vrijdag 12 oktober 2012

Living like Larry - Kleding en de toekomst

Ineens stuitte ik er op. To die for: is fashion wearing out the world? - een boek met een missie, die niet veel verschilt van mijn eigen missie. Lucy Siegle schrijft over 'de onmenselijke en milieuverwoestende manier' van kleding kopen waar wij aan meedoen. Zij vindt, dat we door goedkope kleding te kopen indirect meewerken aan exploitatie van de mensen die deze kleding voor ons maken. Hmm, indirect? We weten inmiddels bijna allemaal wel waar onze kleding vandaan komt - we vergeten het alleen liever. Hoe vaak sta ik niet in de H&M (ja, ehh, 2x per maand ofzo, maar dat is alsnog veel vaker dan in welke kledingwinkel dan ook) en hoor ik de moeders praten: "Guttegut, het kost hier ook helemaal niets he?" terwijl ze hun handen door de nieuwe lading verschrikkelijk dunne en kwetsbare shirtjes laten gaan.*

Cijfers, om het nog even pijnlijker te maken:
- Elk jaar worden er 80 miljard nieuwe kledingstukken gemaakt
- De gemiddelde vrouw koopt 28,5 kilo kleding. PER JAAR.
- We dragen 20% van onze kleding 80% van de tijd.
- In haar leven geeft een vrouw zo'n € 150.000 aan kleding uit. (voor dat geld vind je ook een leuk appartementje in Amsterdam, of een huis in een minder populaire plaats)

Fast fashion noemt Lucy Siegle het. Eigenlijk net zo fout als fast food. Ik heb het boek nog niet gelezen, maar het inspireerde me al wel tot dit stukje.

Tips om bewuster met kleding om te gaan

- Bewaar je mooiste kleding niet voor de 'mooiste' feestjes

Elk feestje is dat leuke jurkje waard. Sterker nog: elke dag! Draag de kleding waar je zo verliefd op werd in de winkel ook daadwerkelijk, bewaar het niet voor later. Twijfel niet over 'de juiste gelegenheid' maar trek het aan, eventueel een ontnuchterend zwart jasje erover en maak je klaar om een heleboel complimentjes te ontvangen.

- Zelf aan de slag!

Je bent vaak pas écht zuinig op iets als je veel waarde hecht aan de herkomst, of weet hoe moeilijk het was om te maken of te krijgen. Zelf ben ik helaas niet superhandig, maar ik heb best veel leuke dingetjes gebreid (breien is ontzettend makkelijk, heel snel en héél leuk!).
Tof om eens op te verdwalen is Recykleren, met véél foto's. Gevonden via deze inspirerende blog :)

- Sta soms stil
Ga af en toe eens na bij jezelf hoe lang je de kleding al hebt die je vandaag aanhebt. Ik doe het soms als ik mijn fietsketting losmaak. Dan bedenk ik: laarsjes 2 jaar, broek 1 jaar, shirt 3 maanden, oorbellen 3 maanden, jas 3 jaar... En vraag jezelf dan af, of je tevreden bent of niet - en hoe lang die goedkope (of juist dure!) kleding het nu werkelijk volgehouden heeft.

- Opruimen & herontdekken
Je kledingkast puilt ongetwijfeld uit. Kies een druilerig weekend om alles uit je kast te halen en te heroverwegen. Wat je veel draagt, mag direct terug. Wat draag je bijna niet, en waarom niet? Was je vergeten dat je het had? Bedenk nieuwe combinaties en leg deze kledingstukken bovenop/vooraan, zodat je ze nu vaker pakt...
En zijn er producten met kaartjes er nog aan? Hoe zou je dat de volgende keer kunnen voorkomen? Kun je ze nog terugbrengen?

Maak een lijstje van de weinig-tot-nooit gedragen kleding. Bewaar het en kijk er over 3 maanden weer naar. Zijn er kledingstukken die je nog steeds nooit draagt? Zet ze op marktplaats of breng ze naar de kringloop!

Want waarom accepteren we nog dat onze jassen, jeans en jurkjes worden genaaid door mensen die daarvoor uren moeten overwerken voor een hongerloontje, terwijl het milieu vervuild wordt door overproductie, pesticiden en vlieguren? Waarom kopen we maar door terwijl onze kast volhangt? (M. Eyskoot)

Meer weten?
- To Die for: Is Fashion Wearing Out the World? Ik ga speuren naar het boek - maar wie het als eerste gelezen heeft mag het zeggen! :)

- Marieke Eyskoot schreef de shopgids Talking dress, daaruit is het citaat hierboven afkomstig.

- Mijn eerdere stukje over kleding & brief naar H&M

* Begrijp me overigens niet verkeerd, ik wil niet per se alleen H&M 'aanvallen'. Zara, C&A, V&D, NewYorker enz. zouden net zo goed de hoofdrol in mijn stukjes kunnen hebben. Voor mij is alleen om onduidelijke reden de H&M het moeilijkst om van weg te blijven.

4 opmerkingen:

  1. Die 20%/80% 'regel' is eigenlijk geen regel. Dat is gewoon een gok in de lucht die ooit iemand heeft geroepen over een onderwerp en die nu toegepast wordt op een hele hoop andere onderwerpen. Tenzij er natuurlijk echt een onderzoek is geweest bij het kleding dragen die dat zegt, maar anders is het geen écht cijfer.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Lees het boek zou ik zeggen, dan kom je erachter of er zo'n onderzoek is geweest. ;-) Maar ik neem aan dat je wel begrijpt dat het gaat om de stelling, niet om de precieze cijfertjes.

      Verwijderen
  2. Leuk dat je hierover schrijft. Ik word soms zo vrolijk van het herontdekken van mijn kledingkast (nieuwe mode brengt immers steeds de mogelijkheid tot nieuwe combinaties met zich mee) dat mijn handen af en toe jeuken om erover te bloggen. Alleen zou ik dan een nieuwe blog op moeten starten, want ik vind het niet op mijn huidige blog passen. Wat me tegenhoudt? Tijdgebrek...

    Wat ook leuk is: kleding die niet meer helemaal bevalt net dat beetje verbouwen zodat het weer mooi is of weer lekker zit. Een paar maanden terug heb ik mijn moeder gevraagd hoe met de naaimachine om te gaan, maar ook met simpele naald en draad kom je een eind - het is in ieder geval minder ingewikkeld dan er iets totaal anders van maken. Een paar knoopjes kunnen het soms al doen.

    BeantwoordenVerwijderen