dinsdag 6 augustus 2013

Living like Larry - Leer

Wat is het probleem met leer eigenlijk?
Het dragen van leer staat mij allereerst tegen omdat het gemaakt is van een dier, een dier dat hiervoor waarschijnlijk geleden heeft. Pas toen ik een aflevering van Bloed, zweet en luxeproblemen zag, realiseerde ik me dat de productie van leer ook heel slecht is voor mensen. Een groep verwende Nederlandse jongeren gaat in een leerlooierij werken in Ethopië.

"Waarom denk je dat die man kaplaarzen aan heeft en een jas?"
Stuk voor stuk gaan de jongeren daarna bijna over hun nek van de geur van rottende dierenhuid.

"Dit is echt het smerigste werk dat ik ooit heb gedaan"


Als je snel een indruk wilt krijgen van de leerindustrie, maar geen zin hebt verder te lezen: nu gaan kijken! De aflevering is superinformatief en soms zelfs grappig (cynisch grappig, that is).


Het gewonnen leer wordt gelooid met giftige chroomzouten. Daarna wordt er nog gespoten en gelakt met o.a. bestrijdingsmiddelen tegen bacterie- en schimmelgroei. Dit alles houdt het leer zo lang mogelijk mooi, maar heeft wel zeer nadelige effecten op medewerkers die er mee werken ("het brandt je huid weg"). Medewerkers die vaak nog kind zijn (kijk zelf maar).

Leer is een bijproduct van de vleesindustrie. Echter, wel het belangrijkste bijproduct! Het zorgt voor 25% van de opbrengst van de vleesindustrie en houdt zo de vleesindustrie lonend(!). Door leer te kopen stimuleer je dus indirect (industriële) veehouderij. Een goede reden voor vegetariërs (of mensen die dat proberen te zijn) om leer te mijden dus.

Het houden van de dieren die later leer zullen leveren, kost ook nog eens ontzettend veel water. Per paar schoenen 1,4 miljoen liter! Lees hier de rekensom daarachter.

Maar ja: straks sta je in de Dolcis, en staat daar een paar suède winterlaarzen verleidelijk naar je te lachen. Misschien wel met een kortingssticker erop. What to do? Op zoek naar dier- en milieuvriendelijke schoenen!

1. Beyond Skin (via EN&)
Prijs: €€-€€€

Het eerste merk diervriendelijke schoenen dat ik leerde kennen was Beyond Skin, bekend geworden dankzij actrice Natalie Portman. Beyond skin verkoopt hakken, sandaaltjes, wedges... en echt niet de minste. Je kunt de schoenen via de Engelse webshop van BS kopen, maar ook via EN&, opgericht door de Nederlandse Laura die BS (en goed leven) wil promoten in NederlandKijk dan, hoe mooi: 100% gerecycled suède! :)2. Vega-life
Prijs: €€-€€€

Vega-life is geen merk, maar een webwinkel met een verzameling producten voor vegetariërs en veganisten.
Behalve schoenen vind je er ook leervrije riemen, tassen en portemonnees (en vega honden- en kattenvoer!).3. Toms
Prijs: €€

De meest bekende: katoenen Toms schoentjes! Toms heeft een collectie veganschoenen en die zijn ook nog eens heel leuk. Daarnaast is het kopen van een paar bijna als het steunen van een goed doel: voor elk verkocht paar, doneert Toms een paar in een ontwikkelingsland. Toms is opgericht door Blake Mycoskie, nadat hij een reis had gemaakt door Argentinië en daar extreme armoede had gezien.


4. Olsenhaus
Prijs: €€€€
Oké, dit Amerikaanse veganmerk is echt onbetaalbaar. Eigenlijk zou ik het uit het lijstje willen laten, om te laten zien dat diervriendelijke schoenen niet duur hoeven te zijn... maar dat zou censuur zijn.
Om je te vergapen aan de collectie dan maar :)

Andere tips
Leer mijden kan lastig zijn. Begin eerst eens met opletten. Hangt aan die tas een kaartje, waar het leer vandaan komt? Nee, meestal niet... hoe weet je nu of het een koe, geit, hond of kat geweest is? Hoe weet je nu welk kind dit leer voor jou heeft ingespoten? Deze gedachten helpen mij vaak al een stuk op weg. Een riem of tas is écht geen noodzaak. Ik kan ze makkelijk laten liggen in de winkel.
Schoenen vind ik lastig, vandaar dit artikel - hopelijk help ik je op weg!


Wat doe ik zelf, eigenlijk?
Ik koop nooit leren riemen, tassen of accessoires. Een bankstel van leer komt er bij mij ook niet in. Schoenen vind ik lastiger. Ik mijd leer zo lang mogelijk, maar schoenen kopen is uiteindelijk vaak een noodzaak (zeker als je mij kent: ik draag ze helemaal op). Als ik nepsuede of nepleer kan krijgen kies ik daarvoor. Zwicht ik uiteindelijk toch voor leer, dan doe ik er zo lang mogelijk mee. Dit jaar heb ik voor de vierde zomer sandaaltjes met  leren bandjes gedragen: elke zomer maak ik ze schoon, smeer ze in met schoenencrème en borstel ze. Het kost twee minuutjes, maar het houdt de schoenen mooi - misschien ook voor jou een beginnetje om het leer
dat je al hebt, zo lang mogelijk te houden!

4 opmerkingen:

 1. Goede blogpost! Ikzelf ben vega maar als het op schoenen aankomt houd ik een bord voor m'n kop net als de rest van de vleesetende maatschappij. Ik weet het. Thanks dat je me er nog even op wijst. Gelukkig ben ik iemand die niet zo koopziek is en ik heb ook wel veel nepleer. Maar schoenen inderdaad... al moet ik zeggen dat ik die ook steeds minder van leer koop, en die ik van leer heb gaan echt jaaaaaren mee.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik koop zelden leren spullen want ik kom altijd bij goedkope nepleren dingen uit. Die vind ik op de een of andere manier mooier. Maar het blijft een beetje een dilemma. Want echt leer aan je voeten is wel het beste voor je voeten en dat merk ik maar al te goed...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik vraag me af waar dat laatste dan door komt. Omdat er zoveel chemische 'conserveermiddelen' op nepleer worden gespoten? Ook zijn veel mensen allergisch voor de 'leerlijm' die op nep- (en soms echt) leer wordt gebruikt.

   Verwijderen
  2. Waarschijnlijk gewoon omdat leer beter ademt, en tegelijkertijd toch waterdicht is. Net als je eigen huid. En dat is het ook letterlijk natuurlijk: een tweede huid.

   Verwijderen