zondag 9 juni 2013

Living like Larry - Fairpriced clothing II

Crushed to make our clothes, Bengalen betalen de prijs.... na de enorme ramp in Bangladesh stroomde de ene na de andere verontwaardigde email binnen. Eigenlijk opvallend, want in november is er een soortgelijke ramp gebeurd. Het ging toen alleen om 112 doden, in plaats van 1127. Maar ook mij heeft de ramp opnieuw wakkergeschud. Ik besloot mijn fairpriced clothing lijstje te herlezen en aan te vullen met de volgende merken.


1. Monkee Genes

Monkee Genes zijn eco-jeans uit Engeland. Het bedrijf besteedt aandacht aan allerlei vormen van milieu-impact die kleding heeft. Ze kiezen zorgvuldig hun materiaal (regelmatig bamboe), voorkomen over-dyeing (gebruik van teveel verf) door eerst de stof te snijden en zorgen voor eerlijke lonen. Zoals ze zelf zeggen:

Monkee Genes was born out of the frustration of the denim market, to offer something fresh vibrant and youthful. Disillusioned with Primark and disposable high street fashion, the Monkee Genes team decided to raise public consciousness.

 


Lijkt me precies aansluiten bij wat we graag willen, toch? De broeken worden gemaakt in Engeland. Monkee Genes voldoet aan de standaarden van The Soil Association en Global Organic Textile Standards (GOTS).

Waar te koop: in de winkel bij Sukha Amsterdam, Charlie + Mary, Brandmission Haarlem
online via o.a. hun eigen webshop, maar ook Asos, Zalando en De Bijenkorf
Prijs: €-€€


2. Mud Jeans
Een Nederlands ecomerk! Nice. Mud Jeans is geen schuchter merk, maar heeft grootse plannen. Ze willen duurzame ecomode leveren, waar ook eerlijk voor betaald is. Alle katoen is biologisch en/of gerecycled en ook gerecyclede PET-flessen worden in de ontwerpen gebruikt.
Leuk is ook hun actie Lease a jeans, waarmee je in plaats van een totaalbedrag, maandelijks voor een broek betaalt. De broek kun je weer inleveren als je erop uitgekeken bent (en/of hij versleten is), je krijgt dan korting op een nieuwe & de fabrikant maakt er weer andere jeans van! Lees wel even de voorwaarden, want ik denk dat het voor wie zuinig is goedkoper is meteen te kopen.

Waar te koop: waar niet?! Breda, Den Haag, Bussum, Deventer, Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Gent (en kijk hier voor meer) en natuurlijk online
Prijs: €-€€


3. Greendaddy
In de nieuwsbrief van EcoGoodies las ik ineens iets over Greendaddy, een merk dat bamboekleding verkoopt. Nu is dat niet uniek, maar wel bijzonder. Ik heb een sjaal van bamboe en je gelooft het misschien niet, maar het is zo heerlijk zacht! Bamboe is wat mij betreft echt een alternatief voor katoen. Dus op zoek naar een nieuw sportshirtje of sokken voor vaderdag? Kijk hier eens!

Waar te koop: online
Prijs: €€-€€€ (tip: gebruik deze kortingscode)

4. Pants to Poverty
Als het dan toch over vaderdag & cadeautjes voor mannen gaat, wat dacht je van fairtrade boxershorts? Die maken ze bij Pants to Poverty en ze zijn echt leuk! Mooi ondergoed voor vrouwen maken ze trouwens ook. Heel fijn: de prijzen zijn normaal, het materiaal is organisch katoen en de boeren zijn daar eerlijk voor betaald. Wat wil je nog meer?

Waar te koop: Smile Superstore Utrecht, Nukahiva Amsterdam en Utrecht en online
Prijs: € (tip: gebruik deze kortingscode!)
Het zou natuurlijk fantastisch zijn als we met z'n allen van de ene op de andere dag alleen nog maar fair trade (& eco) kleding kochten - maar het is niet realistisch om te denken dat dat gebeurt. Wel geloof ik rotsvast dat wij echt het verschil kunnen maken. Elke euro die je uitgeeft is alsof je gaat stemmen. Het is een stem voor het soort arbeid dat je goedkeurt, het soort milieuvervuiling, het soort goede doel dat je steunt en ga zo maar door.
Dus heb je de keuze? Kies dan een keer goed :)


Meer lezen? De OneWorld die pas uitkwam staat vol met interessante artikelen met prachtige foto's. Hier kun je alles nalezen (gratis!).

3 opmerkingen:

 1. Hey hey,
  Met een werkgroep waar ik lid van ben organiseer ik zaterdag een kleine duurzame en eerlijke modeshow op de Dam in Amsterdam om fair fashion te promoten (onder andere Mud Jeans waar je het hier over hebt). Dit klinkt een beetje als een stomme promotiereactie, maar ik lees je blogs over dit onderwerp altijd en daarom dacht ik dat je het misschien wel leuk zou vinden om te weten? We hebben een Facebookpagina: http://www.facebook.com/Fashion-for-the-Future/
  Verder heb ik nog een sweatshop free winkel ontdekt die je misschien wel leuk vind om aan je lijstje toe te voegen, http://www.universeonatshirt.com/, in Amsterdam :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hee, wat leuk! Nee hoor, reclame maken voor goede doelen is helemaal toegestaan! Ik zal eens kijken of ik misschien wel kan komen :)

   Verwijderen
 2. Goed stuk! Jammer dat die winkels voor mij allemaal zo ver weg zitten. Ik ga een online kijkje nemen :)

  BeantwoordenVerwijderen