Of het nu zomer is of winter, lezen doe ik altijd graag. Toch merk ik dat ik er echt tijd voor moet vrijmaken, vooral sinds ik afgestudeerd ben en full-time werk. Dat betekent ook dat ik selectiever kies welke boeken ik (uit)lees.* Tips over mooie boeken neem ik daarom altijd ter harte: als je weinig leestijd hebt, kun je de tijd maar beter goed besteden!
Het afgelopen jaar las ik veel mooie boeken, en omdat ik zelf zoveel heb gehad aan de tips van anderen, wil ik in dit stuk graag vier fantastische boeken met je delen. Echte aanraders om rustig van te genieten in deze periode. Geen kans om ze bij de bibliotheek te lenen? Overweeg het boek dan tweedehands te kopen, bijvoorbeeld via Marktplaats of Bol.com. Hiermee verklein je meteen het aandeel dat nieuwe spullen hebben in je milieu-impact/voetafdruk. Bij Suus zag ik ook iets tofs: ze linkte in haar boekenblog naar het ebook van de bibliotheek, als dat beschikbaar was. Ik vond dat zo'n goed idee, dat ik ook linkjes naar de bibliotheek voor je heb toegevoegd (indien van toepassing), naast linkjes naar marktplaats.
The Hate U Give - Angie Thomas
The Hate U Give stond al tijden op
mijn leeslijst. Omdat ik bijna geen boeken meer koop, gebeurt het
tegenwoordig al snel dat ik een boek pas een eeuwigheid na het verschijnen lees. Ik laat me namelijk vooral leiden door het aanbod in de
bibliotheek, en mede-bibliotheekfans lezen ook graag bestsellers heb ik gemerkt. De eerste keer dat ik na de 'coronasluiting' weer de bibliotheek in mocht, zag ik The Hate U Give eindelijk staan. Hoewel er al vier boeken in mijn mandje lagen, moest deze Young Adult roman toch echt mee. Nog diezelfde avond slokte het boek me helemaal op. Het is zo
meeslepend geschreven.
Starr is één van de weinige leerlingen op haar middelbare school Williamson die niet wit is, en ze woont, ook als één van weinigen, in een
achterstandswijk in een voor-mij-niet-herkenbare plaats in Amerika. Dat
geeft haar leven een heel dubbel gevoel: op school is ze de coole donkere chick, maar moet
ze haar uiterste best doen niet
hood over te komen, terwijl thuis denken haar
vrienden en vriendinnen dat ze zich te goed voelt voor hen, nu ze naar 'zo'n witte school' gaat. Ik ben de laatste jaren meer bezig met racisme - en het is
natuurlijk al een eerste uiting van mijn witte privileges dat ik dit zo kan
typen - en dit boek vloog me echt aan. The Hate U Give is een young adult novel, die ik echt iedereen
die young adult is, of geweest is, kan aanraden.
Zelf lezen? The Hate U Give staat volop op
marktplaats en is ook te leen als
e-book.
Bij het schrijven van dit stukje zag ik trouwens dat het boek ook is verfilmd. Hoewel ik erg benieuwd ben hoe dat geworden is, heb ik nog niet gekeken: voorlopig wil ik graag mijn herinneringen aan het boek behouden.
A little life - Hanya Yanagihara
Wat een boek. Wat een verhaal. Het is al een hele tijd geleden dat ik dit boek uitlas, maar ik kan maar niet stoppen met er aan te denken. Ik heb het mijn vriend al opgedrongen, en talloze andere lezers die ik (casually) ken. Zelf werd het boek me ook aangeraden door een vriendin, in mijn geval iemand op wiens leesmening ik erg vertrouw: net als ik is ze superkritisch, maar dit boek kreeg vijf Goodreads-sterren van ons allebei. Om het boek aan me te 'verkopen', wilde ze niets anders vertellen dan dat de personages in de loop van de tijd gingen voelen als vrienden. Vrienden die ze bijna miste nu het boek uit was. Dat was voor mij voldoende, ik hoop voor jou ook. Het lezen van iedere recensie of samenvatting zal je extra spoilers over dit boek geven, dus ik gun het iedereen hier onbevangen aan te beginnen. Geniet. I'm here for support, als je het boek uit hebt, of halverwege, mocht dat nodig zijn.
