woensdag 11 januari 2012

Living like Larry XVII - No impact

Egoïsme versus altruïsme bakent de discussie over milieu op een gevaarlijke manier af. Het probleem is geen conflict tussen egoïsme en altruïsme. Het is een conflict tussen oude gewoonten en methodes die niet langer werken, en nieuwe gewoonten en methodes die wel zullen werken.

No Impact Man - Colin Beavan
Om iets echt te veranderen, moet het wel in je leven passen. Colin heeft genoeg van zichzelf, van het schuldgevoel dat hij krijgt als hij leest over ijsberen die verdrinken tussen gesmolten ijsschotsen en van het gevoel dat hij er niets aan kan doen. Hij wil No Impact leven. Hij wil No Impact Man zijn.
Dus Colin begint. Stap voor stap. De eerste stap: zijn eigen afval analyseren. Waarbij hij tot toch wel indrukwekkende conclusies komt.

"Je gaat tussen je vuilnis zitten en je ziet je leven voor je op de vloer liggen. Als mijn leven verspilling voorbrengt, wat zegt dat dan over mijn leven? Is verspilling van middelen een teken van verspilling van leven?"

Zijn zoektocht is aanstekelijk, soms zo overdreven dat het bijna grappig wordt ('ik was nog maar één dag bezig en had net al mijn neus gesnoten in een dode boom'). Het boek sleept je mee van grote gedachten naar kleine feitjes en weer terug. Colin krijgt de woede van zijn zus over zich heen, als hij haar meldt dat hij echt niet 200 kilometer met de auto kan gaan rijden voor haar babyshower ('ik noem mezelf toch niet 'klein beetje minder impact man'). Maar gaandeweg leert hij wie zijn echte vrienden zijn, valt hij bovendien 9 kilo af zonder ook maar één keer naar de sportschool te gaan (omdat hij alles per fiets is gaan doen en overal de trap neemt - in de hoge wolkenkrabbers van New York) en ontdekt hij hoe rustgevend het kan zijn van je werk naar huis te wandelen.

Colin met dochter Isabella.
Stap voor stap ga je met Colin mee. De tv gaat het huis uit, voedsel moet lokaal zijn, dochter Isabella gaat katoenen luiers dragen, en alles wat verpakt is mijdt hij.
En het lijkt zo moeilijk: geen voedsel in plastic bakjes, kartonnen schaaltjes, geen drinken uit bekers met rietje dat ook nog eens in plastic verpakt is. Colin en zijn vrouw behoren tot de yuppen van New York en aten, zo schrijft hij tenminste, hiervoor elke dag afhaalmaaltijden.

Maar langzaamaan wordt het ook leuker: Colin leert koken met wat er te koop is, niet op recept. In plaats van snel voor de tv te eten, wordt het koken een moment dat zijn dochter Isabella speelt dat ze meekookt, terwijl Colin en zijn vrouw bijpraten. En natuurlijk, dit klinkt romantisch. Maar dat is het dus óók, naast 'moeilijk'.

Vaak schrijf ik over boeken die ik iedereen gun om zelf te beleven. Als je nog niet zo bekend bent met milieudingen en milieubewust zijn, is dit zeker een boek voor jou. Ook voor filosofische uitstapjes en positieve psychologie is het de moeite waard. Maar ik zeg niet dat je dit móét lezen, zoals ik over Eating Animals en Gomorra, de twee boeken uit dit genre (nonfictie) die veel indruk op me maakten in 2011, wel zeg. Het boek heeft helaas, door zijn eerlijkheid, de neiging je ook wat te ontmoedigen.

Het fijne vond ik vooral, dat het niet alleen over milieu ging. Dit boek gaat over leven, op welk ritme wil je dat doen? Veel geld verdienen om producten te kopen die het kort volhouden? Bovendien is Colin ontzettend inspirerend: na dit boek en bijbehorende documentaire is hij doorgegaan met No Impact Project en over de hele wereld (ook in Nederland en België, ontdekte ik laatst) worden 'No Impact Weken' gehouden, waarin mensen proberen kortdurend zoals hij te leven.
En dat verdient dan, in mijn ogen, aandacht.

10 opmerkingen:

 1. Interessant ja! We zaten vanmorgen met de onderzoeksgroep aan een 'nieuwjaarsontbijt'-tafel vol plastic bekertjes en dat soort spul. Ineens laaide de discussie op over weekmakers in plastic, en alle toevoegingen die tegenwoordig in voedsel worden gestopt, en of dit alles eigenlijk wel gezond is. Nog een reden om je voedselpatronen zo aan te passen als Colin. En: nog een reden om een grote (moes)tuin te nemen :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Zo'n boeken vind ik echt heerlijk :) Beetje onder de mindfulness enzo haha. Ik zelf probeer zo bewust mogelijk te leven, maar heb er helaas de centen en de tijd niet voor om alles zelf te kweken of biologisch te kopen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Nice! Ook al leef je niet precies zoals die man, ik denk dat wel allemaal wel wat van hem kunnen leren. Het lijkt me een inspirerend boek in ieder geval :)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik kwam gisteren twee dingen tegen die me aan jou en LivinglikeLarry deden denken:

  - www.design.philips.com (Microbial Home)
  - An optimist's tour of the future - Mark Stevenson

  Ik heb niet veel tijd om het uit te leggen, maar kijk er maar eens naar en je zal wel snappen waarom!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Het lijkt me zeker een inspirerend boek!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dat lijkt me echt een heerlijk boek! Ik vraag me af hoe hij het allemaal voor elkaar krijgt. Ik zet het op m'n lijst :)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Als ik dit lees word ik nieuwsgierig naar hoe hij het doet. Vast een inspirerend boek, ik zal het onthouden.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Klinkt als een goed boek! Als op Gomorra zoek, kom ik alleen een 'crimineel' boek tegen van R. Saviano. Bedoelde je deze? Die andere (Eating Animals) heb ik ook maar op mijn lijst gezet :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Crimineel boek?! No way! Het gaat over criminaliteit ja, maar het is echt een erg sterk boek (wat niet wil zeggen leuk, meer schokkend). Ik zal er ook een stukje aan wijden binnenkort.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik ben al je living like harry blogjes op dit moment aan het teruglezen en vindt het echt zo interessant! Dit past echt precies bij waar ik de afgelopen tijd mee bezig ben. Ik begin me steeds bewuster te worden welke impact mijn huidige manier van leven heeft op de wereld, en wil dat echt aanpassen. Twee van de dingen die ik per direct wil invoeren is 1)korter douchen, en 2)minder tijd achter de computer besteden om de levensduur van mijn laptop te verlengen, mijn energiegebruik te verminderen en te leren om mezelf op andere manieren te vermaken. Ga zo door!!!

  BeantwoordenVerwijderen