maandag 7 november 2016

Living like Larry - Fairtrade verlanglijstje 2016

Jaaaa, de cadeautjesmaanden beginnen weer! Terwijl ik dit schrijf, stort buiten de regen uit een onheilspellend grijze lucht. Buiten is het guur, binnen heb ik gelukkig lekker warm in mijn dikke vest.

Traditiegetrouw schrijf ik ook dit jaar een lijstje met eerlijke en milieu- en diervriendelijke cadeautjes. Niet alleen om te geven, misschien ook wel om te vragen! Zelf heb ik het met alletwee lastig: eigenlijk heb ik, zeker samen met mijn vriend, alles al...
Geen cadeau is wat mij betreft dus ook een optie. Voor de meeste families en vriendengroepen geldt dat niet, daarom is dit lijstje er: om je een beetje richting te geven, als je wél iets wil of moet kopen, maar ook rekening met de aarde wil houden.

In dit lijstje vind je voor iedereen wat: baby, kind, tiener, volwassene, student, pasgeboren moeder... ;-) Deze keer speciaal met prijsindicatie, omdat ik dat zelf ook altijd wel handig vind.


1. Tof servies
De koffie-to-go-bekers van Zuperzozial zijn één van de leukste dingen die ik afgelopen jaar toevallig tegen het lijf liep. Zuperzozial blijkt nog veel meer toffe spulletjes te hebben! Al vind ik de merknaam minder mooi, maar soit.
Servies van ZZ is gemaakt met de toekomst in mind: het is biologisch afbreekbaar, omdat het gemaakt is van bijvoorbeeld maïs of bamboe met een coating. ZZ maakt voornamelijk spullen voor in de keuken, maar je treft in hun collectie ook tassen en leuke accessoires.


Bron
Van Binnen, een duurzame winkel in Rotterdam, verkoopt veel servies van Zuperzozial.
Prijsklasse: €-€€


2. Inspirerende boeken
Er zijn genoeg inspirerende boeken voor wie al bezig is met een zo groen mogelijk leven:

* Groen, Groener, Groenst
* Leven zonder afval
* No Impact Man
* Biobudget
* Let's Go Green

Het eerste boek is een grappig geschreven persoonlijk relaas over de zoektocht van single twintiger; de rest staat nog op mijn to read-list.

Bron


En wat dacht je van kookboeken? Een superpopulaire markt waar je zeker iets duurzaams uit kunt kiezen. Ik kijk nog uit naar Bonen!, de Vegarevolutie en Vlees is dood, lang leve groente (never mind de provocerende titel: het is zo).

Als het even kan, kun je het boek tweedehands kopen (zie tip onderaan). Of is degene voor wie je een cadeau koopt in bezit van een e-reader? In dat geval is het ebook de milieuvriendelijkste optie, maar alleen als je het vergelijkt met een nieuw boek.

Prijsklasse: €€


2. Frisse kleding
Bron
Ook recent zijn een aantal kledingproducenten (zoals ZARA) weer in opspraak geraakt over hun productie-omstandigheden. Volledig fair fashion? Daar zijn we helaas nog lang niet. Gelukkig zijn er genoeg goede initiatieven, voor als je toch iets nieuws wil of moet kopen. Vraagt iemand om een winterse sjaal? De sjaals van Bufandy zijn voor eerlijk loon geweven in Ecuador.

Fair + Fair verkoopt kleding voor iedereen, in winkels in Haarlem, Amsterdam, Den Haag, Kampen, Eindhoven, Groningen, Bergeijk en natuurlijk online. Ook watmooi blijft een favoriet van mij: heerlijk overzicht van allerlei duurzame merken (zoals People Tree) op één site.

Prijsklasse: €-€€€3. Jangali - gehaakte knuffeltjes

De leuke Return to Sender collectie van de Hema bevat ook deze knuffeltjes! Je kunt kiezen uit een olifant, leeuw, neushoorn, luipaard of buffel. Jangali's worden gehaakt door Nepalese moeders en zijn gemaakt van biologisch katoen.* Vier vrouwen zijn er maar liefst nodig om één knuffeltje te maken: poten, hoofd, lijf... de vierde moeder zet het knuffeltje in elkaar.

Bron

Op het productlabel vind je leuke weetjes én de handtekening of vingerafdruk van één van de maaksters van de knuffel!

Prijsklasse: €


 4. Sweet heroes
Om in bij knuffels en Nepal te blijven: wat denk je van deze poppen die je zelf kunt (in)kleuren?
Sweet heroes zijn zachte popjes, gemaakt van biologisch katoen, geteeld zonder bestrijdingsmiddelen en verwerkt in veilige omstandigheden. De makers ontvangen eerlijk loon. De ontvanger kan de pop zelf inkleuren met speciale viltstiften (dop gemaakt van gerecycled plastic) en krijgt er ook een bedje voor de pop bij.

Bron
De organisatie zorgt met jouw geld voor een eerlijk loon voor de producent, een veilige werkomgeving en investeert in meer projecten in Nepal.

Prijsklasse: €€€
Veel geld voor een knuffel, maar je kunt het zien als donatie naar een goed doel.


5. Discovered & Ecomondo
Fair trade Marktplaats voor kunstenaars: dat is de beste omschrijving voor Discovered. Hier kun je echt uren rondneuzen om originele, eerlijk geproduceerde cadeautjes van over de hele wereld te vinden. Wat dacht je bijvoorbeeld van een laptopsleeve van gerecycled papier?

Ecomondo is meer een klein online warenhuis met cadeautjes met iets goeds in zich: stimuleren hergebruik, verminderen afval (herbruikbare drinkpakjes) of maken je omgeving mooier, zoals een seedbomb met bloemenzaadjes.
Voor kersverse mama's en papa's vind je hier ook een rammelaar van bioplastic en kinderservies van bamboe.

Prijsklasse: €€-€€€€ (afhankelijk van wat je kiest!)Tot slot een kleine tip... 

Koop boeken, als het even kan, niet nieuw
 Vraagt je vriend(in), (schoon)vader of nichtje een boek cadeau? Kijk eens rond of je mooie tweedehands versie kunt vinden! Veel mensen zetten een boek na lezen al gauw te koop op Marktplaats. Ook via bol.com kun je tweedehands kopen (daarbij gaat wel een groot percentage van het verdiende geld naar Bol, in plaats van naar de eigenaar...). In grote steden zijn vaak allerlei tweedehands boekwinkels te vinden en ook bij een kringloop slaag je wellicht.
Behoefte aan meer inspiratie?
De fair trade verlanglijstjes van de afgelopen jaren vind je in de archieven van mijn blog:
- 2012 die Ecoisttas is nog steeds een droom ;)
- 2013 stond in het teken van Fair Phone en fair eten
- 2014 met vegan schoenen en toffe kaarten
- 2015 waarin ik kraamcadeautjes, dekbedovertrekken en Boc'n roll adviseerde* Dit knuffeltje is hiermee inderdaad allesbehalve lokaal. Wil je een optie die minder CO2-uitstoot veroorzaakt, dan kun je beter op zoek naar een leuk knuffeltje op een rommelmarkt in de buurt of in de kringloopwinkel in jouw stad.

P.S. Dit is mijn 300e artikel op Mille Pagine! Hoera! :-)

1 opmerking: