél grote gevolgen hebben. Per categorie:
* Voedselveiligheid en dierenwelzijn: dingen die nu in Europa verboden zijn, worden misschien weer toegestaan. Denk aan: kippenvlees schoongemaakt met chloor, terug naar de bio-industrie omdat Amerika dat eist, pesticiden die hier verboden zijn etc.
* Fossiele brandstoffen: nu wordt in Europa niet naar schaliegas geboord, met dit verdrag gaat dat wel gebeuren. In Canada gebeurt het zelfs al, omdat Canada al een verdrag met de VS heeft (CETA). Schaliegaswinning kent véél grotere milieurisico's dan "normale" aardgasboringen, en die zijn al niet risicovrij. Voor meer informatie over de nadelen kun je dit stuk lezen.
Ook tar sand oil zal misschien in Europa gewonnen worden (daarover meer hier).
* Milieumaatregelen: afgelopen vrijdag is een stukje tekst gelekt van het verdrag. Hieruit blijkt dat er, volgens juristen, nauwelijks milieubeschermende maatregelen zijn in TTIP. Daardoor worden eerder gemaakte afspraken zelfs gebroken, als dit verdrag doorgaat.
En het grootste nadeel: ISDS, wat is dat?
ISDS is wat mij betreft de samenvatting van alle nadelen van TTIP. Het staat voor Investor-State Dispute Settlement.
Dankzij ISDS kunnen lokale of Europese besluiten worden aangeklaagd, als zij de winstgevendheid van Amerikaanse bedrijven belemmeren. Een voorbeeld: als Nederland besluit schonere energie te gaan produceren, en een kolencentrale dichtgaat, kan dit via TTIP worden aangevochten. Nederland kan gedwongen worden een reusachtige boete te betalen...! Een bedrijf kan een land dus aanklagen voor een milieuvriendelijke beslissing!
En die claim wordt niet ingediend bij een rechter, maar bij een tribunaal dat bij het contract inzit, het ISDS dus. Arjen Lubach kan ook dit heel mooi uitleggen.
In het verleden werd op die manier de Duitse stad Hamburg gedwongen tot een kolencentrale die het niet wilde...
Zal in de toekomst een biologische boer uit Nederland zo zijn bedrijf moeten opdoeken?
Lieve mensen, dat is toch absurd?! Dat milieumaatregelen in de toekomst allemaal zullen uitlopen op boetes? Je kunt je wel voorstellen hoe moeilijk het dan zal worden een politieke overeenkomst over iets milieuvriendelijks te krijgen...
Ik ben niet per se tegen meer gelijktrekken van regels en soepelere rechten. Maar wél de juiste rechten, en niet een achteruitgang waarin bedrijven alleen maar meer macht zullen krijgen, en dit zal lijden tot minder dierenwelzijn en milieubescherming. Dat is toch verschrikkelijk, en dom?
Bron |
Dan houden we TTIP toch tegen?
Jammergenoeg krijgen we er alleen nauwelijks iets van te horen. Zeg eerlijk, wist jij wat TTIP inhield tot je dit las? Zoals Arjen zich afvraagt, stel ik mezelf ook de vraag: waarom is dit nou nooit op het journaal?!
We weten er gewoon nauwelijks iets van - en dus doen we niks. De onderhandelingen vinden bovendien ook plaats in het geheim, wat mijn gevoel van vertrouwen in dit contract niet versterkt.
Gelukkig is het verdrag nog niet gesloten, en is actie dus nog niet te laat. Wil je tekenen tegen TTIP? Dat kan hier.
Meer lezen of kijken?
Er is genoeg.
1) Tegenlicht zette van alles op een rij en maakte een prachtig dossier, met stappen voor beginners & gevorderden. Bij stap 1 vind je ook een aantal grappige filmpjes, maar bekijk vooral ook de informatieve filmpjes bij stap 2.
2) Deze toespraak van Geert Ritsema, al gehouden in mei van dit jaar, vind ik indrukwekkend en heel toepasselijk. Ik sluit me aan bij zijn belangrijkste zin: Ik sta hier vandaag, omdat ik niet wil dat er bedrijven zijn die machtiger zijn dan het land waarin ik woon, die machtiger zijn dan de stad waarin ik werk en leef.
3) Ook Milieudefensie maakte een dossier. Met name hun 10 punten tegen zijn zinvol om te lezen.
4) NRCQ geeft je 5 redenen waarom TTIP je in ieder geval iets zou moeten schelen.