zaterdag 5 mei 2012

Living like Larry - Olie, Shell en Nigeria

Olie. Ik wil er al een tijd over bloggen, maar ik leek de juiste toon niet te kunnen vinden. Vaak schrijf ik Larry-stukjes in een vuur van verontwaardiging, verbijstering dat bepaalde zaken in de wereld gaan zoals ze gaan. Eindelijk vond ik gisteren de juiste toon toen een mail mijn inbox inkwam: Hoe erg moet de olieramp in Nigeria worden?

Aardolie
(petroleum)
Allereerst: waar hebben we dat nu eigenlijk voor nodig? Het antwoord is meer dan je denkt! Met aardolie maken we niet alleen benzine, maar ook diesel, kerosine, plastic, verf, make-up, kaarsen, geneesmiddelen en synthetisch rubber (natuurlijk rubber wordt gemaakt van sap uit rubberbomen). Leven zonder olie, dat kan eigenlijk (voorlopig) niet.
Basics: aardolie zit in de grond en is ontstaan door jarenlange druk van de aardlagen op de resten van dode organismen. Door ernaar te boren krijg je de aardolie omhoog. Veel olie wordt gewonnen in het Midden-Oosten, maar ook Afrikaanse landen komen in de top voor. Nigeria staat op plaats 15.

Nigeria, Shell & wat er mis is met olie

Aardolie doet geen kwaad als het onder de grond zit. Het wordt anders als we het uit de grond gaan halen. Dit kan aardbevingen veroorzaken, maar dat is nog een relatief klein probleem. De olieverbranding levert natuurlijk veel extra CO2 op (pak de fiets, lieve mensen!), maar ook daar wilde ik nu niet over schrijven. Het lekken van olie is de internationale ramp die ik wil noemen. Je kent vast wel de foto's van volledig zwarte zeemeeuwen, of het enorme stuk oceaan dat vervuild werd door BP. Olie die niet wordt opgeruimd, verwoest al het land dat het tegenkomt.

Wat te zien is op Worse Than Bad, een site van Milieudefensie, vind ik schokkend. Terwijl landen als Kuwait (= Q8) en Saudi Arabië barsten van de rijke oliesjeiks, profiteert in Nigeria bijna niemand van de olie. Sterker nog: bedrijven als Shell laten een puinzooi achter.
De enorme buizen die onzorgvuldig weggewerkt het landschap ontsieren, smerige stranden, dode vissen, zwarte vingers: het is er totaal onleefbaar.

Kijk wat er nog allemaal achterblijft nadat Shell beweert de troep te hebben opgeruimd (na een  olieramp die het nieuws nauwelijks nog haalt; terwijl er twee keer meer olie lekte dan bij BP!).



Hoor je de woede in de stem van deze Afrikaan? Lees dat gezicht - ik word er zo boos van! Shell is, opnieuw, zoals vele andere, een miljoenenbedrijf, dat makkelijk de kosten kan opbrengen om wat netter om te gaan met de aarde.
Dit filmpje is van januari 2012. In 2011 beweerde Shell al vele sociaal-maatschappelijke activiteiten te ondernemen in Nigeria. Het bedrijf zelf beseft dat het zich op glad ijs bevindt: het heeft een aparte Shell-Nigeria site en noemt vaak dat het om een complexe zaak gaat. Vind ik niet. Gewoon de troep opruimen die je hebt gemaakt; hoeveel schoolgeld je ook betaalt.

Shell lekte vorig jaar maar liefst 6,7 MILJOEN liter olie, onder meer omdat ze pijpleidingen zo slecht onderhouden. Nigeria werd, zoals vele voorgaande jaren, het zwaarst getroffen. In oktober komt er daarom een rechtszaak.
Politiek gezien is er in Nigeria natuurlijk van alles mis. De miljarden die het land jaarlijks verdient met olie komt terecht bij een kleine groep mensen. Shell doet zaken met deze corrupte overheden, en werkt zo ook nog eens hier aan mee... Ook Amnesty heeft daarom een dossier over Shell.

Wat kun je doen?
1. Boycot Shell. Of stuur een email waarin je ze vraagt hun handelen te veranderen. NU.

2. Kijk op Worse Than Bad: je zou kunnen helpen, volgens Milieudefensie, door de informatie te verspreiden via sociale media, of te doneren.

3. Milieudefensie is op zoek naar drie Nederlanders die meewillen naar Nigeria om met eigen ogen de olieramp te aanschouwen. Iets voor jou? Wil je mee? Hier kun je vanaf 6 mei meer lezen.

