donderdag 18 februari 2016

Fairchain & verspillingsvrij lunchen in Amsterdam

Er is een restaurantje dat voedselverspilling probeert tegen te gaan! De oprichters waren collega's bij de Albert Heijn, die één ding in ieder geval gemeen hadden: een afkeer van voedselverspilling. Tsja, en waar wordt je nu meer met je neus op de feiten gedrukt dan in de voedingsindustrie...

Over voedselverspilling schreef ik al vaak: er wordt in elk huishouden zo'n 50 kilo voedsel per persoon per jaar weggegooid. Dat is 14% van de totale hoeveelheid geproduceerd voedsel, dus het gaat me nogal aan het hart...1

Instock begon als popup restaurant, maar heeft inmiddels een vaste locatie aan de Czaar Peterstraat in Amsterdam. Daar moest ik dus hoognodig eens naartoe!

Bron

Het was een zonnige woensdagmiddag, maar wel koud genoeg om binnen te gaan zitten.  Ik koos voor een pompoen-wortelsoep en mijn lunchdate voor een Spaanse omelet.


Omdat ze hier koken met voedsel dat afgekeurd is, verschilt het menu elke dag. Zo was er deze dinsdag tijdens lunchtijd broccolisoep; woensdag werd dat pompoen-wortelsoep. Op beide dagen kon je ook voor wentelteefjes kiezen, een omelet met groente of sinaasappelcake. Het diner heb ik nog niet geprobeerd, maar de lunch was alvast heel lekker.
Instock is niet vegetarisch, maar er is wel altijd een vegetarische of veganistische optie beschikbaar (aan de kaarten te oordelen).

Het afgekeurde voedsel (brood, fruit, groenten en wat er verder maar is) halen de mensen van Instock bij winkels zoals Albert Heijn. Het is bijvoorbeeld door verkeerde vorm of lelijke plekken 'ongeschikt voor verkoop'.2 Of het is bijna over datum en de winkel geeft het liever weg dan te verkopen. Meer informatie over de bevoorrading kun je hier lezen.


Bron


Wat me opviel was dat ze hier fair chain koffie schenken. De betekenis van de woorden fair trade kennen we als het goed is allemaal, maar waar staat dit dan voor?
Fair chain gaat nog een stapje verder. De boer kan wel eerlijk loon krijgen voor zijn koffiebonen, wat mij betreft gaat alles in de keten goed. Dus ook het roosteren van de bonen, eventueel malen en vervoeren. Dat is het geval bij fair chain producten zoals de Moyee coffee die ze bij Instock schenken.


Toffe punten
- Instock is een gezellige, warme plek om even iets te eten - met een fantastisch ideaal natuurlijk!
- Ook in je eentje vermaak je je hier wel: er zijn boeken en tijdschriften genoeg. Juist met een groep? In de kast vind je ook spelletjes.
- Bij Instock zijn de porties aangepast op de gemiddelde eter, zodat er niets blijft liggen. Ben je een grote eter of heb je veel trek? Geef het aan!


Tips
- Bijna alles wordt hier in het werk gestoken om verspilling te voorkomen. Ik had niet verwacht mosterd bij mijn soep en geroosterd brood te krijgen. Veel is het niet, maar had de serveerster vooraf gevraagd of ik en mijn lunchdate dit lustten... Dan hadden er weer twee porties gespaard kunnen worden ;-)
- Verspillingsvrij betekent nog niet verpakkingsvrij...


Wat kan jij doen?
* Woon je niet in de buurt van Amsterdam? Gelukkig zijn er meer opties om vergeten groenten te eten! Kromkommer maakt er bijvoorbeeld heerlijke soep van, die te koop is bij WAAR-winkels.
* Hoeveel verspil je zelf eigenlijk? Doe de test!
* Meer tips om verspillingsvrij te koken (& kopen) vind je in dit eerdere artikel. Het is onderdeel van een serie overigens, deel 2 en deel 3 zijn ook nuttig!


1. Milieu Centraal
2. Als jij de supermarkt alle appels grondig bekijkt en betast voor je er eentje kiest, dan draag je hier aan bij. Ik zeg niet dat het verboden is, maar just think about it.

zondag 14 februari 2016

Incontri #8 - Achttien jongens

Het is zaterdagavond.
Vanavond komt er weer één, nu weet ik het wél.

De eerste keer met zo'n jongen schrok ik. Wat brabbelde hij nou, cocaïne? Was het ook nog eens een dubbele intoxicatie? De jongen in kwestie was net geen achttien jaar oud en werd begeleid door een aangeschoten meisje. "Ik vind jou echt heel lief," bezwoor hij haar met dubbele tong. Het was schattig om te zien dat ze nog even op de Spoedeisende Hulp bleef ook.

Inmiddels bereid ik me er op voor. Het weekend is het meest populaire moment om onbezonnen veel te drinken. Ook voor tieners aan wie dat nog niet toegestaan is. Alcoholintox - zo noemen we dat hier.
De verpleging zucht. "Komt er nog één? Om zes uur 's morgens?
Nee hè, die gaat vast in bed plassen..."

Soms schrik ik juist van het tijdstip. Zo vroeg al? Hoewel het fijner is je nachtdienst er mee te beginnen dan te eindigen, kan je met terugrekenen gemakkelijk bedenken hoe vroeg er al aan de Bacardi of wodka begonnen is.

De schelle piep klinkt over de gang.
Het dienstsein. Een diepe mannenstem.
"Goedenacht, ik zou graag je beoordeling vragen van een jongeman van 16 jaar, hij heeft vanavond met drie vrienden veel drank op en is nu buiten bewustzijn geraakt"
"Heet hij Jeffrey? Dan is hij al op mijn Spoedeisende Hulp"
"Nee, euhm, Kevin heet hij geloof ik," zegt de huisarts, onverwachts door mij onderbroken.
"Excuses!" haast ik me te zeggen. "Laat hem maar komen"

Binnen enkele minuten heeft Kevin een infuus in zijn arm. Eens kijken hoe hoog de spiegel in zijn bloed echt is.
Uitdagend zijn deze patiënten op medisch gebied niet zo. Op sociaal gebied des te meer.

"Wil je me vertellen wat er gebeurd is?"
"Ik was uit en ik wilde cola drinken, maar iemand heeft iets in mijn drankje gedaan. Echt waar! Ik weet wel wie het is, hij doet het vaker"
"Maar je raakt niet buiten bewustzijn van één slokje, toch?"
"Nee, en toen hebben ze me gedwongen nog meer te drinken!"

Tot in detail beschrijft hij de fles die ze hem voorhielden. Het klinkt als Jack Daniels Whiskey. Oh, de dingen die ik leer met deze baan...

Mijn geheimhoudingsplicht verbiedt me patiënten over elkaar te vertellen. Anders kon ik Kevin meedelen dat zijn beste vriend in de kamer naast hem ligt - en dat liegen geen zin heeft, omdat Jeffrey mij snikkend alle details van hun vriendenavond verteld heeft. Maar dat kan niet en ik ben opgeleid tot arts, niet tot detective. Kevin houdt stug zijn verhaal vol. De damp van alcohol wasemt uit al zijn poriën.

Even later valt hij in een diepe slaap. Zijn ademhaling is maar net voldoende. Prikjes voor suikercontroles merkt hij niet eens op.

Zijn ouders wachten buiten. Ze hebben Jeffrey horen huilen op de gang. Als ik ze Kevins verhaal vertel, zitten ze er verslagen bij. Nu weer dit? Kunnen het niet geloven... Hangende schouders verraden langer bestaande problemen.

Ik doe wat ik kan, maar dat is weinig.
Op elk bed van onze afdeling heb ik wel eens een kind met alcohol in het bloed laten slapen. Iets zegt me dat het niet door de beugel kan, maar hoe kan ik zoiets stoppen?
Soms zou ik alles willen verbieden wat mensen zoveel schade toebrengt.


Namen zijn gefingeerd om privacyredenen.

Incontri is Italiaans voor ontmoetingen. Ik schrijf een serie van bijzondere ontmoetingen in mijn leven. Niet de ontmoetingen 'die mijn leven voorgoed veranderden' (voor zover die al bestaan en: zoveel zijn dat er niet), maar juist de ontmoetingen die me bijbleven, die me nu nog een glimlach geven, of een treurig gevoel, zelfs al veranderden ze niet eens zoveel.

zaterdag 6 februari 2016

Living like Larry - Verkopen op Marktplaats

Op verzoek van Desi dit leuke onderwerp: hoe verkoop je spullen op Marktplaats?


Waarom?
Ik ben al tijden bezig met weinig kopen en milieubewust omgaan met spullen. Omdat ik behoorlijk zuinig ben, zijn veel dingen nog zo goed als nieuw als ik ze wegdoe. Die spullen verkoop ik dan, o.a. op Marktplaats. Over de afgelopen jaren zijn dat heel wat spullen geweest, want het idee van Living like Larry ontstond alweer 5,5 jaar terug - lees hier meer daarover!

In die tijd verkocht ik speelgoed (Barbies, playmobil, K'nex, Lego), kleding, schoenen, boeken, CD's, DVD's, tijdschriften en vast nog verschillende andere verdwaalde verzamelingen. Ik kreeg er plezier in en verkocht ook spulletjes van mijn ouders (na toestemming uiteraard).

Inmiddels heb ik zoveel opgeruimd dat het geen levendige handel meer is, maar op ieder moment heb ik zeker toch wel 20 advertenties online staan. En ik kan het iedereen aanraden!

Bron


















Wat heb je nodig?
- Spullen die je wil verkopen (zie het lijstje tips onderaan)
- Een vrije middag(afhankelijk van hoeveel je hebt)
- Een goede camera, evt. een meetlint

Ik raad je aan er een middag voor uit te trekken, omdat je dan alle foto's in één keer kunt maken en de teksten kunt schrijven. Mocht je later de advertenties willen verlengen of opnieuw plaatsen, dan kun je de tekst gewoon kopiëren en plakken.


1. Foto's
Het meest belangrijke onderdeel, maar het wordt soms zo matig uitgevoerd! Maak een goed belichte en positieve foto van je artikel. Hang een kledingstuk dus niet in de garage, maar op een hangertje voor de kast. Zet speelgoed neer zoals je er mee zou spelen. Maak van een prentenboek niet alleen een foto van de voorkant, maar ook van een afbeelding/bladzijde. Laat bij een puzzel zien dat hij compleet is.

Bron
















2. Maten
Of het nu kleding is of een meubelstuk: maten vermelden is een must! Noem in ieder geval de maat in zowel letter als cijfer, dus:

Vrouwenblouse maat S (36)

Veel kopers waarderen het als je ook een opmerking plaatst als "valt klein/groot", mocht dat het geval zijn. Licht het toe wanneer je Amerikaanse of buitenlandse maten vermeldt!


3. Staat
Wees eerlijk over de staat van het product. Is in een boek getekend of geknipt? Eerlijk duurt het langst: geef gewoon toe en pas je prijs erop aan. Anderzijds: heb je dit boek gekregen en nooit gelezen? Vermeld dat dan ook:

Het is als nieuw, u kunt het zo cadeau geven.

Uiteraard alleen als dat ook waar is.


4. Vraag reële prijzen
Een vraagprijs invullen werkt beter dan 'bieden'! In dat geval komen mensen namelijk met de meest absurde biedingen (€0,30 voor een jurkje), omdat ze niet weten wat jij in je hoofd hebt en dus maar iets proberen.
  
Je kunt deze tips ook omgekeerd toepassen. Wil je gewoon eens zien wat voor animo er eigenlijk is voor jouw product, of hoeveel mensen er voor over hebben? Zet het op marktplaats met als prijs "bieden".


5. Reageer op tijd
Mensen zijn vaak ineens met grote haast op zoek naar iets. Een boek als cadeau bijvoorbeeld (de verjaardag is al over twee dagen!), of het object dat ze zoeken (nieuwe smartphone) is kapot en moet gauw vervangen worden.
Vanwege deze haast is het goed om snel te reageren op alle mails die je krijgt. Dat voorkomt dat je iets terugkrijgt als "sorry, heb het inmiddels bij iemand anders gekocht".
Houd er rekening mee dat het merendeel van de kopers niet bij je in de buurt woont en het pakje dus nog verzonden moet worden.


6. Vermeld de juiste woonplaats
Als je iets verkoopt dat opgehaald moet worden, zoals een bed, bank of kast, is het wel zo fijn dat de koper weet waar hij moet zijn. Vermeld daarom in ieder geval de juiste woonplaats! Echt waar: ik heb drie weken geleden nog gebeld voor bankje 200 km verderop. Oeps, de studente had nog haar ouders' adres laten staan...

