zaterdag 6 oktober 2012

Living like Larry - Pirate Fishing

Pirate Fishing is grootschalig vissen in oceanen zonder vergunning. Het belemmert niet alleen eerlijke handel, maar is ook verwoestend omdat de 'pirates' vaak de meest destructieve vismethodes gebruiken. Hun schepen varen onder vlaggen van landen die nauwelijks om verantwoording vragen en worden dus door niemand gecontroleerd. De landen die slachtoffer zijn van illegale visserij wordt, vooral in West-Afrika, hebben vaak geen middelen om deze terug te dringen.


Bron.


De bestaansreden van deze vissers, is de gigantische (en groeiende!) vraag naar vis bij een steeds kleiner wordende visvoorraad: oftewel, een billion dollar industry. Het vissen gebeurt om de vishonger (tonijn, zalm, noem maar op) in Europa en Azië te stillen met vis uit Afrika. Pirate fishing ontneemt zo Afrikaanse vissers hun werk. Dat terwijl vis in deze regio's vaak juist de enige beschikbare bron van eiwit is - zelfs die wordt nu naar ons, Europa en Azië, verscheept.

Het klinkt eigenlijk wel spannend, dat pirate fishing. Het synoniem illegal, unreported and unregulated fishing (IUU) is daarom misschien beter. Volgens schattingen is het 30% van alle visvangst. De vissen wordt gemengd met legaal gevangen vis en verkocht in onder meer de EU. Onderweg wordt de vis in slechte omstandigheden opgeslagen (ongecontroleerd betekent ook geen controle wat betreft voedingsregels!), zoals je kunt zien. De schepen zijn ook niet de nieuwste.

In de documentarie van Al Jazeera, People & Power, zijn de verwoestende gevolgen van IUU fishing voor de bevolking van Sierra Leone te zien.

Bron.

Zelf ben ik vegetariër en daarbij hoort dat ik geen vis eet. Toch heb ik ook een tijd gedacht dat vis 'minder fout' gevangen werd en dat vissen het over het algemeen beter hebben gehad dan varkens uit de bio-industrie. Think again: in het boek Eating Animals las ik voor het eerst over viskwekerijen, bijvangst en kwikvergiftiging - en de good vibrations ten aanzien van vis eten verdwenen helemaal.

 Although one can realistically ­expect that at least some percentage of cows and pigs are slaughtered with speed and care, no fish gets a good death. Not a single one. You never have to wonder if the fish on your plate had to suffer. It did.

concludeert Jonathan Safran Foer, het betreffende hoofdstukje vind je hier. De optimistische term bijvangst (bycatch), van onder andere 3,3 miljoen haaien elk jaar, wordt hier pijnlijk duidelijk.

Een mooie top 10 van Nederlandse redenen om geen (of in ieder geval minder) vis te eten komt van duiker Dos Winkel. Misschien is het hier en daar in wat makkelijke termen omschreven, maar dat maakt de boodschap niet minder waar: aan vis eten kleeft een nare bijsmaak.


Meer weten?
- Interview met Jonathan Safran Foer ("In the context of the environment, I would say give up fish")
- Dossier van Greenpeace over Pirate Fishing
- Heldere Wikipedia-uitleg

- Voor wie wil stoppen met het eten van vis (en/of vlees): een goed gebalanceerd (vega-)dieet heeft geen vis nodig: onder meer lijnzaadolie bevat dezelfde gezonde vetten als vis. Overigens: hoe vetter de vis, hoe meer gifstoffen (ook door ons gedumpt in de oceaan) ze opneemt. Dat doet in het beste geval het gezonde effect teniet...

1 opmerking:

  1. Wetenschappelijk gezien vallen vissen onder 'lage vertebraten', terwijl vlees komt van gevogelte en zoogdieren, hoge vertebraten. Onder dierwetenschappers is nog steeds een heftige discussie gaande of vissen op dezelfde manier (pijn) kunnen waarnemen als hoge vertebraten. Tja, hoe onderzoek je zoiets? En ondertussen is in de omgang met vissen veel meer toegestaan dan in de omgang met vee...

    BeantwoordenVerwijderen