Ik wil kinderarts worden. Een belangrijk kindergeneeskundig probleem is 'de huilbaby'. Precies wat de naam al zegt: een baby die abnormaal veel huilt. Dat kan komen door een aandoening, maar vaak is het omdat de baby geen structuur heeft. Echt waar: door hem altijd op te pakken als hij huilt, huilt het kindje inmiddels bijna nonstop, of hij nu honger heeft of niet. En trust me, ik heb inmiddels echte huilbaby's gezien: ze kunnen je helemaal wanhopig maken. Om niet te zeggen gek.
Het advies dat ouders dan krijgen, is rust, reinheid, regelmaat. Een eeuwenoud motto, waarvan ik heb gemerkt dat het ook voor volwassenen heel goed werkt.
Rust + orde + opgeruimd huis, hoofd en leven = ruimte voor wat jij belangrijk vindt.
Dat wist je vast allang. Ik in ieder geval wel, ik voel me altijd beter als ik mijn zaken gepland en op orde heb. Dat wil niet zeggen dat er geen ruimte is voor spontaniteit (het máákt daar juist ruimte voor). Maar het probleem is, hoe krijg ik rust in mijn overvolle leven? Hier 15 tips :)
Online
1. Ga regelmatig je Bloglovin-lijst door. Unfollow blogs van wie je elke keer weer op 'mark as read' klinkt zonder te lezen. Verwijder sites van bloggers aan wie je je eigenlijk alleen maar ergert. Mis je ze na een tijdje toch? Je kunt altijd nog zelf hun sites in je adresbalk intypen of ze toch weer toevoegen. Probeer het nou eerst maar eens zonder.
2. Accepteer geen mensen op Facebook die je in het echte leven geen gedag zeggen. Verwijder mensen van wie je merkt dat dat nu een paar keer gebeurd is.
3. Blokkeer facebookupdates van mensen die je irriteren (maar die je toch te vriend wilt houden?). Dat doe je zo.
4. Installeer Rescuetime. Je zult schrikken van het weekoverzicht dat hij over een week naar je toestuurt...
5. Een druk sociaal leven is prima, maar waarom ben je dan vaak zo moe? Omdat je, na afloop van dat leuke etentje, nog 'even' Facebook, Bloglovin en Twitter bekijkt? Stop daarmee. Morgenochtend is vroeg genoeg. Stel grenzen voor jezelf: je kunt niet altijd online zijn.
6. Schrijf je uit voor alle nieuwsbrieven die je vandaag in je postvak kreeg, maar eigenlijk niet gelezen hebt. Blijf dit een paar dagen doen. Ook klikken om te verwijderen kost je tijd, dus schrijf je alleen in voor nieuwsbrieven die je echt leest. Overig nieuws kun je altijd nog zelf opzoeken.
Offline
7. Maak lijstjes, en zelfs de meest kleine acties mogen op je to do lijstje. 'Introduction schrijven', stond er vanochtend bij mij op en: 'plastic afval wegbrengen'. Niet bepaald dingen van gelijke grootte, maar het geeft je overzicht.
8. Let op met wie je afspreekt. Je tijd is kostbaar. Per ongeluk toch teveel afspraken gemaakt? Zeg er eentje af: je zult zien hoeveel lucht dat al geeft. Blijf wel eerlijk: zeg niet dat je snel weer iets wilt plannen, als je dat eigenlijk niet wilt óf als je nu al weet dat dat niet gaat lukken. Je kunt niet oneindig veel vrienden hebben en vriendschappen onderhouden. Soms moet je kiezen.
9. Deze gaat meer om regelmaat. Gebruik 'rituelen' om jezelf eraan te herinneren waar je mee bezig bent. Ik kan bijvoorbeeld niet studeren voor ik mijn jas & schoenen uit heb gedaan. Anderen hebben een prachtig leeg bureau nodig, of studeren alleen in de bibliotheek. Kies je eigen gewoonte. Het zal steeds makkelijker worden om je taken te doen, als je in die omgeving bent.
10. Maak tussendoor eens een lijstje van waarden die belangrijk zijn voor jou. Waarom lees je LLL-stukjes zoals deze? Wil je fairtrade kopen, het milieu minder vervuilen of diervriendelijk gaan eten? Wat is, naast vriendschap, liefde en familie, nog meer heel belangrijk voor je?
11. Kies een taak die past bij de waarde die je bij nummer 10 hebt benoemd. Lees meer over fair fashion, ga fietsend in plaats van met de bus, eet deze week één keer vegetarisch (of vaker...). Voor gevorderden: zie mijn overzicht voor meer inspiratie ;-)
12. Ik blijf het zeggen (want ik blijf er zelf mee bezig): ruim op. Leeg, opgeruimd huis = ruimte voor ideeën.
13. Zoek je allergie: waar irriteer je je mateloos aan? Dat overal stof ligt en je hoognodig moet schoonmaken? Je huisgenootjes die nooit afwassen? Dat je steeds eten weggooit? Nooit je kleren opvouwt? Kies één ding (babysteps) en verander het. Houd desnoods een lijstje bij, hoe het gaat. Lukt het je twee weken een nieuwe gewoonte vol te houden, dan is ze al bijna routine.
14. Hoe belangrijk is TV & series kijken voor je? Ik heb al vijf jaar geen televisie meer, maar soms kom ik weer een leuke serie tegen ;-) Ik probeer me wel aan enkele ongeschreven regels rondom series te houden (alleen 's avonds, niet meer dan 1 aflevering per dag, etc.). Ik voel me namelijk zelden beter na het kijken van een serie, veelal wel slechter - dit in tegenstelling tot wanneer ik een boek lees, sport, afspreek of studeer. Als ik mijn 'regels' overtreed is er geen man overboord, het zijn meer richtlijnen (maar wel richtlijnen die me goeddoen).
15. Pennen in bakjes, oude to do lijstjes bij het oud papier, glazen naar de keuken. Schuif de rommel van je bureau en adem in. Alsjeblieft: je ruimte is oneindig.
Misschien lijkt dit een beetje af te dwalen van mijn oorspronkelijke motto over LLL stukjes: fair & ecofriendly. Maar mijn motto omvat ook: free of guilt & regret en: without ever having to compromise. Als ik geen rust in mijn leven heb, stapelen de dingen om ontevreden over te zijn zich snel op, ook op milieugebied. Om nog maar niet te spreken van schuldgevoel. Conclusie: dit stukje past prima bij de rest ;-)