Nieuwsgierig geworden? Ook dit boek is heel gemakkelijk tweedehands te
vinden.
Wees onzichtbaar - Murat Isik
Metin groeit, samen met zijn ouders en zus, op de Bijlmer. Ik woon in Amsterdam, en ik vond dit boek daardoor extra boeiend. Het voelt als een inkijkje in een niet zo lang geleden-verleden. De Bijlmer ken ik zelf pas sinds 2017, dat maakt het juist zo boeiend te lezen over hoe het vroeger was, en hoe een kind (bijvoorbeeld) de Bijlmerramp meemaakte. Maar dit boek gaat niet alleen over de Bijlmer, het gaat vooral ook over een uniek gezin. Ik vond dit verhaal niet gemakkelijk te vergelijken met andere romans, en al helemaal niet makkelijk te classificeren. Hoewel ik een sterk einde miste, heb ik vooral erg van dit boek genoten.
Wees onzichtbaar is te lezen als e-book, maar ook heel goedkoop te vinden op
marktplaats, bijvoorbeeld als dwarsligger.
Hoe gaan we dit uitleggen? - Jelmer Mommers
In 2019 deed ik dit boek cadeau aan een vriendin, en een jaar later vond ik eindelijk de tijd om het zelf te lezen. Afgaande op de fantastische bijdragen van Jelmer aan
de Correspondent had ik hoge verwachtingen van het boek, en ik werd niet teleurgesteld.
Hoe gaan we dit uitleggen? start met een uitgebreide uiteenzetting over wat klimaatverandering precies inhoudt. Hoewel ik me hier al een hele tijd mee bezig houdt, was dit toch ook voor mij weer een fijne samenvatting. De klimaatkantelpunten worden bijvoorbeeld uitstekend uitgelegd. Dat kunnen nu net lastige dingen zijn om uit te leggen aan anderen, echt zoiets waar je in een discussie met oom Peter of tante Gerdien tegenaan loopt. Ik vind het altijd fijn om dan een goede basis te hebben. Tijdens het lezen van de eerste hoofdstukken van het boek moest ik me ook inhouden om niet elk feitje dat voor mij nieuw was, voor te gaan lezen aan mijn vriend. Dat is meestal een goed teken, wanneer ik een boek lees :-)
Het belangrijkste en fijnste van dit boek vind ik echter, dat de boodschap niet is: Kijk hoe erg we er aan toe zijn! De boodschap is juist: wat er vanaf hier gebeurt, is aan ons. Een boodschap waar ik al jaren zó in geloof en zó achtersta, dat ik iedereen dit boek zou willen aanraden. Juist dit motiveert en inspireert mij, om door te gaan waar ik mee bezig ben (steeds milieuvriendelijker eten, ons nieuwe huis laten isoleren, zolang mogelijk zonder auto blijven leven, enzovoorts). Ik hoop dat het jou ook kan inspireren!
Kleine tip wel: lees het boek niet in één ruk achter elkaar. Ten eerste omdat het boek veel informatie bevat; die informatie onthoud je waarschijnlijk beter als je het gedoseerd tot je neemt. Daarnaast kan het, als je écht om de wereld geeft (zoals de meeste mensen doen), deprimerend werken. Zeker als de hoofdstukken je doen beseffen dat het probleem nog vele malen complexer is dan we ooit op school of in de media uitgelegd kregen. Dat werkt overweldigend, en kan zelfs angst en wanhoop oproepen. Dit heeft voor veel mensen zelfs als gevolg, dat ze zich liever afzijdig houden van klimaatproblematiek (zie ook:
why our brains are wired to ignore climate change, een boek dat hoog op mijn to read-lijstje staat).
Als je geluk hebt, kun je dit boek
tweedehands vinden. Zelf leende ik het boek uit de bibliotheek. Daar is het ook e-book en luisterboek te
vinden.
* Dat voelt nog steeds een beetje respectloos trouwens: soms de beslissing nemen
om een boek níét uit te lezen. Alsof je de schrijver een trap na
geeft. Gelukkig leg ik maar zelden echt een boek weg, en kan ik me er tegenwoordig makkelijker bij neer. Het is ten slotte ook míjn tijd.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten