Maar wat zijn die conflictmineralen nu eigenlijk?
Voor een gemiddelde telefoon is 75 kg aan grondstoffen nodig, waaronder enkele mineralen; in een smartphone zit meestal goud, palladium, coltan en tin. Coltan en tin zitten ook in laptops. Goud, coltan en tin worden vaak gewonnen in gebieden waar het niet goed gaat. Er is werkloosheid, armoede en oorlog. Geld komt terecht in de handen van rebellen. Er blijft weinig over voor de arbeiders die het slopende werk in de mijnen doen.
Er zijn toch ook conflictvrije mijnen (en dus mineralen)?
Dat klopt; al zijn het er nog weinig... In Congo is het Conflict Free Tin Initiative (CFTI) gestart. Nederland betaalt hieraan mee. Een conflictvrije mijn is bijvoorbeeld de Kalimbi-mijn. Een team houdt in de gaten of het wel eerlijk blijft, want door de armoede zijn de ambtenaren makkelijk om te kopen.
Het werk wordt er helaas niet minder zwaar en gevaarlijk om. "Kon ik ergens anders geld mee verdienen, dan zou ik direct stoppen" zegt mijnwerker Mutoo in een interview met Andrea Dijkstra. Mutoo haalt tin uit de mijnen van Congo, waar ook goud en coltan te vinden is.
En hoe zit het met de nare verhalen over de iPhone-fabrieken...?
Producten van Apple (iPhones, iPads etc.) worden gemaakt door Foxconn. In China staat één van de grootste fabrieken, waaromheen (of waarin) tegen een half miljoen medewerkers wonen. Ipod City wordt het ook wel genoemd. Chinezen trekken van het platteland naar de fabriek toe, om er vervolgens 6 dagen per week, 12 uur per dag te werken. In 2010 werd de wereld opgeschrikt door een extreem hoog aantal zelfmoorden onder medewerkers van Foxconn. Tian Yu, een 17-jarig meisje, was één van de wanhopige medewerkers. Zij overleefde haar sprong van het dak van het bedrijf. Haar verhaal is aangrijpend.
Na de suïcides veranderde het bedrijf haar regels. Er mag gepraat worden tussen medewerkers tijdens werkuren (voorheen gold een mute mode). Opzichters schreeuwen minder tegen medewerkers. De lonen zijn gestegen. En er zijn nu vangnetten, om zelfmoorden tegen te gaan.
In haar eigen sociale richtlijnen zegt Foxconn kinderarbeid tegen te willen gaan. Toch was er in 2012 opnieuw een 'foutje'... Foxconn maakt ook producten van Sony (zoals de Kindle) en Nintendo. Kinderen en tieners die, in bizarre omstandigheden, het speelgoed voor andere kinderen maken... brr.
Wat kun jij doen?
1. Besef & relativeer
Probeer te begrijpen hoeveel grondstoffen en loodzware arbeid nodig is voor één 'simpel' mobieltje. En vraag je af, waarom je zegt dat je 'echt een iPhone 5S ''nodig'' hebt'. Heb je een telefoon waarmee je kunt bellen, sms'en en waarop (indien gewenst) Whatsapp functioneert? Heb je echt nog meer nodig? Wat wil je uberhaupt met al die andere apps? Even kijken, wat zijn de populairste apps... Youtube, NS, 9292, iets met boodschappen, iets met sporten... Heb je dat nodig? Wíl je dat? Tegen elke prijs? Ook als iemand anders die betaalt? Dat zijn vragen die je zelf zult moeten beantwoorden.
2. Stel je volgende telefoon nog even uit
Om de redenen hierboven. Oriënteer je ondertussen op hoe fair jouw favoriete merk is. Lees ook iets over Fairphone.
Meer lezen of bekijken?
- Tin delven in de modelmijn. Beeldend artikel van Andrea Dijkstra
- Ook interessant als we het over telefoons hebben: Phonebloks! Het duurzaamheidsidee hierachter is me minder duidelijk, maar het blijft een mooi plan.
- Explanimation van OneWorld.
Waar dit verhaal ook aan doet denken... hoe nodig ís die telefoon nu eigenlijk? Dat wil zeggen: moeten we echt steeds bereikbaar zijn én continu internetverbinding hebben? Er gaan steeds meer geluiden op van niet; lees maar bij Susanne en Evelien (zie ook het pijnlijke plaatje onderaan). Zelf heb ik alleen wifi en nog vind ik mezelf al behoorlijk verslaafd. Ik laat dan ook regelmatig mijn telefoon in een andere kamer liggen en hij gaat tegenwoordig vaker op stil. Wat een rust. Maar goed, dat is misschien een ander verhaal ;-)
Ik ben zo'n fan van jouw blog! Ik ben echt zo'n Apple fan echter dat ik me er toch wel schuldig over voel, maar fijn om te lezen dat er wat maatregelen zijn genomen. En ja, ik weet bijv. ook niet of die supergoedkope kleding bij Primark wel helemaal kindvriendelijk geproduceerd is. Moeilijke wereld leven we in.
BeantwoordenVerwijderenThanks! <3
VerwijderenAls ik dit lees heb ik geen spijt dat ik nog geen smartphone heb ;)
BeantwoordenVerwijderenGek hè, hoe gehecht we zijn aan die smartphones. Ik moet zeggen dat ik echt niet meer zonder WhatsApp zou willen (en de NS Reisplanner / 9292OV want ik ben echt wanhopig slecht qua richtingsgevoel). Wat ik wel tof vind aan de FairPhone is de Peace of mind widget, waarmee je alle notificaties en je internet voor een bepaalde periode uit kan zetten. Ik heb zo het idee dat ik die functie best wel nodig heb, soms.
BeantwoordenVerwijderenEigenlijk hoop ik dat Fairphone gaat worden voor telefoons wat Tony's Chocolonely was voor chocola, dat alle andere producenten het voorbeeld volgen.
Wow, ja dat zou fantastisch zijn. Ik durf het nog niet te hopen...
VerwijderenGoed stuk weer! Een vriendin van me had laatst dat ze op het station hierover werd aangesproken door van die goede-doelen-mensen die je daar belagen, ging ook over de stofjes in ipads en hoe slecht dat allemaal wel niet is.
BeantwoordenVerwijderenMag jij raden waar die goede-doelen-mensen hun handtekeningen op invoerden.... juist ja, een ipad. Ze was nog nooit zo kwaad geweest (en ik vond het ook echt belachelijk toen ze me het vertelde).
Dankje! :)
VerwijderenIk snap dat het dubbelzinnig overkomt: handtekeningen voor betere iPads laten invoeren op een iPad.... maar tegelijkertijd heb ik ook wel respect voor die mensen, want je moet ergens beginnen toch? Het getuigt ook wel van lef! Heeft je vriendin er iets van gezegd?