vrijdag 11 april 2014

Living like Larry - Happy whales

Je zou het bijna missen, maar tussen al het nare nieuws van de afgelopen weken zat ook een positief bericht. Goed nieuws voor walvissen: Japan moet stoppen met de walvisjacht!


Walvissen? Hebben die het ook al moeilijk dan?

Helaas wel. Jagen op en vangen van walvissen is al sinds 1986 verboden, behalve als het 'voor wetenschappelijk doeleinden' is. Japan heeft altijd slim gebruik gemaakt van die dekmantel. Ondertussen verdwijnt het walvisvlees wél in dure sushi, walvisbiefstuk en schoollunches voor kinderen in Japan en Korea...! Ook Noorwegen en IJsland jagen nog op walvissen. Jaarlijks worden er zo'n 1000 walvissen op lugubere manier gedood. Daarnaast zijn er zo'n 300.000 walvissen die verstrikt raken in netten en al worstelend sterven.

Walvisjacht, daar deed Nederland ooit toch ook aan mee?

Klopt. Walvisvangen is iets historisch. In de 17e eeuw vingen Nederlanders ook 'volop' walvissen. De walvissen leverden walvistraan, wat gebruikt werd in leerlooing en wolbewerking. Let wel, er waren toen nog niet zulke moderne schepen! Er werd dus ook lang niet zoveel gevangen als nu.


Walvis gooit bootje van walvisvaarders om. Afbeelding uit "An account of the Arctic regions with a history and description of the northern whale-fishery" van W. Scoresby, 1820; via deze site.

 

Wat is er eigenlijk mis met het doden van walvissen?

Tsja. Om bij het begin te beginnen: walvissen zijn geen vissen, maar zoogdieren. Voor veel mensen maakt dat al een groot verschil: mensen zijn immers ook zoogdieren. Voor wie toch graag walvisvlees zou eten: het is behoorlijk ongezond. Door de verontreinigde oceanen en bio-accumulatie kan het vlees o.a. kwik en dioxines bevatten. Kwik is erg giftig en kan schade veroorzaken aan nieren, hersenen en zenuwen.

Daarnaast gebeurt het doden van de walvissen onnodig gruwelijk. Er worden hiervoor explosieve harpoens, wat een behoorlijk bloederig tafereel oplevert. Bovendien zijn veel walvissoorten inmiddels bedreigd in hun bestaan, terwijl walvisvet voor ons geen onmisbaar product is. En ondertussen zijn walvissen bijzonder slim: qua intelligentie kan je ze vergelijken met orang-utans en olifanten. Redenen genoeg om deze prachtige dieren in hun waarde te laten, lijkt me.


En nu?

Nu is walvisjagen dus officieel ook voor Japan verboden. Japan heeft aangegeven zich daarbij neer te leggen. Het effect daarvan moeten we afwachten tot volgend jaar, want de walvisjacht is dit jaar al voorbij. Misschien naïef, maar ik vind dit zeker een positief bericht. Zelfs al legt niet iedereen zijn 'wapens' neer, het brengt ons zeker een stapje in de goede richting!

Meer weten?
- Achtergrondinformatie van WSPA & Greenpeace


- IFAW: De bekende internationale dierenorganisatie heeft de toffe campagne Meet Us, Don't Eat Us; om walvisvlees overal ter wereld van het menu te krijgen.

- Sea Shephard is een ietwat agressieve maar zeer daadkrachtige organisatie die op zee walvistankers probeert tegen te houden. Met succes.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten