dinsdag 8 november 2011

Boeken die je gelezen moet hebben #2


Slaapliedjes voor kleine criminelen - Heather O'Neill

Dit boek, met zijn fascinerende titel en voorkant, trok direct mijn aandacht in de bibliotheek. Baby, de twaalfjarige hoofdpersoon, is geboren als liefdesbaby. Nu zwerft ze met haar jonge, drugsverslaafde vader Jules (26) door de straten van Montreal. Dat maakt het sowieso al een aanrader voor wie van Frans en/of Canada houdt. Daarnaast is het verhaal dan wel in- en intriest, maar zo fijntjes geschreven. Dan zitten er ook nog (ergens!) autobiografische stukken in het boek... Kortom: lezen!

Love is a big and wonderful idea, but life is made up of small things. As a kid, you have nothing to do with the way the world is run; you just have to hurry and catch up with it. 

Oh, wie het boek liever in het Frans of Engels leest:
La ballade de Baby & Lullabies for little criminals zijn de titels waar je dan naar op zoek moet gaan. Al gok ik dat je voor de Franse versie zeker geen beginner moet zijn...


Jane Eyre - Charlotte Brontë

Dit prachtige verhaal is al zeventien (!) keer verfilmd, dit jaar opnieuw. Ik heb nog geen van deze verfilmingen gezien, maar ben erg benieuwd naar de laatste... Maar voor je de film ziet, is het boek bijna een verplichting.

Ik noem Jane Eyre gerust een meesterwerk, en niet in de laatste plaats om de zinnen die kleine kunstwerkjes zijn. Jane Eyre has been turning girls into women for generations staat er te lezen op de voorkant. Wie mij kent (Nuchterr! Beide benen op de grond! Eerst zien dan geloven... en ga zo maar door) weet dat ik dit soort kreten nooit zomaar zal aannemen.
Ik zat dan ook midden in het boek en dacht, zie je nou wel, wat een onzin. Alsof een boek dat kan.
Tot de omslag kwam. Ik zeg niet dat dit boek mij liet opgroeien, of mij wereldschokkende inzichten bracht. Maar het bracht wel herkenbare situaties, terwijl Jane en ik zo'n beetje twee eeuwen schelen. Het bracht me prachtige quotes (die ik al eerder publiceerde op mijn oude weblog) en het bracht me wijsheid. Dit stukje tekst leerde ik zelfs uit mijn hoofd.

You, of importance to him in any way? Go! Your folly sickens me! [...] for it does good to no woman, to be flattered by her superior, who cannot possibly intend to marry her, and it is madness in all women to let a secret love kindle within them, which, if unknown and unreturned, must devour the life that feeds it. 
Amen. Ik zou dit trouwens ook vaker tegen mezelf moeten zeggen.

Jane Eyre is so pretty qua taal en zo sterk qua verhaal... ga het alsjeblieft lezen - niet eerst stiekem de film kijken! :)


11 opmerkingen:

 1. Ik lees te weinig, sowieso. Ik ga ze wel opschrijven op mijn lijstje van te lezen boeken :) (En dan, zodra ik meer tijd heb... Hmm)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja, geweldige boeken! Allebei! Jane Eyre heb ik al eerder gelezen (en aantal van de BBC verfilmingen van gezien) maar komt ook weer in mijn 1001 boeken voor. Helemaal niet erg om nog een keer te lezen :-D

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het klinkt interessant. Maarja, wanneer heb ik voor het laatst een boek gelezen? Twee jaar geleden? Echt geen flauw idee eigenlijk. Er zijn te veel leuke dingen die - onbewust - voorrang krijgen!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat?! Esra dat méén je niet :o Je kunt toch elke avond een stukje lezen voor je gaat slapen? Of, als je doordeweeks laat naar bed gaat, in het weekend? Ik zeg niet dat je per se deze boeken moet lezen (kan je doen, maar hoeft niet), maar je moet toch wel iets lezen?
  Ik kan me een leven zonder boeken niet voorstellen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Er zijn zo veel dingen die je kunt doen elke avond voor je gaat slapen - blogs lezen bijvoorbeeld :D (Dat is óók lezen!)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Tja, er zijn ook mensen die nooit ook maar geprobeerd hebben om muziek te maken, wat ík dan weer eeuwig zonde vind, want ik ben zelf dag en nacht met muziek bezig. Het gaat er maar om wat je voorkeur is toch?

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Haha, ja, maar voor boeken lezen is beduidend minder talent nodig dan voor muziek maken. Hoe dan ook, ik moet iedereen gewoon lekker zijn ding laten doen, ook al bemoei ik me graag overal tegenaan... Maar vind je 2 jaar zelf dan niet erg lang? Of las je daarvoor ook vrijwel nooit een boek?
  Want het klinkt uit je eerste reactie alsof je het wel graag doet. Daarom :) Als je lezen haat, prima, dan vooral niet een boek gaan halen ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Vroeger, maar dan praat ik echt over mijn basisschooltijd, las ik ontzettend veel. Zo veel dat ik mijn ogen ermee verneukt heb en nu al bijna 15 jaar met een bril loop :P In de loop van de tijd is daar hobby na hobby overheen gekomen, wat er uiteindelijk in resulteerde dat ik alleen nog las wat ik voor school moest lezen in de bovenbouw van de middelbare, en toen ik mijn diploma had ineens vrijwel niks meer, omdat het niet meer hoefde. Het is er dus in geslopen. En ook al vind ik het nog steeds leuk als ik eenmaal aan het lezen ben, ik heb niet het gevoel dat ik er veel aan mis als ik het niet doe. Dus. ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Oh, au, dat van die ogen klinkt helaas bekend... maar de kleine schermpjes van mobieltjes etc. zijn daar helaas ook niet goed voor.
  Maar ik snap 'm, thanks voor de uitleg! Je zit er een beetje tussenin denk ik.

  BeantwoordenVerwijderen