Om het helemaal makkelijk te maken kunnen mensen zoeken op postcode. Als je dat niet wil, kun je "tonen op de kaart" uitschakelen. Mensen krijgen dan een geschatte afstand, zonder dat ze precies je huis kunnen traceren. Wil je het nog geheimzinniger houden, dan kun je eventueel de postcode van een straat in de buurt invullen.


7. Vermeld trefwoorden
Op Marktplaats staan miljoenen advertenties. Nadat je de jouwe hebt geplaatst, is hij zo naar de onderkant van de pagina gezonken - weggeconcurreerd door bedrijven die betalen voor hun advertenties. De tip? Trefwoorden!

Geef na een goede omschrijving van product, maten, toestand en foto's een aantal trefwoorden op. Zorg wel dat ze naar de waarheid zijn. Bijvoorbeeld:
Over dit kookboek (staat nog op mijn verlanglijstje!) zou ik zeggen:
Cadeau, koken, keuken, vegetarisch, veganistisch, vernieuwend, etentje, diner, beans, bonen, goedkoop, boek als nieuw, leuk voor kinderen...

Als dat allemaal waar is hè ;-)
Zorg dat je bij speelgoed zoals Lego ook vermeld wat er allemaal bijzit aan accessoires! Lijkt het meteen een stuk uitgebreider.


Bron

















8. Communiceer open, eerlijk en op tijd
Dit zijn een paar 'regels' die ik aanhoud:
- Reageer op elke reactie (tenzij duidelijk spam)
- Blijf altijd vriendelijk
- Vraagprijs geweigerd? Daal of vraag de koper wat hij in gedachten had
- Geef precies aan wat je gaat doen: "Als u gestort heeft en ik zie het geld op mijn rekening, dan gaat het pakje op de post. Ik zal u dan nog mailen."
- Stuur mensen zo nodig een reminder: "U hebt nog niet gereageerd op mijn email van vier dagen terug. Hebt u nog interesse in het boek?"
- Vertelt een koper je iets persoonlijks? Soms doe ik er dan een leuk briefje bij :-) ("Veel succes met je boekbespreking!")


9. Verkoop veilig
Hoewel het bij mij meestal om kleine bedragen gaat en ik er zeker niet rijk van word, is het wel fijn als je dat geld in ieder geval krijgt! Zorg daarom dat je 'foute' kopers kunt herkennen. Marktplaats schreef er een handleiding voor.


10. Heb geduld
Tot slot: verwacht geen bakken met geld en neem er de tijd voor. Soms moet ik advertenties drie (of zes) keer verlengen voor er iemand langskomt die het wil hebben. Vind ik niet erg, zolang ik er plezier aan beleef en er zo af en toe een pakketje mijn huis verlaat :-) Het ruimt toch weer op!


Wat komt in aanmerking om te verkopen?

- Mooie kleding (let op: vraag niet teveel! - anders is Primark goedkoper)
- Speelgoed (houten speelgoed en merkspeelgoed is van alle tijden!)
- Boeken die nog als nieuw zijn, of juist meer versleten boeken voor weinig geld (à €1)
- Actuele studieboeken
- DVD's (ook voor weinig geld, à €1-3, tenzij Disney)
- Bekende tijdschriften zoals Donald Ducks (een abonnement is best prijzig!)
- Antiek
- Meubels in goede staat (of mindere staat voor heel weinig geld)


Wat komt minder in aanmerking?

- Prullaria (mandjes, opbergdoosjes, waxinelichtjeshouders, tierlantijnen...)
- Goedkope sieraden
- Knuffels
- Gedateerde boeken

Koop ik er zelf ook?
Naarmate ik meer ben gaan verkopen op Marktplaats, koop ik er ook regelmatig wat. Zo leuk: ooit kocht ik een DVD-serie die nergens meer te koop is, voor maar €3! Al héél vaak gekeken.
Toch koop ik veel minder dan dat ik verkoop: ik probeer immers spullen weg te doen, niet aan te schaffen! En soms gaat het mis, zoals met de bank.
Het leuke van verkopen op Marktplaats is, dat je als koper ook de positie van de handelaar leert kennen. En eerlijk is eerlijk, het geeft een kick :-)


Ik ben heel benieuwd naar wat jullie wel & niet (tweedehands of nieuw) via Marktplaats zouden kopen. Reacties zijn dus meer dan welkom!

