Bijna zomer, bijna vakantie... Grote kans dat je naar een Zuid-Europees land gaat, al is het maar voor een weekje vakantie. Overigens: niet alleen in Zuid-Europa kom je tegen, bedelaars vind je over de hele wereld.
Ik vind dit een moeilijk onderwerp en weet nooit waar ik goed aan doe. Toch heb ik er een soort 'beleid' voor en daar wilde ik eens onderbouwing achter zoeken. Bij deze een handleiding voor Europa / het Westen. Dit gaat dus niet over straatarme plaatsen in Afrika of Zuid-Amerika.
Ik pretendeer niet volledig te zijn, dus kom maar op met eventuele aanvullingen! :)
1. Bedelaars met kinderen - word wakker!
Waarom slaapt de baby in de handen van de bedelende vrouw toch altijd? Heb je je dat wel eens afgevraagd?
Zo begint Angelica Basnyak haar indrukwekkende relaas tegen de kindermishandeling die onder bedelaars plaatsvindt. Een bedelende moeder met een kindje spreekt veel meer op ons schuldgevoel, dan een vrouw alleen. 'Logisch' dus, dat ze hun kinderen meenemen naar kerken en vieze metrotunnels in. Maar die kinderen zijn altijd zo rustig... omdat ze gedrogeerd zijn. Een beetje heroïne of vodka houdt het kind de hele dag slapende, volgens Angelica. Dat moet ook wel; een echt actieve kleuter zou de hele metrotunnel vol mensen alleen maar irriteren.
Ik heb besloten om niets meer te geven aan bedelaars met 'rustige' kinderen, voor zover ik dat ooit al deed. Zoals in een reactie staat: We can't be cynical in this situation. But we can't just give them money.
Note: this story has been fact checked.
2. Koop die krant!
Dit las ik in One World: als wij de vrolijke Straatkrantverkoper een euro, of twee, geven en zeggen 'laat die krant maar zitten', dan ondermijnen juist het idee achter de Straatkrant. Namelijk dat deze wordt ingekocht en verkocht met winst en dat er echt handel en een baan ontstaat. En natuurlijk dat de krant ook gelezen wordt, anders trekken adverteerders zich terug. Dus wil je helpen: koop dan de krant en neem hem ook mee! Lees het hier terug (blz 33).
3. Geef niet
Ik dacht dat het een lange zoektocht zou worden, vol voor- en tegenargumenten. Maar na het lezen van dit stuk was ik er vrij snel uit. De conclusie? Geef niet; ook niet soms.
Samengevat:
- Hoe meer je geeft, hoe lucratiever bedelen wordt ten op zichte van werken.
Werken is iets positiefs: je maakt er de wereld (vaak) een stukje beter mee: door in een behoefte te voorzien of door iets toe te voegen dat het leven gemakkelijker maakt. Bedelen is in het beste geval neutraal en in het slechtste geval irritant of bedreigend.
- Wie soms geeft, zal geven aan de bedelaar die meer moeite heeft kunnen doen om er zielig uit te zien.
Die ene met het Mariabeeldje, of uit het eerste voorbeeld dus. En daarmee geef je waarschijnlijk steeds aan 'de verkeerde'. In Europa maken veel bedelaars (niet alle) onderdeel uit van zogenoemde organized crime. Groepen reizen vanaf de Balkan naar Spanje, Italië, Duitsland en Griekenland. Dat zijn dus niet 'mensen die het niet getroffen hebben in het leven', maar soms ook gewoon 'mensen die zien hoe lucratief het is om te bedelen'.
- Als we echt willen geven om 'anderen te helpen', doe dan moeite voor het goede Waarom zou je de ander moeten helpen die geografisch het dichtstbij is? Diegene zit daar niet voor niets: die weet dat het een lucratieve locatie is. Wil je echt helpen, zoek dan een organisatie die efficiënt met haar geld om gaat en ook effectief is. Van bekende goede doelen is veel op internet terug te vinden! Maak een beargumenteerde keuze, niet een keuze gebaseerd op schuldgevoel en haast.
Wie dacht hier al eens over na? Ik ben vast niet de enige. Wat doe je als je bedelaars ziet en vooral: waarop baseer je dat?
Meer?
- Hier tips en informatie over bedelende mensen in ontwikkelingslanden. Ik reisde nog nooit naar Zuid-Amerika, India of Afrika. Jij wel? Hier vind je waarschijnlijk veel herkenning.
- Ethics of giving to beggars
Ik las het al eerder ergens over die gedrogeerde kindjes en het viel me vorige week in Brussel inderdaad op dat al die kindjes ALTIJD slapen. Nou hebben kinderen, en met name baby's, inderdaad veel rust nodig. Maar ik heb er nog NOOIT een gezien die huilt of met oogjes open naar de wondere wereld kijkt. Heel vreemd. Ik wil er niet vanuit gaan dat ze allemaal gedrogeerd zijn, maar ik geef ook niets. Deed ik sowieso al niet, maar toch. Nu heb ik zin om dat arme kind uit haar arme te trekken. Er zijn blijkbaar mensen die daar gewoon hun baby voor lenen om zo aan geld te komen?!
BeantwoordenVerwijderenEn die krant, tja. Heb er wel eens gekocht, maar dan hoor ik weer via via van de nachtopvang dat die man zijn vrouw slaat enzo. Ik weet niet. Probeer me maar liever buiten deze dingen te houden.
Geef ze gewoon een boterham, daar zijn ze ook blij mee. Echt.
Ik geef eigenlijk nooit wat. Niet om deze redenen overigens, maar erg goed om te weten! Ik moet zeggen dat er nog nooit iemand met een kind op de armen bij me is komen bedelen. In Nijmegen kom je sowieso altijd dezelfde daklozen tegen, het zijn er maar heel weinig.
BeantwoordenVerwijderenVaak vragen ze om een euro voor het nachtverblijf maar dat geloof ik nooit. Zeker niet als ze al een alcoholkegel hebben.
Oh wow, dat van die gedrogeerde kinderen vind ik echt heel naar om te lezen - het was me nog nooit opgevallen, ik had er dan ook nog nooit over nagedacht :(
BeantwoordenVerwijderenIn Parijs liep ik iedere dag langs zoveel bedelaars, dat was echt bizar, zeker in mijn straat. Toen gaf ik nooit iets, ook niet omdat je, als je telkens stil zou staan en medelijden zou hebben, er een dagtaak aan had. Alleen als iemand het me rechtstreeks vroeg gaf (een geef) ik, omdat ik het dan niet over mijn hart kon verkrijgen om nee te zeggen.
Jezus, dat eerste punt wist ik helemaal niet. Wat heftig! Ik word er een beetje verdrietig van. Verdrietig om die kindjes maar ook verdrietig dat de ouder in zulke slechte omstandigheden zit dat ze het drogeren van d'r kind als noodzakelijk acht om geld binnen te halen. Pff. Ik geef eigenlijk nooit geld aan bedelaars, ik vind het heel moeilijk want ik wil graag dat ze 's nachts ergens kunnen slapen. Maar ik ben veel te bang dat ze het geld uiteindelijk gebruiken voor drugs of alcohol.
BeantwoordenVerwijderenwauw goed artikel, eye opener
BeantwoordenVerwijderen