zaterdag 15 november 2014

Living like Larry - Fairtrade verlanglijstje 2014

Jaaaa, hoe kon ik dat nou vergeten: het is weer cadeautjestijd!

Misschien kwam het door de prachtige en lange nazomer die we hadden (die mij behoorlijk verontrustte: 20 graden in november, seriously?, hoeveel ik ook van zonlicht houd).

Hoe dan ook, het valt niet te ontkennen: het is bijna winter en er komt een lijst aan feest- en (voor mij) verjaardagen aan. Tijd om een nieuw overzicht van eerlijke en milieuvriendelijke cadeaus te maken!

In dit lijstje vind je cadeaus, om te geven of om te vragen, die fair trade zijn en zo mogelijk ook duurzaam & milieubewust. Geef deze producten een kans, zou ik zeggen, het is zo'n simpele manier om iets bij te dragen voor de aarde :-)


1. Badkamerproducten
Volgens mij met stip op 1 van de 'meest gegeven cadeaus': verzorgingsproducten. Heb ik in ieder geval vaak gehad van mensen die me niet kenden, en mijn moeder die in het onderwijs werkt al helemaal...  Helaas zitten daar vaak microplastics in, die bijdragen aan de plastic soep die onze oceanen wereldwijd vervuilt. Maar: fair trade én milieuvriendelijke douchegel, shampoo, scrub of zeep bestaat! Alle producten zonder microscopisch kleine stukjes plastic zijn verzameld (per land) op deze lijsten.

Voorbeelden? De scrubs van de Hema (helaas bevat de mannenscrub en voetscrub nog wel microplastics!), shampoo van Andrelon of sommige scrubs van The Body Shop (helaas, ook niet allemaal!).


BronBen je op zoek naar proefdiervrije en groene cosmetica? Kijk eens op Naoki!


2. Kaartjes van FairMail of Cards from Africa
FairMail verkoopt wenskaarten met foto's uit Peru en India. De foto's zijn gemaakt door tieners uit diezelfde landen: zij hebben van deze organisatie fotografieles gekregen. Dat is tof! Lees hier meer of bekijk meteen de collectie. Een FairMail kaart verstuur je met Greetz. Wist je trouwens dat alle Greetz kaarten op FSC-papier worden gedrukt?

Een klein nadeel voor wie graag zelf schrijft: de Greetz kaart houd je niet in handen, maar verstuur je online en wordt voor je geprint. Dat is anders met de handgemaakte Rwandese kaartjes van Cards from Africa. Het papier is gemaakt van office waste, dus de kaartjes dragen niet bij aan extra milieuschade.


3. Schoenen

Sneakers van biologisch katoen of plantaardig gelooid leer, met zolen van rubber uit goed beheerde gebieden van de Amazone. Klinkt als een sprookje? Veja verkoopt ze echt! En ze zijn nog tof ook :)
Dat is nog eens wat anders dan de Uggs waarvoor schaapjes in Nieuw-Zeeland bruut behandeld worden. Andere duurzame schoenmerken zijn bijvoorbeeld TOMS, Terra Plana, Beyond Skin (<3!) en For Your Earth.


4. Fancy tochtstoppers
12 % van de energie in huis gaat verloren via de vloer. Ik weet niet of tocht onder deuren daarbij hoort, maar in mijn huis is het in ieder geval een belangrijk probleem. Gelukkig kun je het zelf verhelpen door je huis of kamer minder tochtgevoelig te maken. Hoe koud het ook is, regelmatig luchten (kort de ramen open) is belangrijk. Zo verlaat vochtige lucht je huis en komt er droge lucht binnen. Droge lucht verwarmen kost namelijk een stuk minder energie dan vochtige lucht verwarmen.
En wat dacht een van een tochtstopper? Met een beetje moeite kun je wel een fancy exemplaar vinden, zoals hier.
Zelf maken? Kan ook! En soms zijn er ook katten die een handje helpen ;-)


Bron

5. Warme trui
Speaking of minder stoken... Investeer in een leuke warme trui! Als je net als ik de winter niet als favoriet seizoen hebt, heb je waarschijnlijk ook minder leuke winterkleding. Guess what? Dat maakt de winter niet makkelijker. Met een toffe trui van fair trade merken als Armedangels, Miss Green, Kuyichi, Komodo of Alchemist wordt al een stuk beter :) Op Good Fibrations vind je nog veel meer eerlijke merken die ik je kan aanraden.

Trouwens, op zoek naar fair trade kleding met een Afrikaans tintje? Kijk eens bij Thamani.

Bron

6. Voor je kleine nichtje of neefje
Zijn jouw neefjes of nichtjes gek op Disney, Playmobil, Lego, Barbie, Babyborn, K'NEX of ander merkspeelgoed? Overweeg eens te zoeken op marktplaats! Merkspeelgoed is van alle tijden en je maakt er kinderen net zo blij mee als met nieuw. Vaak ís het 'tweedehands' speelgoed namelijk nog als nieuw! In het kader van minimaliseren heb ik zelf in ieder geval vrijwel al mijn speelgoed verkocht de afgelopen jaren en daar heb ik heel wat blije gezichten/mailtjes over gezien :-)

Toch per se iets nieuws kopen voor een baby of dreumes? Keep Leaf (noem ik hieronder) verkoopt ook wikkeldoeken, babytasjes en slabbetjes!


7. Vrolijke etui's van Keep Leaf
Handig. Kleurrijk. Fairtrade. Uit India. En gemaakt van 100% biologisch katoen. Wat wil je nog meer? Onder meer te koop bij WAAR.

Bron


8. Something homemade
Wat is er nu leuker dan een cadeau krijgen waar de gever duidelijk de tijd voor heeft genomen? Een fotocollage, een bak vol zelfgebakken muesli of brownies in a jar bijvoorbeeld? Hello Natural zette 101 homemade gifts voor je op een rij in een supertoffe blogpost! Ook sieraden, scrubs en sjaals komen voorbij.

Bron


Veel succes met het maken, evt. kopen en inpakken van cadeaus deze maanden! Geniet van de blije gezichten straks :-)
Meer tips zijn trouwens altijd welkom, dan vul ik de lijst gewoon aan.

P.S Kleine disclaimer: het kopen van nieuwe plastic verpakkingen is natuurlijk geenszins duurzaam te noemen. Wat dat betreft zou dit een lege lijst moeten zijn: theoretisch gezien is niks kopen en niks vragen het beste voor de aarde. Maar ja, dat slaat in de meeste mensenlevens nergens op. Want natuurlijk wil je familie, vriend of vrienden jou een cadeau geven op je verjaardag of met Sinterklaas. Daarom maakte ik dit lijstje, zodat je weet wat te vragen, of te geven, waarbij je de aarde & haar bewoners in je achterhoofd kunt houden :-).

1 opmerking: