Een nieuwe maand: ideaal moment om gewoontes aan te pakken. Rust is voor mij heel belangrijk. Het tegenovergestelde van stress. Moeilijk te vinden soms. Nog véél moeilijker vast te houden.
Het is alweer twee jaar geleden dat ik over dit onderwerp schreef. Toen gebruikte ik veel van de tips die ik jullie én mezelf gaf. Helaas sluipen stressvolle of tijdslurpende gewoontes soms toch terug je leven in, en kunnen positieve gewoontes de neiging hebben te vervagen. Vandaar deze update.
Net zoals twee jaar terug verdeel ik het stuk in Online en Offline. Eigenlijk lopen deze gebieden 24 uur per dag en 7 dagen per week door elkaar heen. Of zet jij vaak de WiFi/mobiele data van je telefoon uit? Misschien 's nachts, maar hoe het ook zij: we zijn goed bereikbaar, bijna voortdurend. Ik ben eigenlijk nooit écht offline, behalve als ik slaap. Misschien is dat de eerste stap...
Online
1. Controleer je werkmail niet overmatig
Ik houd van controle en bekijk vaak mijn werkmail buiten werktijd onder het motto, "dan weet ik het maar vast". Soms is dat waar: ik kan me zo beter voorbereiden op gesprekken die komen gaan en mijn weken beter indelen als ik op tijd weet wanneer ik rekening moet houden met beleidsdagen, conferenties en congressen.
Maar soms is ook gewoon vragen om stress. 's Avonds laat, voor het slapengaan, nog even kijken bijvoorbeeld. Hoe vaak ben ik niet langer opgebleven, omdat ik schrok van een mail: ik moest nog zoveel regelen!
Maak daarom afspraken met jezelf! Voor mij geldt: kijken mag, maar niet vlak voor ik ga slapen. Verder probeer ik alleen gericht in te loggen (ik verwacht nog een mail bijvoorbeeld).
2. Houd je inbox schoon
Kies voor mapjes. Laat mails van een bepaalde afzender automatisch verplaatsen. Bijvoorbeeld van de "personeelsvereniging", of andere absoluut niet dringende zaken. Als het hinderlijke mails zijn, kijk of je uit de ontvangerslijst kunt worden geschrapt.
Om je te helpen orde te scheppen in de nieuwsbriefchaos kun Unroll.Me gebruiken.
3. Laat je email niet constant open staan
Zorg dat je het bewust kunt controleren. Dan heb je namelijk ook echt aandacht voor wat je leest en gaat opruimen. Dat geldt niet als je door een bliepje van telefoon of emailprogramma wordt afgeleid om te horen dat er weer een nieuw bericht is....
Voor mensen met een kantoorbaan is het advies maximaal 1x per 45 minuten je email te controleren. Zelf heb ik een meer praktische baan en daardoor komt het soms op 2x per dag neer - met een gratis bakje stress als ik zie wat een rits berichten ik weer heb gekregen...
4. Kijk minder op je telefoon
In 2013 had ik weliswaar een smartphone, maar die was tweedehands en vrij traag. Het was toen minder moeilijk om er niet mee bezig te zijn, omdat het surfen me vooral frustreerde. Tegenwoordig is dat anders. Ik heb een goed werkende smartphone, die lekker snel van alles voor me op kan zoeken... Ik probeer dan ook de tijd die ik er op besteed te bewaken.
De app Moment kan je hierbij helpen. Andere apps met dezelfde soort functie zijn: Menthal (Balance) of Qualitytime.
App 'Menthal' Bron |
5. Zet je telefoon regelmatig op stil
Wat mij betreft: sowieso op het werk en tijdens colleges. Daarnaast: bij het kijken van een film, tijdens eten met vriendinnen (thuis of uit), op een date, in de trein... Mijne staat vaker stil dan op geluid.
Extra tip: zet trilfunctie ook uit! Vanmorgen lag ik in de stoel bij de tandarts en voelde zijn telefoon trillen... ik vond het niet zo professioneel.