16 opmerkingen:

  1. De laatste tijd tank ik eigenlijk nooit meer (rijd nog amper in de auto!), maar daarvoor heb ik eigenlijk altijd bij Shell getankt. Krijg je met een benzinestation zónder bedienden vlakbij mij, gelijk na de afslag van de snelweg. En ik tank eigenlijk altijd net voordat ik thuis ben, zodat ik precies zie hoe duur het was en we de prijs eerlijk kunnen delen. Ik ben best bereid om daar iets meer moeite voor te doen, maar wel na het antwoord op de volgende vraag: is het daadwerkelijk beter bij andere benzinestations?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het is zo moeilijk te geloven dat dit soort dingen gebeuren, terwijl ik hier lekker achter mijn computer zit. Ik wist hier helemaal niets van, dus tof dat je erover blogt!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Onbegrijpelijk toch? Waarom zou je in 's hemelsnaam zo veel olie laten weglekken terwijl er binnen enkele jaren een enorme schaarste aan zit te komen? En daar komt de ramp voor de lokale bevolking en natuur nog eens bovenop...

    BeantwoordenVerwijderen
  4. @Esra: de hoeveelheid weggelekte olie is een ‘schijntje’. Vergelijk het met het overslaan van het bewateren van een polletje gras op een voetbalveld.

    Je zou het de directeuren haast willen verplichten daar een jaar te moeten wonen en zijn, en dan mogen ze die teringtoko (want het is de meest niet-duurzame bedrijvensector enzo) verder runnen. Maarja. Zolang ze lekker in hun Jaguar in het westen rond kunnen crossen en kunnen feesten: ze zouden moeten huilen, nachtenlang wakker liggen en als ze uiteindelijk in slaap vallen badend in angstzweet uit een nauwelijks uit een nachtmerrie kunnen ontwaken. Maarja, dat is wat ik denk, en als zo iemand dit leest dan lacht hij (of zij?!) het allemaal weg, zo ver weg van zichzelf zijn ze komen te staan. Hun inlevingsvermogen totaal verpest (lees een erger woord!) door de macht, het geld en voornamelijk de schijn van rijkdom en geluk.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. En: http://nos.nl/artikel/370775-shell-nieuwe-olielekken-in-nigeria.html

    “Een woordvoerder van Shell wilde niet zeggen hoe groot de nieuwe lekken zijn en wanneer die gerepareerd gaan worden.”

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Toen ik begon te lezen wist ik dat ik dit eerder had gehoord, en nu weet ik het weer: we hebben een paar weken geleden een brief met uitleg van Shell behandeld (puur om te manier van argumenteren te onderzoeken). Daarin ging het ook over milieuvervuiling en de problematiek van het werken met olie in Nigeria. Het klonkt echter alsof de situatie zich snel zou verbeteren. Die brief was uit 1995. Beangstigend hoe weinig er is veranderd...

    BeantwoordenVerwijderen
  7. @ Lisa: oh jemig :(

    @ Renze: het is bij anderen sowieso beter zolang die niet openlijk zulke enorme fouten maken. Mijn vertrouwen heeft een bedrijf tot het het schendt. Bovendien voel ik me hier zelf ook gewoon niet lekker bij, jij wel? Het klinkt alsof het een enorme gunst voor je is (iets veranderen) ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Bedankt voor het delen! Ik wist wel half dat er 'iets niet goed ging' daar, maar niet hoe, wat en waar precies. Bizar, dat dit soort dingen zo van de radar kunnen glippen.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. @Mille Pagine: bedoel je dat negatief alsin dat ik conservatief ben? :P ik zie de achterliggende gedachte namelijk niet echt, maar dat zal wel aan mij liggen.

    Ik wil overigens best geloven dat andere bedrijven het beter doen omdat ze niet negatief in het nieuws komen, maar ik vind het wat kort door de bocht om zoiets zomaar aan te nemen. Geef mij maar eerst een rapport van Greenpeace of een soortgelijke organisatie die het hele productieproces heeft gevolgd en die zeker weet dat alles goed is (en zo niet, wat er dan fout is).

    Maar goed, vanaf nu tank ik niet meer bij Shell (tenzij ik niet genoeg benzine meer heb om naar het volgende benzinestation te rijden).

    BeantwoordenVerwijderen
  10. @ Eva: graag gedaan :) Ja he, blows my mind everytime.

    @ Renze: Ha, nee dat bedoelde ik niet. Het is op internet soms lastig om te horen hoe iemand iets zou laten klinken in het echt. Ik las (+hoorde een beetje opgeblazen) 'ik wil dat best wel doen, maar alleen als....' Maar zo bedoelde je het waarschijnlijk helemaal niet ;)

    Zelf zou ik ook het liefst willen dat er een duidelijk 'goed-fout'rijtje van allerlei bedrijven te vinden is, helaas is dat er niet en tot die tijd die ik het met wat ik lees.

    Fijn, trouwens :)

    BeantwoordenVerwijderen
  11. @Mille Pagine: ik zal de volgende keer wel een filmpje maken en uitspreken hoe ik mijn reactie bedoel, inclusief de webcam die op mij gericht is! Als het dan nog misgaat...

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Ik heb hier echt geen woorden voor. Fantastisch geschreven dat wel, maar wat een verschrikkelijk onderwerp. Echt goed dat je hier aandacht aan besteed!

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Goede post zeg, complimenten.

    Groeten! Jorg
    (Ik werk mee aan de campagne Worse Than Bad)

    BeantwoordenVerwijderen