woensdag 30 juli 2014

Niño

De zee ruist zachtjes. Heel warm is het niet, de zon verstopt zich achter een pak wolken, maar het is broeierig genoeg om in bikini te liggen. Voor me speelt een man met zijn zoontje in het zand. Het jongetje is iets ouder dan een jaar, hoogstens, want hij loopt nog onzeker. De waggelgang van een peuter heeft ie. Het geeft me een rustig gevoel: zien hoe het kind af en toe plots bijna of helemaal valt en dan niet huilt. Alsof het mij wil leren: ik kom er wel, en jij ook, heb toch vrede met hoe de dingen lopen.

Ik ga op mijn zij liggen, zodat ik vader en zoon beter, en minder stiekem, kan bestuderen. Moeder zie ik niet.

De man is Italiaans tot in de puntjes: ijdel, want gespierd en prachtig bruin, een vrijwel gladde schedel met  gemillimeterd kapsel, een kleine tattoeage op zijn biceps en een piepklein zwembroekje. Ik ben er aan gewend en ik moet zeggen: in zijn cultuur voldoet hij aan alle eisen.
Het jongetje is klein, niet mager maar precies in verhouding tot zijn lengte. Piccolino. Het wil naar de zee, maar draagt geen zwembandjes. Hij rent al hobbelend weg, maar papa is er binnen twee grote stappen bij.

Met een grote zwaai pakt de man het jongetje en legt het op zijn buik op zijn onderarm. Het jongetje lacht en spartelt als hij bij het water gehouden wordt. Vertederd kijk ik toe.

Dan ben ik plotseling zo, zo moe.

Eén van mijn lievelingsdingen: hoe geluiden klinken als je zo moe bent dat je ergens anders dan in je eigen bed, zoals op het strand, in slaap valt. Zacht, kabbelend, geruststellend. Zo kalm dat je je ogen sluit, je overgeeft.
Door mijn wimpers heen zie ik de kleine watertrappelen. De zon verwarmt mijn rug. Het Siciliaans van de mannen sust mijn hart stil.

Het strand draait weg, vrede is wat overblijft.

maandag 14 juli 2014

Living like Larry - 8 snelle manieren om nú de wereld te verbeteren

... de zomervariant!

In de zomer(vakantie) heb je vaak de kans om milieuvriendelijke opties te kiezen waar je zelf misschien nog niet aan gedacht had. Hierbij 8 makkelijke tips!

Op vakantie


1. Zet je droger uit
Met het mooie Nederlandse weer (lees: veel wind) kan je was ook buiten snel droog worden, zonder dat dat extra energie kost. Trouwens, binnen lukt het ook prima - al blijft wapperend in de wind wel het beste. Ik heb nog nooit een droger nodig gehad in ieder geval!


Wasgoed in Napels (bron)


2. Ontdooi je vriezer
Zet meer apparaten helemaal uit! Je koelkast bijvoorbeeld, want wat ligt daar nu helemaal in als jij op reis bent? Een stuk kaas? Misschien kun je dat gewoon opmaken voor je op vakantie gaat. En kan ook je vriezer uit? Haal ook stekkers uit stiekeme energieslurpers die je de komende tijd niet gaat gebruiken, zoals de printer, televisie, vaatwasser, magnetron...

3. Was eens met de hand
Wie gaat backpacken of kamperen is dit vast al gewend: doe kleine wasjes met de hand! Je bespaart er een heleboel water mee en voor je kleding is het ook fijn. Niet iedereen weet dit, maar: een wasbeurt in de machine is echt een aanslag op je kleding! Daarom was ik bijzondere kledingstukken (heel dun/met kant/sportBH's) sowieso al met de hand. Het gaat dan een stuk langer mee, en dat heeft alleen maar voordelen. Let ook een beetje op hoeveel wasmiddel je gebruikt - teveel is verspilling van al chemische middelen...

Tip: Biotex is dus niet zo bio. Klok wasmiddel is dat wel! Bevat geen chemische wasmiddelen & is volledig afbreekbaar. Het witte-waspoeder bevat ook geen bleekmiddel.  


4. Pak de trein
Ga een keer niet met het vliegtuig. Of neem een vlucht naar een luchthaven die dichterbij Nederland ligt en reis de rest van het stuk met de trein. Geloof me: dat is zoveel leuker en relaxter dan vliegen! Je maakt meer mee en je ziet veel meer. Vaak is het ook nog goedkoper. Ohja, en het is dus minder milieubelastend (want vliegen, dat is wel echt enorm slecht - sorry, travel lovers, maar het is zo).


Omdat je dan belandt op nieuwe plaatsen: reis met de trein! <3



5. Neem een plastic flesje mee
Als je zelf alvast een drinkflesje mee hebt, voorkom je dat je op locatie (in het vliegtuig, op het station, bij het hotel, in die leuke grote stad) telkens weer voorverpakt drinken moet kopen in milieuonvriendelijke plastic flesjes of aluminium blikjes. Nu kun je dit flesje gewoon bijvullen met water uit de kraan (als dat drinkbaar is) of uit 1, 2 of 5 litersflessen. Frisdrank mag ook, wat je wil :-) Scheelt je meteen wat geld (en dat kun je op vakantie altijd goed besteden, toch?)  

