dinsdag 3 december 2013

Living like Larry - Fijn boek: talking dress

Zaterdagmiddag. Terwijl ik een boterham klaarmaak, besluit ik wat te lezen in het boek dat ik net uit de bibliotheek* meenam: Talking Dress.


Talking Dress gaat over eerlijke kleding. En meteen ook over alles wat met eerlijk leven te maken heeft. Hè, fijn, iemand die net als ik alles tegelijk wil aanpakken!

Over de schrijfster, die ooit een TED-Amsterdampraatje hield, las ik iets op internet. Iemand noemt haar plannetje om haar eigen schoenen te verven materialistic, superficial fluffEn ik moet heel eerlijk zeggen: ik was niet onder de indruk van haar praatje. Ook ik vond het veel weg hebben van 'grachtengordel-charity-&-DIY'. Maar ik geef hier mijn ongelijk toe: dat geldt dus helemaal niet voor de vrouw die dit boek schreef. Dat lijkt me echt een tof persoon.

Marieke Eyskoot werkte lang bij de Schone Kleren-campagne, waar ik met hart en ziel achter sta - al vanaf de eerste stukjes die ik schreef over eerlijke kleding. In totaal is ze al zeker 10 jaar professioneel bezig met het fairbeteren (sorry, ik kon deze cheesy woordspeling niet laten zitten) van de kleding die in de Nederlandse winkels hangt. Of beter gezegd: het verbeteren van de omstandigheden waarin deze kledingstukken geproduceerd worden.**

In Talking Dress wordt aan elk aspect van eerlijke kleding aandacht besteed. Na elk hoofdstuk volgt een (vaak inspirerend) interview en regelmatig vind je invullijstjes. Het design van het boek is echt subliem: het leest als een prachtige weblog. De positieve houding van de schrijfster helpt ook mee, ik denk dat veel mensen die echt prettig zullen vinden.

Met kou en/of regen buiten is het een heerlijk boek om mee aan de keukentafel te gaan zitten. De lijstjes erin heb ik niet ingevuld, maar zelfs voor iemand die al langer hier over nadenkt staat er veel nieuws en inspirerends in.
Voor wie niet goed stil kan zetten, heeft het boek ook een heleboel. Naaipatronen, recepten, breipatronen, tips, nieuwe winkeladresjes...Al met al is Talking Dress dus zeker een aanrader. Mocht je niets meer weten voor op verlanglijstje: misschien past dit boek er nog bij? ;-)

Lezen als: je graag meer positiefs wil weten over eerlijke kleding en groen leven
Niet lezen als: je na een LLL-stukje al moe en uitgeput bent ;-)


* Ik koop bijna nooit boeken. Ik ben er gek op, maar wat ik verzamel aan boeken op reis & met mijn verjaardag, is eigenlijk al genoeg. Omdat ik wél gek ben op lezen (en op duurzaamheid) ben ik lid van de bibliotheek. Als ik niet te druk ben met studeren, lees ik 1 boek/2 weken. Ben ik wel druk, dan soms 3 maanden niets.

** Nog even om te benadrukken: bizarre arbeidsomstandigheden zijn niet louter aanwezig in derde wereldlanden. Wie Gomorra heeft gelezen, weet dat in Italië hordes Chinese immigranten onmenselijk hard werken aan echte Pradakleding. Ook in Engeland en Spanje zijn eerder sweatshops aangetroffen.

3 opmerkingen:

 1. Ik vond het ook een fijn boek! Mijn neus werd erdoor weer goed op de feiten gedrukt, maar op een prettige manier!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Fijn dat je er weer bent! :)
  Jaaa deze kreeg ik voor mijn verjaardag afgelopen jaar, heel fijn boek. Ik herinnerde me de schrijfster vooral van Boer Zoekt Vrouw haha dus ik had een beetje een gek beeld van haar, maar van Talking Dress werd ik heel blij!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik ga hem lezen, thanx voor de tip! Ik wil ook graag alles tegelijk aanpakken maar weet niet waar te beginnen. Hier dus ;-)

  BeantwoordenVerwijderen