Veel verkoopplezier!

dinsdag 2 februari 2016

Living like Larry - Rust in je leven #2

Hoe zorg je dit jaar voor rust in je leven?

Een nieuwe maand: ideaal moment om gewoontes aan te pakken. Rust is voor mij heel belangrijk. Het tegenovergestelde van stress. Moeilijk te vinden soms. Nog véél moeilijker vast te houden.

Het is alweer twee jaar geleden dat ik over dit onderwerp schreef. Toen gebruikte ik veel van de tips die ik jullie én mezelf gaf. Helaas sluipen stressvolle of tijdslurpende gewoontes soms toch terug je leven in, en kunnen positieve gewoontes de neiging hebben te vervagen. Vandaar deze update.




















 


Net zoals twee jaar terug verdeel ik het stuk in Online en Offline. Eigenlijk lopen deze gebieden 24 uur per dag en 7 dagen per week door elkaar heen. Of zet jij vaak de WiFi/mobiele data van je telefoon uit? Misschien 's nachts, maar hoe het ook zij: we zijn goed bereikbaar, bijna voortdurend. Ik ben eigenlijk nooit écht offline, behalve als ik slaap. Misschien is dat de eerste stap...


Online

1. Controleer je werkmail niet overmatig

Ik houd van controle en bekijk vaak mijn werkmail buiten werktijd onder het motto, "dan weet ik het maar vast". Soms is dat waar: ik kan me zo beter voorbereiden op gesprekken die komen gaan en mijn weken beter indelen als ik op tijd weet wanneer ik rekening moet houden met beleidsdagen, conferenties en congressen.
Maar soms is ook gewoon vragen om stress. 's Avonds laat, voor het slapengaan, nog even kijken bijvoorbeeld. Hoe vaak ben ik niet langer opgebleven, omdat ik schrok van een mail: ik moest nog zoveel regelen!
Maak daarom afspraken met jezelf! Voor mij geldt: kijken mag, maar niet vlak voor ik ga slapen. Verder probeer ik alleen gericht in te loggen (ik verwacht nog een mail bijvoorbeeld).

2. Houd je inbox schoon
Kies voor mapjes. Laat mails van een bepaalde afzender automatisch verplaatsen. Bijvoorbeeld van de "personeelsvereniging", of andere absoluut niet dringende zaken. Als het hinderlijke mails zijn, kijk of je uit de ontvangerslijst kunt worden geschrapt.
Om je te helpen orde te scheppen in de nieuwsbriefchaos kun Unroll.Me gebruiken.

3. Laat je email niet constant open staan
Zorg dat je het bewust kunt controleren. Dan heb je namelijk ook echt aandacht voor wat je leest en gaat opruimen. Dat geldt niet als je door een bliepje van telefoon of emailprogramma wordt afgeleid om te horen dat er weer een nieuw bericht is....
Voor mensen met een kantoorbaan is het advies maximaal 1x per 45 minuten je email te controleren. Zelf heb ik een meer praktische baan en daardoor komt het soms op 2x per dag neer - met een gratis bakje stress als ik zie wat een rits berichten ik weer heb gekregen...

4. Kijk minder op je telefoon

In 2013 had ik weliswaar een smartphone, maar die was tweedehands en vrij traag. Het was toen minder moeilijk om er niet mee bezig te zijn, omdat het surfen me vooral frustreerde. Tegenwoordig is dat anders. Ik heb een goed werkende smartphone, die lekker snel van alles voor me op kan zoeken... Ik probeer dan ook de tijd die ik er op besteed te bewaken.
De app Moment kan je hierbij helpen. Andere apps met dezelfde soort functie zijn: Menthal (Balance) of Qualitytime.


App 'Menthal'
Bron
























5. Zet je telefoon regelmatig op stil
Wat mij betreft: sowieso op het werk en tijdens colleges. Daarnaast: bij het kijken van een film, tijdens eten met vriendinnen (thuis of uit), op een date, in de trein... Mijne staat vaker stil dan op geluid.
Extra tip: zet trilfunctie ook uit! Vanmorgen lag ik in de stoel bij de tandarts en voelde zijn telefoon trillen... ik vond het niet zo professioneel.