6. Stop met scrubben
Scrubs worden gemaakt van microplastics, die via het doucheputje in de oceaan belanden. Alle microplastics bij elkaar vormen één vieze plastic soep. Of ze komen uiteindelijk terug op je bord, via vissen.
Toevoeging: er bestaan wel scrubs die geen plastic bevatten (zie de comments!). Of doe zoals dieren: gebruik (strand)zand als natuurlijke scrub :)

Uitjes
 

7. Ga niet naar de kermis (tenzij je dat echt heel erg leuk vindt)
Een kermis kost bakken en bakken met energie. Daar werd ik laatst aan herinnerd toen naast mijn huis de kermis werd opgebouwd, en bij mij thuis de stroom uitviel. Het verschil met een pretpark is dat er bij een kermis nog veel meer CO2 uitstoot komt kijken, omdat de attracties elke keer verhuisd moeten worden. Echt veilig is het trouwens ook niet... En, nouja, ik vind kermis eerlijk gezegd niet echt leuk: te onrustig en te veel gokken.


8. Ga niet naar het dolfinarium (ook niet als je dat echt heel erg leuk vindt)
 En ga niet met dolfijnen zwemmen. Voor meer uitleg, lees je dit stuk over de dolfijnenindustrie of kijk je de documentaire The Cove. Olifant berijden valt wat mij betreft in dezelfde categorie: niet oké.

 

Misschien needless to say maar...als je dan straks vakantie hebt, geniet ervan! Ga gewoon lekker naar het strand, banjer door de stad of trek de natuur in en kijk om je heen.Ontmoet nieuwe mensen, proef nieuwe gerechten en leer dankjewel te zeggen in een vreemde taal. Zorg dat je niet al te veel geen afval achterlaat, dan doe je het al heel goed ;-) Fijne zomer!


Update: zin in een gave strandwandeling waarbij je ook nog iets goeds doet?
Ga mee met stichting de Noordzee! Zij willen de kustlijn van Nederland opruimen. Vorig jaar is het gelukt de hele kust in 31 dagen af te lopen, dat gaan ze in augustus weer proberen. Vaak is de lunch gesponsord. Kijk hier voor een etappe bij jou in de buurt.

zondag 6 juli 2014

Living like Larry - Update for the better #2

Mijn vorige update for the better is al een hele tijd terug. Het stuk ging over positief nieuws dat ik na lang zoeken bij elkaar had weten te schrapen. En dan nog stelde dat nieuws niet veel voor. Niet erg voor herhaling vatbaar dus.

Gelukkig zijn er op kleine schaal wél een heleboel positieve dingen te noemen. Dan denk ik vooral aan dingen waarover ik ook nog steeds leer. En hoe makkelijk het soms is iets goeds te doen. Ik kan alleen maar over mezelf spreken, dus vandaar dat deze post vaak het woord 'ik' zal gebruiken. Het is absoluut niet bedoeld als 'opscheplijst'. Het is bedoeld als lijst van punten die ik de afgelopen tijd heb geleerd, die jij misschien ook makkelijk toe kunt passen in je leven! :)

Dit stuk focust op kleding & eten.

Kleding

- Bij voornemens voor 2014 schreef ik op:
een keer iets kopen bij Nukuhiva, het liefst een spijkerbroek
Het heeft even geduurd, maar dit voornemen is vervuld! Een paar keer heb ik de winkel moeten bezoeken voordat er iets bijzat dat ik écht mooi vond (tip #1 voor minimalisten: lang zoeken, koop alleen wat je écht fantastisch vind). Maar uiteindelijk kocht ik dit jaar de Haily Super Skinny, en hoewel het me een rib uit mijn lijf kostte is het absoluut mijn lievelingsbroek. Mooi afgewerkt, zit heerlijk en staat prachtig.



















- Het Nederlandse Kuyichi is één van de eerste merken die de duurzame spijkerbroek op de markt bracht. Al in 2001 kwamen zij met een spijkerbroek van organisch katoen. Wauw! 13 jaar later zijn er nog steeds merken die dat niet voor elkaar krijgen... Op dit moment is 95% van het katoen uit de spijkerbroeken duurzaam.
Ook zo'n spijkerbroek? De Kuyichi webshop houdt op dit moment sale!

- Overigens geeft Rankabrand Kuyichi een B (wat alsnog heel goed is). Dit is vooral omdat er weinig informatie te vinden is over de CO2 uitstoot en werkomstandigheden. Ik las in ieder geval vast dit positieve stuk over Moufide, Samira en Souad.
Daarnaast zijn Mud Jeans & Nudie Jeans merken die heel goed scoren bij Rankabrand.





