zondag 17 november 2013

Living like Larry - Great ideas: upcycling

Upcycling staat voor converting waste materials or useless products into new materials or products of better quality. Je kent vast wel voorbeelden: teenslippers van autobanden, een etui van een oude spijkerbroek, een portemonneetje van een melkpak en eerder schreef ik al over recykleren. Veel ideeën kun je ook zelf maken. Stukje nummer 200 op mijn weblog (dat is dus deze post!) heeft alleen maar leuke inspiratie. Enjoy!

1. Upcycle that is een prachtige website vol ideeën. Je kunt zoeken op wat je zou willen maken, maar ook op wat je wil verwerken: glas, papier, plastic, hout... Heel handig. 
Niet elk idee is even nuttig of makkelijk, dat moet ik toegeven. Maar: zeker als je lesgeeft in het basisonderwijs of kinderen hebt, kun je hier een heleboel leuke dingen vinden (zoals de dinosaur toothbrush holder!). Handig vind ik de zeepdispenser en heel erg mooi is dit sieradenschaaltje.


2. De voorbeelden van deze Belgische weblog zijn zo leuk! Veel gaan over kleding (twee oude jurkjes worden samen één nieuwe), maar ook dit pennenbakje vond ik een leuke vondst.3. Meteen enthousiast en all in? Hier vind je een Upcycling challenge. Ook al doe je niet mee: het is sowieso leuk de foto's te bekijken.

4. Ben je heel crafty? Kijk dan eens hier. Daar vind je bijvoorbeeld de tutorial voor deze muurdecoratie. Er is ook een filmpje van! Met blikjes kun je trouwens ook veel leuks doen.Bron
Makkelijker is deze 'schoenenkast' van een oude wijndoos:


Andere leuke online voorbeelden zijn dit prikbord en lego om je sleutels op te hangen.

5. Ben je wel creatief, maar niet zo handig (zoals ik), begin dan vooral met iets simpels. Je eigen ideeën zijn misschien nog wel de beste. Urenlang knutselen is helemaal niet nodig.

Bijvoorbeeld: de body butters van de Body Shop, die zitten in prachtige bakjes. Eenmaal leeg zijn het perfecte bewaarbakjes. De Mango butter van vorig jaar dient nu om mijn iPod en snoertjes en in op te bergen. Perfect: vrolijke kleurtj en het is een handig systeem.Ik weet altijd waar mijn iPod is en het snoertje ben ik ook nooit meer kwijt. Past makkelijk in je tas, voor als je veel onderweg bent.

Dit doe ik met wel meer dingen. Zo bewaar ik haarelastiekjes in een oude etui en lieve briefjes en kaarten in een leeg snoepblik (ooit van mijn oma gekregen). Op mijn bureau staan pennen in een Ben en Jerry's beker. Mascara, eyeliner en andere 'langwerpige' make-up bewaar ik in een leeg groenteblikje. Alles is uiteraard eerst netjes afgewassen ;-)Onthoud: upcycling is vooral leuk. Het levert maar een kleine 'bijdrage' (eigenlijk: minder schade) voor milieubehoud, tenminste: op individuele schaal. Maar ach, je hebt wel een leuke middag en daarna ben je maar wat trots ;-)

4 opmerkingen:

 1. Gefeliciteerd met je 200ste post! :D Wow, wat veel, wat goed.
  Leuk om die voorbeelden ze zien. Zelf hou ik niet echt van knutselen, maar dat van die bodyshopbakjes is wel een heel goed idee (ik meen me te herinneren dat je het al eerder had gezegd, maar ik was het vergeten). Ga ik ook doen als mijn volgende scrub leeg is!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Klopt, ooit liet ik een Dove bakje zien, maar deze zijn mooier, dus heb ik het idee geupcycled! ;-)

   Verwijderen
 2. Leuk :) Helaas kom ik maar heel weinig toe aan knutselen. Zou ik vaker moeten doen!

  BeantwoordenVerwijderen