1. Douche 1 minuut korter
Stel hè, dat alle Nederlanders 1 minuut korter douchten. Dat zou 28 miljard (!) liter water besparen per jaar en bovendien een heleboel miljoenen kubieke meters gas, nodig om al dat water te verwarmen. Dus probeer het eens. En vraag jezelf af: heb je al die flesjes in de douche echt nodig? Is het überhaupt wel goed voor je huid om elke dag te douchen? Als je bijvoorbeeld last hebt van een droge huid of eczeem, dan is douchen, zeker lang en warm, niet per se goed voor je. Trouwens, als je wel dagelijks doucht: dermatologen raden elke dag douchen met zeep af. Dus dan is puur natuur beter, en bijvoorbeeld om de dag zeep gebruiken.
2. Eet vandaag earthfriendly
Je kent vast de cijfers wel. Een kilo groente of fruit laten invliegen kost 3 liter brandstof en energie. We gooien 10% van ons eten weg. Het kappen van regenwoud, vooral om op die grond veevoer te verbouwen, draagt voor maar liefst 25% bij aan het broeikaseffect.
Het is nogal wat, de invloed die je hebt door (on)zorgvuldig met je eten om te gaan. Dus wil je iets goeds doen? Eet vandaag of morgen earthfriendly. Heb je nog restjes groente over? Gooi niets weg, maar ga op zoek naar een lekker recept om ze in te verwerken, bijvoorbeeld met deze ingrediëntenzoeker. Ga je nog boodschappen doen? Zorg dat je wintergroenten meeneemt, zoals prei, boerenkool, spruitjes (vol vitamine B6 en vitamine C en foliumzuur) of iets anders uit dit lijstje.
Trouwens, wist je dat de productie van een kilo vlees maar liefst 15.000 liter water kost? Immers, er moet veevoer worden verbouwd in gebieden waar het daar eigenlijk veel te droog voor is, het voer moet vervoerd worden, de dieren moeten onderhouden worden, de dieren moeten vervoerd worden naar de slacht... Bij elkaar kost dit veel, heel veel energie. Plantaardig eten kost veel minder water en energie. Dus wil je deze uitdaging echt aangaan (als je tenminste nog geen vega bent)? Eet dan vandaag ook geen vlees. Op zoek naar inspiratie? Kijk eens hier (al is dit wel een foodblog voor wie écht van koken houdt!). Of google mijn lievelingsrecepten: Indiase dhal blat met rode linzen, risotto met prei (oké vooral met spinazie maar dat is geen wintergroente!), pompoensoep of recepten met spruitjes (lekker met gebakken hazelnoten of amandelen, maar ook met kaassaus...) ((Ja, ik vind spruitjes echt lekker.)).
3. Kook milieubewust
De simpelste tip van allemaal: doe een deksel op de pan! Dit kost al snel 60-70% minder energie wanneer je aan het koken bent. En dat is ook weer leuk voor je energierekening.
4. Lichtknopje versieren
Deze tip is vooral geschikt voor in een studentenhuis, waar mijn inspiratie ook vandaan kwam. Heb je meer tijd, dan kun je ook de andere (niet te extreme) tips uit dat artikel eens proberen:
- Draai je was op 30 graden
- Verminder je sluipverbruik met stekkerdozen
- Ontdooi de vriezer (2 mm ijs = 10% meer energieverbruik!)
5. Scherm uit
Stel je laptop of computer zo in dat het scherm uitgaat, als de computer niet wordt gebruikt. Screensavers besparen namelijk geen energie! Stel de tijd vóór 'uitvallen' zo kort mogelijk in. Ik weet dat het bij mij bijvoorbeeld een minuut korter zou kunnen...
Deze komt er gratis bij ;-)
6. Do at least one random act of kindness today/everyday
Vrij in te vullen ;-) Ideeën nodig? Spreek een complimentje uit naar een vreemde, of een collega die je eigenlijk niet goed kent. Bied aan voor een vriend(in) te koken. Help de buitenlandse toerist die staat te worstelen met de metrokaart: wacht niet tot hij jou vraagt hoe hij op bestemming moet komen. Glimlach veel. Stuur een lief sms'je (Whatsapp is zó 2013). Wees vriendelijker dan je nodig acht: het komt echt bij je terug.
Spread love everywhere you go. Let no one ever come to you without leaving better and happier.
Mother Teresa
Mother Teresa