6. Koop een wekker
Vrijwel iedereen die ik ken gebruikt zijn telefoon als wekker. Waarom ook niet? De functie zit er immers op. Toch heeft het als bijwerking dat je daarmee 's ochtends (of 's nachts) al direct een stroom berichtjes ziet binnenkomen.
De oplossing: koop een wekker! Of beter nog, zoek een leuk exemplaar uit bij de kringloopwinkel.
Een andere mogelijkheid is 's nachts je telefoon op vliegtuigmodus te zetten. Toch blijft het dan lastig je vingers van alle mogelijk apps af te houden 's morgens vroeg...
7. Verwijder Social Media apps
Ik heb bewust géén apps van Facebook, Instagram, Twitter etc... Eigenlijk heb ik bewust ook geen accounts op al die sites, met uitzondering van Facebook, waar ik graag pagina's zoals Humans of New York volg.
Ik vind het ideaal om niet de specifieke apps te installeren. Dat maakt het namelijk een stuk moeilijker om je account te controleren. Je kunt niet snel en makkelijk naar je tijdlijn, maar moet dat via internet doen. Probeer het eens zonder de app; je zult zien dat je het een stuk minder vaak doet.
Offline
8. Doe dingen met aandacht
Deze tip had ook kunnen heten: ga niet multitasken! Wanneer je je aandacht bij je "task" houdt, registreer je veel bewuster wat je hebt gedaan en wat nog niet. Je hoofd is leger om te kunnen nadenken over een passende oplossing.
Blijf jezelf hieraan herinneren want het leven is allesbehalve prikkelarm ;-)
9. Creëer rituelen
Dit is echt mijn favoriete tip. Ik gaf hem in de vorige editie ook, maar wil hem toch herhalen, want: rituelen besparen zoveel tijd! Ook gezond eten wordt er wat mij betreft veel makkelijker door. Het werkt zo:
als je niet hoeft na te denken over welke boodschappen je haalt / of je 's ochtends of 's avonds je kleding kiest en brood smeert / wanneer je gaat sporten (woensdag of donderdag?), dan is het een stuk makkelijker te doen. Ik probeer zoveel mogelijk planning aan te brengen in een verder vrij acuut verlopend leven :-)
Paradoxaal maar waar: het blijft leuk door regelmatig het ritueel te veranderen. Zo gaan sapjes van vers geperste sinaasappels in de zomer soms over naar standaard rood fruit of bessen bij het ontbijt. Warme havermout is daarentegen juist weer echt een standaardwinterontbijt, afwisselend aangevuld met noten, rozijnen, kokos, banaan of een handje muesli.
10. Doe kleine taken direct
Elke keer als ik langs de keuken loop, denken "ohja, de afwas..."? Zonde van de tijd en energie - dus dat doe ik niet meer!
In navolging van diverse time management-goeroes probeer ik kleine taken (< 2-5 minuten durend) direct te doen. Taken als korte emails beantwoorden, afwas, snelle opruimbeurt van de kamer
Let op: door de hele dag 'taakjes' te doen kun je jezelf soms te veel afleiden van hetgeen daadwerkelijk belangrijk is (een artikel schrijven bijvoorbeeld). Zorg dat je daar op blijft letten :-)
11. Ga naar buiten
Ik kan niet zonder buiten - hoewel ik het op grauwe dagen soms moeilijk vind. Probeer elke dag buiten te zijn: fiets naar je werk, wandel naar de supermarkt of ga hardlopen in whatever soort natuur er bij jou in de buurt te vinden is: bos, hei, duin, strand...
12. Sport
Sporten is voor mij de ideale manier om je hoofd ook even leeg te houden. De fysieke inspanning zorgt ervoor dat je je met andere dingen bezig moet houden dan je to do-lijstje. Mijn gedachten verdwijnen nooit helemaal naar de achtergrond, maar het geeft me altijd nieuwe energie. Soms zelfs ook nieuwe oplossingen!
Kies wat bij je past en stel jezelf regelmatig een nieuw doel - dat houdt het leuk, tenminste, als je niet te streng bent voor jezelf ;-)
Mijn eerdere artikel met 15 tips voor rust in je leven vind je hier.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten