zaterdag 14 januari 2012

Verlangen verstikt

Overal ingaan zonder verwachtingen, één van mijn voornemens voor 2012, betekent niet: overal op ingaan. Vanavond is zo'n avond. Ik schrijf tegen - contra - de verwachtingen, want dat zijn kleine nare boogschutters met een soort van gifpijlen. Jaloezie, arrogantie, verachting, onzekerheid - elke zonde hebben ze op hun boog. Dat is hun taak ook, maar de mijne is ze te weren.

Ik weer ze met gelijkgestemden, met chocolade in warme melk, met géén ontbijtje bij de Kiosk kopen en daar trots op zijn. Ik weer ze met herinneringen - jij op de fiets met een hoofd vol gedachten, zo onaantrekkelijk! - en dat zou voldoende moeten zijn.

Wat jij doet is stoer, gaaf en dapper. Is dapper en stoer hetzelfde?

Jij werkt omhoog, jezelf, met ellebogen in stadskantoren. Gebouwen met verdiepingen maar je neemt de lift en gaat dan 's avonds fitnessen. Je fietst, maar als het kon had je een auto en je woont ikea, maar als het kon richtte je het écht in. Waar laat je je tijd? Die kun je alleen maar verdelen. Niet aan mij besteden, dat zou zonde zijn als er iets beters voorbij kwam. Maandagochtend is het weer TL-lichten en koffie, kantine met broodjes plakkerige kaas en ideeën om je te bewijzen.

En tot slot: jij, die andere, jij werkt niet. Misschien nog wel beter. Of is loonslaaf een zeurderig woord van iemand die gewoon niet vrolijk in het leven staat? Is werken gewoon, en moeten wij volgen zonder na te denken? Ik weet dat ik zal volgen, maar voor altijd?

Hoe dan ook: wij, Zweedse en ik, wij studeren, en nu is het tijd voor salsa. Dansen, tegen de gespannen boog in.

8 opmerkingen:

 1. Er klinkt best wat vrolijkheid in het stukje, al is het een beetje verborgen voor m'n gevoel!

  En tot slot: ik vind het leuk dat er na je tot slot nog een hoe dan ook komt ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Verlangen verstikt, maar: verheugen is leuk :) Zolang verwachtingen realistisch zijn, is er niks mis mee toch?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @ Jaap: Haha, ja, nu zie ik het ook. Maar dat 'slot' was bedoeld voor de derde jij, en de laatste is meer de conclusie.

  @ Esra: Hm, je kunt beter geen enkele verwachting hebben, maar meestal lukt dat niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dat lukt meestal niet nee, zeg maar gerust nooit, want het menselijk brein zou het menselijk brein niet zijn als het zich niet overal wat bij voorstelde.
  Ik blijf denk ik bij de realistische verwachtingen ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dit leest heel fijn, ik weet alleen nooit hoe ik moet reageren...

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Het hoeft ook niet altijd een inhoudelijke reactie te zijn toch, het is juist leuker te weten wat het bij anderen oproept?

  BeantwoordenVerwijderen
 7. "Of is loonslaaf een zeurderig woord van iemand die gewoon niet vrolijk in het leven staat?" Volgens mij klopt dit stiekem wel. Maar mooi geschreven!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Soms snap ik echt geen bal (pardon my french) van wat je schrijft en lees ik het na enkele dagen weer, en snap ik ietsje meer. Dat is GOED (pardon my capslock), keep it up (pardon my English.)..

  ojeemijnhersenenslaanophol,dankustuderen&examens.

  BeantwoordenVerwijderen