- Vind je een nieuwe Kuyichi spijkerbroek te duur? Tip #2 voor wie het aandurft: er zijn ook mensen die hun Kuyichi broek op Marktplaats aanbieden! ;-)

- Mijn spijkerbroek kocht ik bij Nukuhiva; echt een winkel naar mijn hart (tip #3). Alleen maar kleding van eerlijke merken, gemaakt van biologisch katoen. De spijkerbroeken (kort of lang) zijn eigenlijk allemaal even fijn. De shirts, vestjes en truien zijn vaak iets minder mijn stijl: veel wit, grijs en pastelkleurig, terwijl ik al tijden probeer meer kleur en glitter te dragen, gewoon omdat ik daar zo vrolijk van wordt.

Bij Nukuhiva zijn ook accessoires te koop die een soortgelijke oorsprong hebben. Ennn.. als je geluk hebt staat er een schaal met Tony's Chocolonely.
Let wel: de kledingprijzen zijn behoorlijk hoog, maar niet hoger dan prijzen voor andere eerlijke kleding. Ik hoop dat de spijkerbroek langer meegaat dan eentje van H&M van €30, maar dat kan ik nog niet bewijzen.



Wand vol spijkerbroeken bij Nukuhiva

- Ruilwinkel
Bij mijn ouders in de buurt is dit jaar een Ruilwinkel geopend. Hoewel ik er niet vlakbij woon, ben ik toch lid geworden. Het concept is supergaaf namelijk: je levert in wat je niet nodig hebt, krijgt daar punten voor (bijvoorbeeld 1 punt per boek) en van die punten kun je iets nieuws 'kopen'. Nergens komt er geld aan te pas!

Ik zocht vijf boeken op die ik al een tijd op marktplaats had staan, maar waar niemand op reageerde. Gek hoor, wie wil er nou niet weten hoe je konijnen verzorgt? ;-) Vervolgens ging ik eens rondkijken: servies en bestek was er te vinden, allerlei boeken, cd's en dvd's, maar ook kleding en spelletjes. Een jonge moeder rekende enthousiast het spel 'Levensweg' en een stapel kinderkleertjes af. Ik kon niet zo snel iets vinden waar ik iets aan had - toch ging ik uiteindelijk naar huis met een dvdbox :) Misschien lever ik die later weer in.

Leuk ook: het prikbord, waarop mensen vooral vroegen om fietsen en elektrische apparaten. Toch: een mooi initiatief. In plaats van alleen maar meer te kopen, moet je nu echt iets wegdoen voor je iets nieuws je huis binnenhaalt.


Eten

Wat ik leerde: het is een stuk makkelijker om milieuvriendelijk te eten als iets meer leert over wat er in voeding zit!

- Minder vliegkilometers
Ik vind kiwi's lekker. Jammergenoeg moeten ze helemaal vanuit Nieuw-Zeeland naar Europa worden vervoerd, voordat ik ze kan opeten. Kiwi's eten wordt (uiteraard) gepromoot door de fabrikant, en wel om de volgende redenen: bevatten veel vitamine C, polyfenolen en vezels en maar weinig calorieën.
Gelukkig is er een heleboel heerlijk fruit te vinden dat ook aan al deze voorwaarden voldoet, maar van dichterbij kan komen (tip #4)!

Namelijk:
Vitamine C vind je ook in citrusfruit (citroen, limoen en sinaasappel), zwarte bessen en aardbeien. Het zit ook volop in goudrenet appels (andere appels bevatten minder vitamine C).
Polyfenolen vind je in bijna al het fruit, maar dezelfde concentratie als kiwi's zitten in pruimen, bosbessen, blauwe bessen en... koffie? Ja, echt.
Vezelrijk & calorie-arm: dat geldt eigenlijk voor ál het fruit. Alleen zacht, rijp fruit zonder schil of pitjes bevat wat minder vezels.

- Groente- en fruitkalender
Met deze handige kalender van Milieu Centraal kun je zelf kijken wat deze maand het minst milieubelastende groente en fruit is (tip #5). Er wordt rekening gehouden met energie die gebruikt wordt bij teelt en vervoer.

De resultaten zijn soms verrassend. Voor juli zijn bijvoorbeeld aardbeien en frambozen (uit Polen) niet aan te raden: worden naar Nederland vervoerd per vrachtwagen. Het slechtste, klasse E, zijn de sperzieboontjes uit Kenia of asperges uit Peru (allebei per vliegtuig vervoerd). Trouwens, bramen uit Nederland krijgen ook klasse E: geteeld in een verwarmde kas.

- Tip #6 Laat je niet overdonderen door al deze kennis! Zie het als een eye-opener.
Houd overzicht door eerst te zoeken op A-categorie. Dan vind je dat je deze maand zonder problemen appels, bananen, sinaasappels en peren kunt kopen. :-)




















Good luck :-)