6. Koop een wekker
Vrijwel iedereen die ik ken gebruikt zijn telefoon als wekker. Waarom ook niet? De functie zit er immers op. Toch heeft het als bijwerking dat je daarmee 's ochtends (of 's nachts) al direct een stroom berichtjes ziet binnenkomen.
De oplossing: koop een wekker! Of beter nog, zoek een leuk exemplaar uit bij de kringloopwinkel.
Een andere mogelijkheid is 's nachts je telefoon op vliegtuigmodus te zetten. Toch blijft het dan lastig je vingers van alle mogelijk apps af te houden 's morgens vroeg...

7. Verwijder Social Media apps
Ik heb bewust géén apps van Facebook, Instagram, Twitter etc... Eigenlijk heb ik bewust ook geen accounts op al die sites, met uitzondering van Facebook, waar ik graag pagina's zoals Humans of New York volg.
Ik vind het ideaal om niet de specifieke apps te installeren. Dat maakt het namelijk een stuk moeilijker om je account te controleren. Je kunt niet snel en makkelijk naar je tijdlijn, maar moet dat via internet doen. Probeer het eens zonder de app; je zult zien dat je het een stuk minder vaak doet.






















Offline


8. Doe dingen met aandacht
Deze tip had ook kunnen heten: ga niet multitasken! Wanneer je je aandacht bij je "task" houdt, registreer je veel bewuster wat je hebt gedaan en wat nog niet. Je hoofd is leger om te kunnen nadenken over een passende oplossing.
Blijf jezelf hieraan herinneren want het leven is allesbehalve prikkelarm ;-)

9. Creëer rituelen
Dit is echt mijn favoriete tip. Ik gaf hem in de vorige editie ook, maar wil hem toch herhalen, want: rituelen besparen zoveel tijd! Ook gezond eten wordt er wat mij betreft veel makkelijker door. Het werkt zo:
als je niet hoeft na te denken over welke boodschappen je haalt / of je 's ochtends of 's avonds je kleding kiest en brood smeert / wanneer je gaat sporten (woensdag of donderdag?), dan is het een stuk makkelijker te doen. Ik probeer zoveel mogelijk planning aan te brengen in een verder vrij acuut verlopend leven :-)

Paradoxaal maar waar: het blijft leuk door regelmatig het ritueel te veranderen. Zo gaan sapjes van vers geperste sinaasappels in de zomer soms over naar standaard rood fruit of bessen bij het ontbijt. Warme havermout is daarentegen juist weer echt een standaardwinterontbijt, afwisselend aangevuld met noten, rozijnen, kokos, banaan of een handje muesli.

10. Doe kleine taken direct
Elke keer als ik langs de keuken loop, denken "ohja, de afwas..."? Zonde van de tijd en energie - dus dat doe ik niet meer!
In navolging van diverse time management-goeroes probeer ik kleine taken (< 2-5 minuten durend) direct te doen. Taken als korte emails beantwoorden, afwas, snelle opruimbeurt van de kamer
Let op: door de hele dag 'taakjes' te doen kun je jezelf soms te veel afleiden van hetgeen daadwerkelijk belangrijk is (een artikel schrijven bijvoorbeeld). Zorg dat je daar op blijft letten :-)

11. Ga naar buiten
Ik kan niet zonder buiten - hoewel ik het op grauwe dagen soms moeilijk vind. Probeer elke dag buiten te zijn: fiets naar je werk, wandel naar de supermarkt of ga hardlopen in whatever soort natuur er bij jou in de buurt te vinden is: bos, hei, duin, strand...

12. Sport
Sporten is voor mij de ideale manier om je hoofd ook even leeg te houden. De fysieke inspanning zorgt ervoor dat je je met andere dingen bezig moet houden dan je to do-lijstje. Mijn gedachten verdwijnen nooit helemaal naar de achtergrond, maar het geeft me altijd nieuwe energie. Soms zelfs ook nieuwe oplossingen!
Kies wat bij je past en stel jezelf regelmatig een nieuw doel - dat houdt het leuk, tenminste, als je niet te streng bent voor jezelf ;-)




Mijn eerdere artikel met 15 tips voor rust in je leven vind je hier.