vrijdag 26 oktober 2012

Le cose più belle #2 - Firenze

De hitte van de laatste novemberavond is bijna niet vol te houden in mijn krappe kamer. Buiten is het net boven nul, maar binnen brandt mijn verwarming onverstoorbaar. Ik kan haar niet zachter zetten, alleen aan of uit. Lekker Italiaans: goede verwarming... hoezo, dat hebben we toch niet nodig? ;-) Om mezelf nog wat lucht te geven, heb ik het raam opengezet. De witte gordijnen wapperen wat - maar ik vind het wel genoeg zo.
Ik draai de knop om en ga naar buiten.

De regen is pas even opgehouden, maar de straten zijn nog leeg. Waar je zomers niet kunt lopen, al bezwijkt in de geur van duizend nationaliteiten die allemaal Firenze, Florencia of Floraaaance op de foto willen zetten, is het in november schraal hoe weinig mensen hier zijn. Ik bedoel: bijna schraal, want ik geniet.

De afgelopen dagen heb ik juist meer gezien dan in welke zomer dan ook.

Ik ben vaak in Florence geweest, maar het allermooiste waren de twee weken dat ik er 'woonde'. Ik werd een uitwisselingsstudent, ging op in de Erasmus-talen-massa en sprak niets anders meer dan Italiaans. "Ik kan geen Engels!" riep ik over de muziek heen, en meer dan ooit kreeg het woord predator een menselijk gezicht.

Pluspunten van deze stad zijn oneindig: het is één groot openluchtmuseum, het is er schoon, alles kan je te voet doen... en: het is supercentraal gelegen in Italië (je kunt in 2 uur treinen in Rome zijn!).

Nadeel: veel mensen zijn afgestompt door het toerisme. Verbaas je niet over hooghartige blikken, 'Italianen' die geen Italiaans spreken, opdringerige flyeraars, zigeuners en veel te duur eten in het centrum. Zoek het gewoon iets verderop!

Vijf willekeurige fijne dingen van Florence

1. Trattoria Il Girasole 
Buiten staat een vrolijk gekrijt schoolbord met daarop: vegetariërs welkom :-) Lief! Ik was meteen overtuigd. In deze één-vrouws-zaak bereidt een Italiaanse nonna elke dag verse lasagne, pizza's en pasta's. Je bepaalt per portie, dus echt grote borden krijg je niet, maar het is wel spotgoedkoop. Het is meer een plek om te lunchen, en guess what? Het eten is hier echt het lekkerst van de hele stad. Bovendien: als je echt trek hebt, kun je zo nog een portie bestellen. Als iets op is (als in: als de schaal lasagne leeg is), wordt het met liefde nog een keer voor je bereidt. Dat zie je ook, want de keuken zit in het 'restaurantje', tussen de tafeltjes. Adres: volgt!


2. De synagoge
Florence heeft geen echte Joodse wijk, maar bij de synagoge lijkt dat wel zo. Heel geschikt voor wie even weg wil uit de Renaissance. Vlakbij zit Joods (dus kosjer & interessant!) restaurant 'Ruths'.
Al lopend vanaf de Dom passeer je trouwens een studentenbuurt, heel leuk.

3. Ohja: de kunst
Mijn favoriete wijken zijn Oltrarno en Sant'Ambrogio. De mooiste kerk vind ik de Santo Spirito: er is hier een beeldhouwwerk dat bijna van de muur afspringt, supergaaf.
Meer? Geen slechte plek om te beginnen: wiki!

4. Vanaf eind november: de enorme kerstboom naast de Duomo
Inclusief rode kerststerren ter versiering!


5. 's Avonds: Colle bereto
Alleen naar toe gaan als je mensen uit de Upper Class met een grote grijns en gezonde dosis spot kunt bekijken. Colle Bereto is... bijzonder. De bar is op vrijdagavond overcrowded, de muziek probeert een heel plein te overschreeuwen en een glas water kost maar liefst €5. Maar dan hoor je wel tot de top: hier wordt je alleen in stijl lastiggevallen ;-)

Uitgaan in Florence verschilt niet veel met de rest van Italië. Ongemanieerde mannen weten op één of andere manier precies waar toeristen én internationale studenten te vinden zijn. Maar dat geeft niks, ik kan er altijd wel om lachen, en verhalen uit putten.

Florence is prachtig in herfst en winter, juist omdat je de stad helemaal voor jezelf hebt. Go get some, als je de kans hebt.

2 opmerkingen:

  1. Herfst is vast geschikt voor mij. Aangename temperatuur maar niet gelijk zo rood als een kreeftje ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Je zou echt een reisgids moeten schrijven, want wat beschrijf je dat allemaal leuk! Mooie fotoos ook erbij :)

    BeantwoordenVerwijderen